Szukaj
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Pozdrawiam,
Tomek
Jak już pisałem- import z presetem nie ma wpływu na cropa. Żadnego, nawet najmniejszego. To jakaś piramidalna bzdura.
Spróbuj zaimportować zdjęcie o innych proporcjach niż z lustrzanki (np. z kompaktu czy komórki, 4x3 czy 16x9) i wtedy zrób o czym piszesz i zobaczysz jakie dostaniesz proporcje ramki.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Tłumaczę od początku, kiedy to pytani zaistniało, że się NIE DA. Przed cropowaniem tam zawsze będzie napis Original - dla pokazania, że zdjęcie nie było ruszane cropem. I koniec - taki program. Można się z tym zgodzić lub nie, ale dopóki tego nei zmienią, to tak będzie.
Natomiast można przywołać ostatnio używane proporcje. Jeśli jesteś fanem kwadratów, to łatwo je przywołasz, natomiast, jeśli raz skorzystałeś z innych proporcji, to potem oczywiście będziesz przywoływać te inne, ostatnio użyte.
Czy to nie jest proste?![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Właśnie.
Mając ten skrót przywołasz sobie takie proporcje, jakie miałeś ostatnio. Jeśli używałeś proporcji 3x2 - będą od razu przywołane.Ale uprzedzam - to złudne... Wystarczy raz użyć sobie innych proporcji, lekko coś dokadrować, albo użyć sobie kwadracika - i Twoje ukochane 3x2 umyka!
![]()
pozdrawiam bombelkowo
Mnie wystarczyla metoda z zaklodkowaniem.
Teraz, lapiac za naroznik ramki proporcje mam stale. Nawet jak wybiore nastepne zdjecie, ustawienie cropa sie nie zmienia. Wiecej mi nie trzeba
Oczywiscie , do poki nie poczuje potrzeby kadrowania np. w kwadrat, ale to juz "insza inszosc"![]()
Jak zrobiłem format bo kupiłem nowy dysk, to muszę od nowa instalować Lighroom 5 i potem update 5.6 czy mogę od razu ściągnąć i zainstalować 5.6?
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 27-08-2014 o 18:46
"Nikon"
Od razu.
Skontaktuj się z nami