Zważywszy na cenę samego body to chyba faktycznie za dużo zawracania głoupy z tymi zestawami i ich rozkompletowywaniemDzięki.
Szukaj
Zważywszy na cenę samego body to chyba faktycznie za dużo zawracania głoupy z tymi zestawami i ich rozkompletowywaniemDzięki.
Ja kupiłem w komplecie ale tylko dlatego że nie mieli samego body a chciałem mieć sprawny aparat;p Nie wiem jeszcze co zrobię z 16-50, na razie zrobiłem sobie testy z e16, e18-55, e10-18, e24 i CZJ35/2.4 z LT oraz bez, może wyciągnę jakieś konsekwencje
Ale jak bym sprzedawał to patrzyłem że chodzą pod 450-500zł nieużywane z 2letnią gwarancją. Minus prowizja aukcji i czas ale przynajmniej zaspokoiłem ciekawość jak ten naleśnik działa![]()
Ostatnio edytowane przez ikit ; 24-08-2014 o 17:49
Uuuuuf.
Wreszcie skończyłem analizować i opisywać swój amatorski test między e16-50, e18-55, e10-18, e24, e16 i CZJ 35/2.4 z LT i bez![]()
Zainteresowanych zapraszam do linka, paczki ze zdjęciami właśnie uploadowuję, linki do nich dodam z czasem.
http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...33#post1659333
Idąc tokiem logicznym pianka jest stosowana po to by umyć a nie zepsuć, w końcu matryce też są delikatne...
Uwierzcie mi, wychuchałam tyle, że aż mnie głowa rozbolała. Z tego co widziałam na zdjęciach jedli frytki... Plamy są ogromne (wielki męski tłusty paluch) i żadna z moich licznych ściereczek do okularów nie pomogła (mam ich wiele bo od przedszkola nosiłam okulary).
Problem taki, że znam jeden sklep blisko miejsca pracy i ludzie tam pracujący są tak odpychający i niesłowni, że nie mam ochoty dać im zarobić choćby złotówki. Kupiłam u nich polara bo od razu miałam przejście z dużej średnicy na mój kitowy ale.. nigdy więcej.
Allegro ostatnio tak mnie rozczarowało, że mam już 3 spór w ciągu pół roku a nie kupuję wiele. Po prostu nigdy więcej tam nic nie kupię, e-bay jest milion razy lepszy ale się nie opłaca.
Tak więc może w pracy nawet coś znajdę do czyszczenia kompa jak nie zrobię wam test :P
SEL20 jest już do wyrwania za 500zł i chyba się skuszę bo brakuje mi mnóstwo szkieł. Zdjęcia nim wykonane bardzo mnie popychają do wydania kasy
Bardzo fajnie tu było ale odkąd są te "dziwne" dyskusje to trochę się wycofałam. Pokażę wam wkrótce moje raczkowanie jak się odważę.
I nie wiem co niektórzy mają do polarów. Ja tam nikomu nie mówię, że rysowanie kredkami jest nubskie bo i tak wszystko zależy od efektu końcowego.
To tyle, idę zniknąć znów na miesiąc czy dwa![]()
Dzięki, poprawione, już mi się palce plątały
Jak przeglądałem jego zdjęcia przykładowe i testy to zwróciłem uwagę że bokeh jest taki sobie nawet na 70/4. Ale widać to głównie na zdjęciach nocnych gdzie bokeh ze świateł robi się cebulkowy (kółka w kółkach). Na normalnych zdjęciach czasami pojawiają się też obwódki bokehu (szczególnie na niższych ogniskowych), do tego nie rozmywa tak maślanie acz raczej lepiej od e18-55 (który jest dość 'nerwowy'), szczególnie na dłuższym końcu. Nie widziałem na necie jakichś przykładów na zmuszenie tego obiektywu do bokehu lub rozmycia tła jakie lubię co nie znaczy że się nie da;p Ma powiększenie 1:4 więc podejrzewam że z 70/4 można z tego wyczarować fajne efekty;] Myślę że portrety przy 70/4 też powinny być w miarę. Jego kolega 16-80 którego używałem dawał pod względem tła bardzo fajne rezultaty ale miałem wtedy niższe wymagania, muszę wrócić do tych zdjęć i zobaczyć jak je teraz odbieram
Za to z przykładów 16-70 wyglądało że ma całkiem ładny kontrast, niezłą ostrość trochę lepszą od e18-55 głównie na granicach i w rogach, dystorsja na szerokim końcu jak zwykle 'wąsata', aberracje w normie, winieta która mi osobiście nie przeszkadza jest obecna. Jak dla mnie to za drogi obiektyw jak na to co prezentuje (2000zł za używkę to wg mnie byłaby już cena ok) acz ogólnie wielkością (przy 18-105), wagą, zakresem i jakością na pewno fajne urządzenie
Wracając do wrażeń z testu to frapującą mnie kwestią jest zachowanie się obiektywów, a szczególnie e16-50 jeśli chodzi o elektroniczną skalę odległości (w a6k takowa jest, bardzo fajna rzecz do ustawiania hiperfokalnej jak znamy jej parametry). Mianowicie ustawiając manualnie ostrość ostatniego planu była ona najlepsza nie przy wejściu na 'nieskończoność' którą pokazywała skala (i nie mówię o 'przeostrzaniu' za nieskończoność) tylko trochę przed. Więc trzeba z tym uważać i jak się manualnie ustawia to jednak sprawdzić na powiększeniu. A jeszcze przetestuję czy AF z tym szkłem też tak działa i czy manualnie można ustawić ostrość lepiej. Jak by się to potwierdziło to by tłumaczyło że wiele osób jest z e16-50 niezadowolonych i byłaby to trochę wtopa że nie daje optymalnych rezultatów...
Natomiast sam obiektyw chciałem sprzedać ale po porównaniu się zastanawiam bo nie wypadł podobnie do drugiego kita, a jest mniejszy i ma jednak to 16mm... Zrobię im jeszcze testy pod światło i rozmywania (czyli który mniej niszczy tło;p) i zobaczę...
A żeby nie było że samo paplanie:
(porst 55/1.2)
(nie pamiętam czy było ani z czego;p)
Przyszedł raport na nadmierne pitolenie. A że było w tym co pisał raportujący sporo racji, to poczyściłem kilka ostatnich stron. Humor jest fajny, ale niektóryz są nastawieni bardziej na poszukiwanie treści niż na zabawę. Trzeba to wypośrodkować. Trudne to i nie wiadomo ile dopuszczać, a ile nie (problem AO). By nie było, że śruba jest dokręcona zbyt nagle to poczyściłem lajtowo już teraz. Humor najlepiej okraszać zdjęciemto będzie wilk syty i owca cała
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czy ktoś może instalował jakieś aplikacje na nex-6? Chodzi mi konkretnie o interwałometr. 42 to trochę sporo za opcję, która nie wiadomo jak działa i powinna być racze w standardzie a nie dodatkowo płatna.
Dzięki
Wczoraj jeszcze testowałem ostrzenie i manualnie można trochę lepiej doostrzyć na nieskończoność niż z AFem (w e16-50), natomiast nie jest to jakaś powalająca różnica. No i nie pamiętam czy wspominałem ale tuż przed nieskończonością na skali odległości w a6k jest ostrzej niż na nieskończoności.
Co do plecenia w wątku to ok ale jak ripostujecie sobie przez kilkanaście postów to jest zaśmiecanie niekrótkiego i tak wątku, popieram cięcie...
A jeszcze jeśli chodzi o czyszczenie filtrów to ja używam letniej wody z odrobiną ludwika do naczyń. Każdy tłuszcz schodzi, natomiast problemem jest ładne wysuszenie tego i wytarciePoradził mi to optyk do okularów zamiast wszelkich płynów specjalistycznych i robię tak z nimi codziennie od paru lat i jest ok, one też mają różne powłoki więc powinno być w miarę bezpieczne. Natomiast używałem jednego płynu do optyki z zestawu do czyszczenia i zostają po nim beznadziejne smugi i jakieś ciężkie do usunięcia drobiny (nie wiem czy mu się coś odkłada czy co). Nie był to jakiś pro zestaw ale się zraziłem
![]()
Mam ochotę kupić sobie do swojego Nexa 5T wizjer optyczny FDA-SV1. Wiem że pokrywa ogniskową 16mm
Ja mam E16-50PZ i z tym szkłem chciałem go używać. Na 16mm wiadomo - będzie OK, ale czy ktoś ma jakieś doświadczenia z innymi ogniskowymi? Czy są w tym wizjerze namalowane jakieś markery innych ogniskowych np 20, 30, 50mm?
Miałem takie coś w aparacie analogowym z zoomem - w wizjerze były prostokąty odpowiadające innym ogniskowym.
Wiem że lepszy byłby elektroniczny wizjer ale cena tegoż jest co najmniej chora, a używek w dobrej cenie nie uświadczysz.
Skontaktuj się z nami