Faktycznie przeniosłeś się o jakieś 7 lat, więc różnica pomiędzy odczuciem a rzeczywistością niewielka...![]()
Szukaj
Faktycznie przeniosłeś się o jakieś 7 lat, więc różnica pomiędzy odczuciem a rzeczywistością niewielka...![]()
Ja też jestem zadowolony z tego aparatu. Na razie go poznaję i podoba mi się coraz bardziej. Minus to jednak brak tego wizjera. Ostatnie 3-4 zdjęcia na moim blogu są właśnie z tego aparatu i na razie testowałem funkcje inteligentneFajne jest sterowanie z poziomu obiektywu.
iFunction może i byłoby fajne ale nie z tym obiektywem. jak dla mnie pierścień ostrości jest za daleko przycisku który aktywuje tę funkcję. Brakuje mi też szybkiego dostępu do ustawień stabilizacji w trybach PSAM oraz przełączania między RAW a JPEG. To wszystko trzeba wyszperać z menu. Szkoda że tego nie można "wyciągnąć" na obiektyw.
Pozdrawiam
sTn82
Funkcję One touch RAW można przypisać przyciskowi Kosz/Custom. Faktycznie trochę brakuje mu przycisków albo możliwości ich konfiguracji. Manipuladło NX300 jest gorsze niż NX100, mimo ekranu dotykowego. Szkoda.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Dzięki za podpowiedź z tym RAWem. Jutro wypróbuję.
Pozdrawiam
sTn82
Naprawdę warto przeczytać instrukcję...Ten aparat ma sporo funkcji.
A funkcje "manipuladła" są takie sobie - niektóre funkcje przycisków, pokrętła górnego i ekranu dotykowego dublują się (co z drugiej strony ułatwia i przyspiesza obsługę), a inne są trudno dostępne, np. te kilka funkcji, które można przypisać przyciskowi Custom: ALBO pamięć pomiaru, ALBO przymykanie przysłony do kontroli głębi ostrości, ALBO RAW, itp. Nie można mieć jednocześnie pamięci pomiaru ORAZ kontroli głębi ostrości - przycisk Custom jest dla nich jedyną możliwością. Bez sensu.
Potrzebuję porady czysto technicznej. Bardzo interesuje mnie zakup rybiego oczka do mojego NX300. Do wyboru nie mam raczej nic poza Samyangiem 8mm f3.5. Tutaj pojawia się pytanie - w związku z tym, że rynek wtórny obiektywów systemu NX jest... delikatnie mówiąc ubogi pomyślałem, że skoro to i tak jest obiektyw manualny może by kupić używany model tego szkła z innym mocowaniem i dokupić przejściówkę.
Pytanie tylko czy będzie mi wtedy wyświetlał moment wyostrzenia w aparacie ? Czy tak jak w kitowym szkle chcąc "doostrzyć" AF pokazują się takie białe/czerwone pixele pokazujące na co obecnie ostrzy obiektyw ? Czy może w tego typu obiektywach nie ma to znaczenia, tylko ustawia się odległość i leci z koksem ? Nigdy nie miałem nawet w ręce tego typu szkiełka więc proszę o rady jakby to działało z takim korpusem.
no jak nie masz? a znakomity Samsung 10mm f3,5?
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Jest ale nie ma na rynku wtórnym na chwilę obecną, nowy jest za drogi, a generalnie nie o to pytałem.
Samsung 3,5/10 faktycznie jest bardzo fajnym obiektywem i warto go mieć, jeśli nadarzy się okazja do taniego zakupu.
Z obiektywami, które nie sprzęgają się z elektroniką aparatu, wspomaganie ostrzenia (powiększenie i/lub Focus Peaking) uzyskuje się, naciskając przycisk OK. (Instrukcje obsługi, oczywiście, nigdzie o tym nie wspominają).
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 18-10-2014 o 21:41
Skontaktuj się z nami