Close

Strona 161 z 272 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 601 do 1 610 z 2712

Domyślnie

Triluminosy mają gamut poszerzony za pomocą kropek kwantowych, więc w praktyce zieleń*będzie mocno podbita z seledynu w kierunku szmaragdu. Pewnie trza to skalibrować, w razie czego polecam Maćka Kopra (skalibruj.tv) - jest to w kwestii kalibracji i teorii barwy najbardziej kompetentna osoba jaką znam i chyba jedyna jaką spotkałem, która mnie w 100% rozumie , ma też nieprawdopodobny sprzęt klasy laboratoryjnej - m.in. spektrofotometr JETI Specbos i kolorymetr Klein K-10, więc nawet kropki kwantowe mu nie straszne.

Domyślnie

Koledzy pilna sprawa. Padł mi TV no i trzeba coś zakupić na szybko. Opcje sa nastepujące: albo jakas biedna padlina LCD/LED z oferty marketowej za tysiaczka z okładem (niewielkim) w rozmiarze 40" (czyli Thomson, jakies biedne Samsungi) czy może w tej cenie poszukac używanej plazmy na alle/olx ? Co wyjdzie lepiej - na moje oko plazmy chyba lepsze ale się na tym nie znam za bardzo stad pytanie

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    ...
    A propos W905 - tez ma fabrycznie podbita zielen jak W829 ktore widzialem?
    Kiedy włączysz, >>Żywy kolor<< w ustawieniach obrazu, to faktycznie zieleń jest mocno podbijana, a czerwienie przypominają prędzej bordo, niż krew, ale jeżeli ten nieszczęsny "polepszacz" jest wyłączony, to kolory są jak najbardziej OK.

Przy oglądaniu reportaży podróżniczych, można jednak pokusić się o włączenie na ten czas tej opcji na minimum, jeżeli ktoś lubi takie ładne obrazki.

Praktycznie czepić się wówczas można tylko do czerwieni, ale ja w ogóle jestem dosyć purystyczny jeżeli chodzi o kolory, widać taka skaza zawodowa.

ps. Żeby złapać jakiś kompromis, gmerałem rok temu w ustawieniach kolorów coś ze dwa tygodnie.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Triluminosy mają gamut poszerzony za pomocą kropek kwantowych, więc w praktyce zieleń*będzie mocno podbita z seledynu w kierunku szmaragdu. Pewnie trza to skalibrować, w razie czego polecam Maćka Kopra (skalibruj.tv) - jest to w kwestii kalibracji i teorii barwy najbardziej kompetentna osoba jaką znam i chyba jedyna jaką spotkałem, która mnie w 100% rozumie , ma też nieprawdopodobny sprzęt klasy laboratoryjnej - m.in. spektrofotometr JETI Specbos i kolorymetr Klein K-10, więc nawet kropki kwantowe mu nie straszne.
    Dałem radę i bez kolorymetru, ale z opcją "Żywego koloru" obawiam się że nawet kol. Maciej Kopra by sobie nie poradził, bo to odrobinę beznadziejne.

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    ... Co wyjdzie lepiej - na moje oko plazmy chyba lepsze ...
    W tym budżecie LCD to straszna padlina, pozostaje tylko plazma.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 09-07-2014 o 10:13
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta

W tym budżecie LCD to straszna padlina, pozostaje tylko plazma.
    Nawet taka powiedzmy 4+ letnia ? Oczywiście ogladana w warunkach domowych a nie z baru gdzie swieci 24h.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nawet taka powiedzmy 4+ letnia ? Oczywiście ogladana w warunkach domowych a nie z baru gdzie swieci 24h.
    Nie no bez jaj, a po kiego Czorta używany?

To nie lepiej choćby tego: LG 42PN450B (pierwszy z brzegu), wartego coś ok. 1,3k?
    http://www.komputronik.pl/product/18...FasKwwodw2EAog
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fullHD - nie dodałem tego ?
    ... ale to w standardzie tv plazmowych właśnie jest FHD (upscaler - bardzo skuteczny), a to że nominalną ma mniejszą, to zapewniam Cię, kompletnie niczemu nie przeszkadza, zresztą sam sprawdź w dobrych sklepach.

Chyba, że chcesz na nim wyświetlać obrazy statyczne (zdjęcia), to faktycznie d*pa blada.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 09-07-2014 o 11:28
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

o widzisz - nie wiedziałem. czyli kupując nowa plazmę o rozdziałce 1024x768 to będzie mniej więcej odpowiednik LEDowych FullHD 1920 - tak na chłopski rozum ? Bez wnikania oczywiście w zawiłości techniczne - chodzi o sama jakośc obrazu. Purysta w tej materii nie jestem - dziwne jak na fotografa

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

o widzisz - nie wiedziałem. czyli kupując nowa plazmę o rozdziałce 1024x768 to będzie mniej więcej odpowiednik LEDowych FullHD 1920 - tak na chłopski rozum ? Bez wnikania oczywiście w zawiłości techniczne - chodzi o sama jakośc obrazu. Purysta w tej materii nie jestem - dziwne jak na fotografa
    Te telewizory mają bardzo skuteczne upscalery, więc nawet nie zauważysz różnicy, a sporo stówek zachowasz na lepszy cel, niż przaśna telewizja.

edit: Jeżeli nie masz wygórowanych wymagań, to nawet zdjęcia z wakacji przejrzysz bez bólu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

rozchodziło mi się głównie o to by odgladajac jakiś film na HBO w HD dla przykładu nie będę miał na takim TV jakiejś masakry pixelowatej. BlueRay nie mam/nie oglądam. Filmy kinowe w kinie, reszta w domu na TV. głównie przyrodnicze HD. Pod to ma to byc sprzęt.

Strona 161 z 272 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów