Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Dodatkowy, tani monitor do obróbki. Czy warto?

Witam.
    Zajmuję się co nieco fotografią okolicznościową i zdjęcia obrabiam na monitorze EIZO FlexScan S2243W. O ile kolory do labu wyregulowałem sobie bardzo dobrze i z efektów jestem zadowolony, to mam problem ze zdjęciami, które oddaje na płytce. Na tanich, zwykłych monitorach wyglądają blado ponieważ nie każdy ma Eizo i nie każdy widzi je tak intensywnie jak ja. Próbowałem odpowiednio wyregulować monitor ale do tej pory nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów.

W związku z tym wpadłem na pewien (nie wiem czy mądry) pomysł.
    Znajomy sprzedaje za parę groszy stary monitor Samsung SyncMaster 203B. Zastanawia mnie, co by było, gdybym przy obróbce zdjęć (które idą na płytkę) pomagał sobie właśnie takim zwykłym, tanim monitorem? Jak by się to sprawdziło? Miał ktoś takie doświadczenia?

Pozdrawiam!
    D0,7k | N2470 |S14 2.8 | N50 1.8D | N80200 4,5 AI || D80 | N18105vr
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A zdjęcia na płytce jaki mają profil kolorów?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaskier Zobacz posta
    A zdjęcia na płytce jaki mają profil kolorów?
    sRGB

Domyślnie

Jeśli profil jest sRGB, to zdjęcia z dobrze ustawionym nasyceniem nie mogą wyglądać blado.
    Będą wyglądały blado jak oddasz z profilem AdobeRGB, albo jak są blade.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

MZ nie warto kupować drugiego i taniego monitora.
    Nikon

Domyślnie

Mozesz miec zbyt cukierkowy obraz na eizo przez co jak obrabiasz zdjecia to je malo dosycasz kolorami, tanie monitory nie są takie kolorowe i cukierkowe stad na nich zdjecia są blade. Skalibruj monitor, bedziesz mial pewnosc ze eizo jest ok.
    ;]

Domyślnie Drugi monitor

Cytat Zamieszczone przez ppawel232629 Zobacz posta
    Witam.
    Zajmuję się co nieco fotografią okolicznościową i zdjęcia obrabiam na monitorze EIZO FlexScan S2243W. O ile kolory do labu wyregulowałem sobie bardzo dobrze i z efektów jestem zadowolony, to mam problem ze zdjęciami, które oddaje na płytce. Na tanich, zwykłych monitorach wyglądają blado ponieważ nie każdy ma Eizo i nie każdy widzi je tak intensywnie jak ja. Próbowałem odpowiednio wyregulować monitor ale do tej pory nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów.

W związku z tym wpadłem na pewien (nie wiem czy mądry) pomysł.
    Znajomy sprzedaje za parę groszy stary monitor Samsung SyncMaster 203B. Zastanawia mnie, co by było, gdybym przy obróbce zdjęć (które idą na płytkę) pomagał sobie właśnie takim zwykłym, tanim monitorem? Jak by się to sprawdziło? Miał ktoś takie doświadczenia?

Pozdrawiam!
    Witam.
    Drugi monitor wykorzystuje się tylko do przeniesienia na niego "narzędzi" z programu edycyjnego. Ja pracuję na laptopie i jako drugi monitor podłączam Eizo Edge, a gdy przeniosę zdjęcie na monitor laptopa wygląda zupełnie inaczej. Aby jednak oddać dobrą płytkę klientowi wrzucam ją na TV poprzez BluRay, a tam jest już znacznie lepiej. Jak TV nie wykazuje jakiś znacznych odchyłek barwnych zdjęcia powinny wyglądać bardzo dobrze.
    dg

Domyślnie

jeśli na Eizo masz dobrze na na innych jest blado to na bank masz coś z monitorem lub profilem, którego używasz.
    - Może masz AdobeRGB włączone w ACR (jesli robisz z RAW) i PS, ?
    - Może monitor nie jest poprawnie sprofilowany ?
    - Może monitor ma włączoną przestrzeń AdobeRGB ?

Mam Nec SV 272 i mam też drugi monitor w biurze (jakiś Dell 23') i czasem zaglądam na niego i zdjęcia nie są blade. Oczywiście różnią się odcieniami ale nie jest to jakaś przepaść.

Domyślnie

Monitor jeszcze nie był kalibrowany więc może to być przyczyną. Profile w ACR są ok.
    Czy zdjęcia przeznaczone do publikacji na płytce jest dobrze obrabiać na profilu sRGB monitora?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppawel232629 Zobacz posta
    Monitor jeszcze nie był kalibrowany więc może to być przyczyną. Profile w ACR są ok.
    Czy zdjęcia przeznaczone do publikacji na płytce jest dobrze obrabiać na profilu sRGB monitora?
    jeśli nie zamierzasz materiału drukować gdzieś w AdobeRGB, to praca w tej przestrzeni się mija z celem.
    Owszem możesz tak obrabiać i na końcu zapisać sobie wersje z AdobeRGB (z myślą o tym, że może kiedyś gdzieś tam będziesz tego potrzebował) oraz finalną wersje przekonwertować na sRGB i zapisać do labu czy netu czy na CD.
    Ale wg mnie to tylko zawalanie sobie dysków.

Jeśli natomiast wiesz, że wszystko idzie w sRGB (taki profil funkcjonuje w necie i labach, chociaż tam mają jeszcze węższy), to ani monitor nie może mieć włączonego Adobe ani żaden program, w którym pracujesz nie powinien być ustawiony na Adobe.

A kalibracje zrob jak najszybciej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów