Close

Strona 39 z 371 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    A RAWy z NX1100 mają u Ciebie faktycznie 33-37 MB? To dziwne, bo u mnie tyle mają stare, nieskompresowane z NX20, natomiast skompresowane z NX20 i NX2000 mają objętość od 17 do 28 MB.
    Niestety, dokładnie tyle mają. Jeśli chciałoby się to zgrać na płytę 700 MB, to wchodzi takich RAW-ów na przykład... osiemnaście Na kartę pamięci 1 GB przy zapisie RAW + JPEG Super Fine parę sztuk więcej.

Ale, z drugiej strony, popatrz po innych producentach, i powiedz, który z nich jest bez winy, który z nich NIE robił klientów w bambus, sprzedając wadliwe aparaty z wadliwym oprogramowaniem?
    Przykład: Panasonic. Miałem trzy aparaty tej firmy - wszystkie chodzą ich obecnym użytkownikom do dziś. W jednym był fabrycznie paproch wewnątrz obiektywu (co nie przeszkadza mu robić zdjęć na aukcje lepiej niż jego o 8 lat nowsi rywale). W drugim mega szumy (taka uroda). W trzecim firmware aktualizowałem bodajże trzykrotnie - po drodze była jedna nieudana, ale w końcowym efekcie dawały aparatowi nowe możliwości, takie same jak w nowszych aparatach konkurencji (że mi przestała wystarczać matryca 6x9 mm, wysuwany obiektyw i szybkość kompaktu to inna sprawa). Program do RAW, choć może dziwaczny w użytkowaniu i mulący, w pełni kompatybilny z korpusem. Niestety, poszli w chore ceny...

Problem zaczyna się wtedy, gdy sprzedażą zajmuje się kto inny, oprogramowaniem kto inny, a wytwarzaniem robotnicy przymusowi z południowo-wschodniej Azji i Oceanii - odpowiedzialność za wszelkie (mniejsze, tak jak tutaj, czy większe, tak jak "złej sławy" D7000) potknięcia się rozmywa... Jest tyle miliardów klientów, że nawet najgorsze wtopy zawsze któryś łyknie... A jak nie, to się to zrzuci na hałdę w Afryce - bo elektronika jest tania (nie dla nas).

Domyślnie

Wystarczy po prostu, tak jak Pentax, dać możliwość zapisu RAWa w formacie DNG. Przecież to żadna filozofia...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

A jaką objętość mają pliki DNG ze współczesnych matryc ~20 MP? (to pytanie rzeczowe, a nie retoryczne - po prostu nie wiem). Podejrzewam, że ok. 40 MB - z tak wielkimi plikami będą problemy przy zapisie. Kompresowany RAW trochę poprawia sytuację.

Domyślnie

Przy matrycy 20MP nie wiem. Przy 16MP pliki mają około 20-23MB.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiGo Zobacz posta
    Wtrącę się w wątek, bo trochę przesadzasz. Myślisz że z takim Sony A6000 (za 3000 zł) sprawa wygląda inaczej? Też brakuje softu. "Nowe" ARW nie są czytane przez LR 5.2, który mam, ani przez "feature pack" Microsoftu do Windows 8. Korona z głowy mi nie spadła po pobraniu LR 5.6.

Pozdrawiam
    Chyba Cię Sony usłyszało bo jest darmowy Capture One

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Chyba Cię Sony usłyszało bo jest darmowy Capture One
    To w takim razie, skoro mnie słuchają, to niech:
    - coś zrobią z obiektywami "budżetowymi", bo poza Sigmami DN nie ma co podpiąć pod matrycę 24Mpix (16-50 i 18-55 zaczynają siać "kaszą" po rogach)
    - wyprodukują zoom 17-50/2.8, albo niech przekonają Sigmę do tego
    - poprawią AF kontrastowy

Może posłuchają

Michał
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krakow / U.K.

Domyślnie

Witam serdecznie

Wiem że wątek o nx 300 ale jeżeli ktoś jest zainteresowany to brytyjski currys/pc world (www.currys.co.uk / www.pcworld.co.uk) ma na wyprzedaży samsunga nx3000 z ob.16-50mm plus oczywiście Lr5 w zestawie za 199.99 funtów czyli około 1060 PLN.

Pozdrawiam

Domyślnie

Niestety, "We deliver to all mainland UK addresses (including Northern Ireland) and all UK islands with the exception of the Channel Islands and BFPO.​"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krakow / U.K.

Domyślnie

Niestety, "We deliver to all mainland UK addresses (including Northern Ireland) and all UK islands with the exception of the Channel Islands and BFPO.​"
    No niestety, z góry przepraszam że nie sprawdziłem czy dostarczają do Polski zanim napisałem posta, a szkoda bo okazja całkiem fajna. Może masz znajomych w UK lub Irlandii (tamtejsza wersja currys sprzedaje go po 259.99euro). Ja kupiłem w UK i jak na razie testuje, wrażenia pozytywne szczególnie jak za tą cenę z wyprzedaży.

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja akurat obiektyw PZ 16-50 już mam, a korpusem NX3000 nie jestem raczej zainteresowany, ale trochę to wkurza, że Brytyjczycy mogą na takim zakupie zaoszczędzić prawie 1/3, bo u nas ten aparat ciągle kosztuje ok. 1600 zł.

Strona 39 z 371 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów