Szukaj
Po pierwsze, z tego co się orientuję, to Thunderbolt nie można teamować, bo idą po nim konkretne linie - PCIe, bądź display port.
Po drugie, przepustowość jednej linii PCIe 2.0 to 500 MB/s ( równocześnie upstream i downstream). Czyli 4000Mbps. ( 20% z tego idzie na dodatkowe dane ). Dalej łatwo sobie policzyć. PCIe x4 to ok 16Gbps teoretycznego transferu, PCIe x8 to już 32Gbps. * 0.8 daje nam ponad 20Gbps efektywnego.
PCIe x16 dla grafiki, jest zazwyczaj w standardzie 3.0 więc ma coś około 16GBps.
T540X2 jest na PCIe x8 i z powodzeniem może działać w "składaku".
Edit:
Jak wrócę z uczelni to popatrzę na to co można złożyć teraz na Haswell-E. Na Haswell-E masz do wyboru 3 procesory:
i7-5960X
i7-5930K
i7-5820K
Różnią się ilością rdzeni iPCI lanes.
Pamięć: DDR4 2133MHz.
Dobra mobo + Dysk PCIe + sensowna grafika i powinno się to zmieścić w budżecie.
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 10-10-2014 o 13:21
d70s + N18-70 + N55-200
Trochę bez sensu dyskusja i przekomarzanie, trudno kogoś namówić namówić na Maca i tak samo trudno kogoś od niego odwieźć, to taka firma po prostu. Ja innego laptopa niż MBPr sobie nie wyobrażam po prawie roku użytkowania. Idealnie się wpasował w moje potrzeby, wady oczywiście ma, ale ja z tym problemu nie mam żadnego. Z Maciem Pro pewnie będzie/byłoby podobnie. Ktoś w końcu musi te komputery nowe kupić, żeby potem ktoś mógł je kupić używane za pół ceny, co nie?![]()
RX100 + dslr w drodze
MBPr 13"
Wracając do tematu postu. W tych programach o których piszesz wydajność Maca Pro będzie raczej niewykorzystana. Więc lepiej kupić Mini i pewnie starszy model (2012) a nie ten pokazany dzisiaj. i7 4 rdzeniowy kupisz nowy za niecałe 3K, możesz sam dołożyć pamięć do 16GB i wymienić dysk na SSD (można się pewnie zmieścić razem w 4-4.5K). A dobre porównanie wydajności znajdziesz tu: http://fabryka-pikseli.com/mac-pro-late-2013/
Ostatnio edytowane przez Bechlegor ; 17-10-2014 o 00:50
dzięki.
Czytałem ten artykuł już wcześniej... ale i wczoraj przetestowałem mac pro.... totalna lipa. Nie ma prawie żadnego przyspieszenia jeśli chodzi o działanie PS i akcje + Topaz + Nik... byłem załamany patrząc jak procesy trwaja tyle co na moim staruszku.
Jedyne przyspieszenie to generowanie PSD w Capture One. 53 pliki na mac'u poszły w 44 sek. Na moim kompie pracując na dysku HDD proces trwa 4 min 4 sek... ale jak wszystko przeniosłem na dysk SSD to proces trwał 2 min 9 sek.
Krótko mówiąc wywalanie 17 tys na mac pro jest dosłownym "WYWALANIEM KASY".
Skupię się na podrasowaniu mojego kompa. Może jakiś dell z dwoma xeonami za ułamek kwoty mac pro![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 17-10-2014 o 19:21
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Skontaktuj się z nami