O rety. Gdybym wiedział, że tak się ludziska wzbudzą, to bym się nawet nie odezwał.
Szukaj
O rety. Gdybym wiedział, że tak się ludziska wzbudzą, to bym się nawet nie odezwał.
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
Ale remol71 ma rację - mam kompakt Fuji F770 EXR, i to diabelstwo ma piekielną tendencję do prześwietlania zdjęć, zwłaszcza w trybie EXR HD i EXR SN. "Udało" mi się zrobić sporo zdjęć całkiem podobnych do tego, pokazanego przez egoiste, tylko nie takich ładnych...Z jakiegoś powodu Fuji naświetla to tak, by ciemne cienie były w 1/3 osi poziomej histogramu, a światła są wypalone beznadziejnie. Czasem udaje się coś wyciągnąć z RAWów. JPGi są bezużyteczne.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
On sam z siebie naświetla na cienie - tylko dlaczego te najciemniejsze cienie nie są na histogramie przy osi pionowej, tylko zaczynają się dopiero w 1/3 osi poziomej?
Pocztówka z Mazur.
Neck
Bardzo podoba mi się twój post process. Nadaje fotkom (tym dziennym) jakiejś trójwymiarowości.
Kto wie czy matryce w 5N, 5R i 6 są identyczne, czy tak jak mi się wydaje 5N ma inną?
Ja mam 5R i wizjer. Przy fotografii rodzinnej/turystycznej jak jest potrzeba użycia wizjera to również jest potrzeba użycia lampy aby doświetlić cienie i niestety nie można ich użyć jednocześnie. Natomiast jak ktoś robi krajobrazy czy architekturę to jak najbardziej możliwość zamocowania wizjera jest ok. Sam się czasem zastanawiam czy nie zamienić 5R na 6000 (głównie z uwagi na AF) ale rozmiar mnie trochę odstrasza i póki co zostaję z 5R. W 5100 oczywiście nie przewidzieli możliwości zamocowania wizjera. Może w 5200, jeśli taki powstanie, będzie taka możliwość.
Skontaktuj się z nami