Close

Strona 37 z 370 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

wiec mając wybór który obiektyw sprawdzi sie najlepiej do codziennego użytkowania ( nie fotografowałem wcześniej stałkami ) dlatego jestem troche zielony...od zawsze tylko KIT 18-55 ewentualnie coś dłuższego.

16mm f2.4
    20mm f2.8
    30mm f2
    45mm f1.8

ceny tych szkiełek sa zbliżone wiec czasem warto dołożyć 200-250 zł niż potem załować

A!!! i jeszcze jedno...jakoś ostatnio trafiłem na info ze NX'y mają taki sam bagnet jak Pentax ... czy to prawda? a jeśli tak to czy czasem automatyka samsunga współgra z pentaxem? na stronie samsunga jest jakaś przejściówka do Pentaxa K-Mount Adapter.

Domyślnie

No, na to pytanie to już sam musisz sobie odpowiedzieć! Jakich ogniskowych w zoomie 18-55 używałeś najczęściej?
    Jest taki program Exposure Plot http://www.vandel.nl/ który może przeanalizować dane o ekspozycji i ogniskowej z większej liczby zdjęć - przepuść swoje zdjęcia przez niego i zobacz, jak często używasz jakich ogniskowych - taki obiektyw pewnie nada Ci się najbardziej. Ale moim zdaniem najmniej ciekawym z tych obiektywów jest 2,8/20 - ani nie jest szczególnie jasny, ani szczególnie szeroki, ani optycznie wybitny. Poza tym, że jest naleśnikiem, nie ma wielkich przewag nad szerokim kątem zooma 18-55. No i jeszcze jedno - żadna z tych stałek nie ma stabilizacji OIS, którą ma zoom 18-55. 16, 20 i 30 są małe, naleśnikowe, ale 45 już nie.

Ta informacja o bagnetach jest błędna - ktoś pomylił bezlusterkowce Samsung NX z lustrzankami Samsung GX, które faktycznie były oparte na Pentaxach i oczywiście miały ich bagnet. Samsung (teoretycznie) oferuje przejściówkę, pozwalającą używać obiektywów z bagnetem Pentax K w NX-ach, ale ten adapter jest bardzo drogi i trudno go kupić. Natomiast na Allegro i na Ebay można kupić dość tanie chińskie adaptery do obiektywów prawie wszystkich systemów.

Domyślnie

najlepsze optycznie z ww. sa 30mm i 45mm. mam chyba wszystkie stalki w systemie NX i z cala odpowidzialnoscia moge polecic 10mm, 30mm i 45mm (jesli chodzi o budzetowe obiektywy). oczywiscie 85mm jest doskonaly, ale kosztuje juz konkretniejsze pieniadze.

natomiast bezapelacyjnie najlepszym obiektywem jest 16-50 f2-2,8. optycznie lepszy niz Nikkor 24-70/2,8 a jesli chodzi o jakosc ywkonania to Nikkor nie dorasta do piet Samsungowi.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

HYPER moglbys wrzucic troche sampli z tego 16-50 f2-2,8? a i jaka masz opnie o 60mm?

Domyślnie

wrzuce cos w weekend (z NX200). jesli chodzi o 60mm to jest to dobre szklo w tym do czego zostalo stworzone, czyli makro (przymkniete wiecej niz f5,6). do fotografii portretowej mi nie podchodzi.

uczciwie jednak napisze, ze wole makro robic duetem D810 + PC-E 85mm.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Drodzy Użytkownicy Samsungów NX - podpowiedzcie proszę: dziś wreszcie odpaliłem dołączony do aparatu (NX1100) Lightroom 4, żeby zobaczyć co więcej da się wycisnąć z plików SRW, które zapisywałem wraz z JPG... Niestety, ów LR nie chce otwierać RAW-ów z Samsunga, krzycząc coś o "nie wspieranym profilu kolorystycznym"(!)

W korpusie ustawione mam sRGB. Czy to znaczy, że fotki muszę robić w Adobe RGB? Żeby było ciekawiej, moje NEF-y z Nikona (ustawione bynajmniej nie na Adobe RGB, lecz właśnie na sRGB!) Lightroom importuje i otwiera bez protestów (do czego akurat nie jest mi konieczny).

Trochę by to była rozczarówka na sam początek spotkania z aparatem, tym bardziej że część z tamtych JPG-ów, z uwagi na nieznajomość chimer aparatu trochę skopałem (w domyślnych ustawieniach JPG było za mocne wyostrzanie, za niskie kontrast i nasycenie, wcześniej pracowałem nieco lepiej niż CMOS oddającymi kolory matrycami CCD, a z konieczności musiałem fotografować wówczas w najgorszą porę dnia - południe). Pomijając już fakt, że po co mi nieużywalne pliki SRW po blisko 40 MB sztuka z matrycy APS-C... A myślałem, że tylko Silky Pics (wywoływarka RW2 z Panasonica) jest upierdliwa w użyciu...
    Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 14-09-2014 o 01:25

Domyślnie

Nie zetknąłem się z tym akurat problemem, ale przede wszystkim musisz zaktualizować LR do wersji 4.4.1 - ściągnij instrukcję aktualizacji oprogramowania stąd: http://www.samsung.com/pl/support/model/EV-NX1100BABPL . Może to pomoże.

Domyślnie

Polecam pod raw'y z nx'a skalibrowac LR tak jak w linku http://nxcsc.com/2011/11/19/samsung-...troom-profile/

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi Pod wskazanym linkiem są aktualizacje, ale z tego co widzę firmware'u... zaś aktualizację do 4.4 widzę na stronach Adobe... w objętości 788 MB, czyli prawie takiej jak plik ok. 1 GB z którego instalowałem wersję 4.1. Chyba więc jednak zostanę przy JPEG-ach lub poszukam innego oprogramowania. Przyjrzałem się LR i jakoś w ogóle mi nie leży...

Domyślnie

Nie tylko firnware'u; kliknij na "upgrade guide" pod hasłem "Oprogramowanie" - ściągnie Ci się pdf z instrukcją, jak ze stron Adobe ściągnąć uaktualnienie do 4.4.1. (musi być 4.4.1!). Plik, niestety, jest spory.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 37 z 370 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów