Aperture też wyświetla, więc byłem przekonany, że LR rownież.
Szukaj
Aperture też wyświetla, więc byłem przekonany, że LR rownież.
Gdzie teraz najtaniej kupić lr5 komercyjną ?
d700, Z16, 35G, N24-70, 50G, 105DC, sb
fotografia ślubna
W sklepie:
http://www.ceneo.pl/Oprogramowanie;szukaj-lightroom+5
http://www.skapiec.pl/szukaj/3002/lightroom+5
A jak Adobe robi promocje, to przez stronę Adobe, ale aktualnie ich brak.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Odnośnie LR 5:
Komp, i3 (1155) - 3300Mhz. Obsługa pamięci szybkości 2133Mhz.
Chcę kupić pamięci. Mam opcję do wyboru:
Patriot 8GB - 2133Mhz (CL 11)
albo
Patriot 16GB - 1333 Mhz (CL 9)
Która opcja będzie lepsza, czy szybszy ram przyśpieszy mi Lightrooma czy może jego większa ilość bardziej pomoże.
"Nikon"
Twój CPU i tak obsługuje pamięci max 1600. Wyższa prędkość tylko jeśli przetaktujesz RAM - pytanie czy procesor podoła...
A najlepiej 1600 CL10.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie no płyta ma wsparcie dla pamięci DDR3 2133/1866/1600/1333/1066 MHz. Bo ja sobie mnożni aktualnie zwiększam jak chcę. Jak miałem kość 1866Mhz to mnożnik dla pamięci miałem (18.66), teraz mam 1333 to mam (13.33) i tutaj nie ma żadnego problem z wyborem szybkości.
Więc tutaj prockiem się nie przejmuję, bardziej mi chodzi o wykorzystanie szybkości,,, pomiędzy wielkością pamięci a szybkością względem Lightrooma 5.
"Nikon"
Nie , bo nie mam i się zastanawiam![]()
Wezmę zatem te 16 GB
Dzięki Gonzo
Pytanie 2:
Jak mam w Lightroom Catalog:
Dysk D:/Fotografie/Wyjazdy
Dysk E:/Fotografie/Rodzina
Jeśli usunę katalog D, to czy informacje o obrobionych fotkach w kolekcjach mi się usunął? Chodzi mi o to, że nie chcę mieć tam teraz 5 partycji podpiętych, tylko 1 dną i boję się, że jak usunę katalog to wszystkie obrobione fotki polecą.
Tak to działa?
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 27-07-2014 o 22:36
"Nikon"
Przede wszystkim w to nie wierz, bo narobisz sobie nieodwracalnych strat!
Pliczki xml NIE przenoszą całej obróbki, a zachowują ostatni stan obróbki, ale ani nie historię, ani nei kopie wirtualne. Jeśli z jednej klatki będziesz miał zrobione dwie wersje - np. jedna to kolorowy kwadrat, a druga to cały kadr ale za to b&w, lub po prostu dwie wersje tego samego zdjęcia - to po zlikwidowaniu Cataloge i odpaleniu stanu z pliku xml będziesz miał tylko jedną wersję, tą która jest ostatnia na liście edycji. I ani jednego kroku z historii, dzięki któremu miałbyś szansę odtworzyć którykolwiek stan poprzedni. Niczym wtedy tego nei odtworzysz, chyba że odtworzysz sobie Catalog z backupu, jeśli backupujesz.
Mam taką radę, której jeśli się przestrzega, nie będzie żadnych problemów: wszelkie manipulacje plikami warto dokonywać wbudowanym menadżerem plików w LRze. Po pierwsze, jeśli masz sidecary xml - LR sam zadba, żeby je przenieść razem z oryginalnymi plikami. Po drugie i ważniejsze, przy przenoszeniu do innych folderów/dysków/partycji, zmieniając nazwy folderów czy tworząc podfoldery, itd - LR na bieżąco aktualizuje sobie dane w Catalogu, dzięki któremu nic nei ginie i nic nie staje się niedostępne w nowym adresie, nawet jedna gwiazdka, krok w historii, czy keyword do pojedynczego zdjęcia.
Zatem, jeśli chcesz cokolwiek w swojej organizacji plików zmienić (przenosić zdjęcia, tworzyć nowe foldery, przenosić z dysku na dysk, zmieniać nazwy folderów, ścieżek, itd), a chcesz nie mieć problemów z LRem w poźniejszej współpracy - rób to LRem. To się po prostu opłaca dla włąsnego spokojnego snu.
Chyba, że lubisz robić ponownie to co już raz robiłeś, wtedy słuchaj porad, że Catalog sie nei liczy i że xml wystarczy.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami