Close

Strona 55 z 110 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    ...ale jak zrobić aby standardowo dla wszystkich nowo edytowalnych zdjęć (bez względu na oryginalne proporcje) było ustawione np. 2x3?
    Otwierasz zdjęcie "D" potem dajesz "R" i masz od razu ustawione 2x3 bez konieczności rozwijania tego menu z proporcjami.
    Już pisałem - import z presetem, ale nie masz wtedy wpływu na to, co zostanie przycięte.
    Oryginalnie zdjęcia nie mają idealnie proporcji 3:2.

Cytat Zamieszczone przez esk2 Zobacz posta
    to ja zapytam: prawoklik na zdjęciu, zakładka PODSUMOWANIE, i jest tam coś takiego jak PRAWA AUTORSKIE wiem że z poziomu LR można z automatu ustawić wpisywanie tak czegoś dla każdego eksportowane zdjecia po obróbce, pytanie tylko gdzie?
    jak napisał zdyboo - nazywa się to presetem metadanych
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rapala Zobacz posta
    Wybierasz proporcje pierwszego zdjęcia > Zaznaczasz wszystkie zdjęcia na dolnym pasku > Synchronizuj > oznaczasz Zachowaj proporcje > Synchronizuj.
    No to jest jakieś rozwiązanie.
    ...ale zawsze jest jakieś ale
    W twojej metodzie od razu kropuje.

Dla mnie ideałem byłoby gdyby po "R" te proporcje były standardowo wybrane. Nic więcej.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Już pisałem - import z presetem, ale nie masz wtedy wpływu na to, co zostanie przycięte.
    Nie potrafię zawrzeć "aspect ratio" w presecie
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Jak już pisałem - import z presetem nie ma wpływu na cropa. Żadnego, nawet najmniejszego. To jakaś piramidalna bzdura.

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Otwierasz zdjęcie "D" potem dajesz "R" i masz od razu ustawione 2x3 bez konieczności rozwijania tego menu z proporcjami.
    Spróbuj zaimportować zdjęcie o innych proporcjach niż z lustrzanki (np. z kompaktu czy komórki, 4x3 czy 16x9) i wtedy zrób o czym piszesz i zobaczysz jakie dostaniesz proporcje ramki.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Spróbuj zaimportować zdjęcie o innych proporcjach niż z lustrzanki (np. z kompaktu czy komórki, 4x3 czy 16x9) i wtedy zrób o czym piszesz i zobaczysz jakie dostaniesz proporcje ramki.
    Jakoś tego nie ogarniam

Załóżmy, że jestem fanem kwadratu.
    Po wczytaniu czegokolwiek do LR chce aby w narzędziu do kropowania było standardowo wybrane 1x1
    No a tam zawsze mam ustawione przy pierwszym otwarciu "Original".

Wiesz jak to zmienić?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Tłumaczę od początku, kiedy to pytani zaistniało, że się NIE DA. Przed cropowaniem tam zawsze będzie napis Original - dla pokazania, że zdjęcie nie było ruszane cropem. I koniec - taki program. Można się z tym zgodzić lub nie, ale dopóki tego nei zmienią, to tak będzie.

Natomiast można przywołać ostatnio używane proporcje. Jeśli jesteś fanem kwadratów, to łatwo je przywołasz, natomiast, jeśli raz skorzystałeś z innych proporcji, to potem oczywiście będziesz przywoływać te inne, ostatnio użyte.

Czy to nie jest proste?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Czy to nie jest proste?
    Jak "Shift-A"
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Właśnie.

Mając ten skrót przywołasz sobie takie proporcje, jakie miałeś ostatnio. Jeśli używałeś proporcji 3x2 - będą od razu przywołane. Ale uprzedzam - to złudne... Wystarczy raz użyć sobie innych proporcji, lekko coś dokadrować, albo użyć sobie kwadracika - i Twoje ukochane 3x2 umyka!
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Mnie wystarczyla metoda z zaklodkowaniem.
    Teraz, lapiac za naroznik ramki proporcje mam stale. Nawet jak wybiore nastepne zdjecie, ustawienie cropa sie nie zmienia. Wiecej mi nie trzeba

Oczywiscie , do poki nie poczuje potrzeby kadrowania np. w kwadrat, ale to juz "insza inszosc"

Domyślnie

Jak zrobiłem format bo kupiłem nowy dysk, to muszę od nowa instalować Lighroom 5 i potem update 5.6 czy mogę od razu ściągnąć i zainstalować 5.6?
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 27-08-2014 o 18:46
    "Nikon"

Domyślnie

Od razu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 55 z 110 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów