Close

Strona 160 z 272 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 591 do 1 600 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    mówisz ... bzdury, jako, że standardem telewizyjnym dla HD jest 1080i25, a nie jakieś 1080i50.
    Jakiś dowód na to, że "mówię bzdury"?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mówisz, ponieważ wygląda na to, że nie rozumiesz idei przeplotu, gdzie wyświetlane są półobrazy w postaci linii parzystych i nieparzystych w ciągu zadanego czasu, w tym wypadku w ciągu jednej sekundy.
    Takoż o standardzie z przeplotem NIGDY nie da się powiedzieć, że jest równoważny z progresywnym, gdzie wyświetlane są w zadanym czasie pełne obrazy.
    Dlatego właśnie standard 720p50, będzie zawsze lepszy, szczególnie do wyświetlania scen dynamicznych, od standardu 1080i25, gdzie rzeczywiście w ciągu sekundy uzyskujemy 25 pełnych klatek, tyle że uzyskanych z wyświetlonych dwóch półobrazów, tj. 25 klatek z liniami parzystymi i 25 z liniami nieparzystymi, ze wszystkimi tego niekorzystnymi dla scen dynamicznych konsekwencjami, tj. rozmycia, artefaktów itp.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dlatego właśnie standard 720p50, będzie zawsze lepszy, szczególnie do wyświetlania scen dynamicznych, od standardu 1080i25, gdzie rzeczywiście w ciągu sekundy uzyskujemy 25 pełnych klatek, tyle że uzyskanych z wyświetlonych dwóch półobrazów, tj. 25 klatek z liniami parzystymi i 25 z liniami nieparzystymi, ze wszystkimi tego niekorzystnymi dla scen dynamicznych konsekwencjami, tj. rozmycia, artefaktów itp.
    1) Nie ma takiego standardu jak 1080i25.
    2) 25 klatek z liniami parzystymi i 25 klatek z liniami nieparzystymi, to 1080i50 , lub inne i50, nie i25.

Takoż o standardzie z przeplotem NIGDY nie da się powiedzieć, że jest równoważny z progresywnym, gdzie wyświetlane są w zadanym czasie pełne obrazy.
    Film pełnometrażowy, np. "Gladiator", jest nagrany kamerą 23,97 FPS i są to klatki progresywne. W TV Polskiej, film jest przyspieszany, tak by było 25 FPS. Następnie pierwsza klatka tego filmu, w telewizji np. 1080i, jest zakodowana jako dwa obrazy, jeden z liniami parzystymi i drugi z liniami nieparzystymi. Dla tego zmieniając sam nagłówek przechwyconego strumienia VIDEO z TV cyfrowej 1080i50 na 1080p25 otrzymujemy ładny, niezniekształcony obraz 25 progresywnych klatek/sek, bez potrzeby rekompresji. Dla tego napisałem, że poprzez 1080i50/576i50 da się przesłać (i się przesyła!) 1080p25/576p25.
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 05-07-2014 o 21:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Tzn. jak będę miał więcej miejsca, to na pewno ekran wymienię na większy, aczkolwiek oglądany będzie z nieco większej odległości. Ale to jak już UHD będzie powszechne (myślę że za 2-3 lata).
    Ja bym dodał tylko jedno zero do tych lat i może się to sprawdzi .
    Są zerowe szanse że w tak krótkim czasie cokolwiek się zmieni, choć wiem że wielu producentów nie śpi po nocach żeby tak było. Najlepszy przykład jaką kichą rynkową okazało się 3D, czy niedawna premiera OLEDów. Natomiast gamut to słowo moim zdaniem rynkowo niesprzedawalne, jak sprzedawca z czymś takim w sklepie wyjedzie to klient zabije go śmiechem i pójdzie do sklepu gdzie sprzedadzą mu "zwykły" telewizor z plastikowym obrazem ale ładną obudową która żonie pasuje do mebli .

BTW: siedzę w branży video od wielu lat ale pierwsze słyszę o standardzie 1080i25 , ale może coś przespałem tak samo jak rewolucję UHD .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Jeszcze dosłownie kilka lat temu telewizory LCD FullHD były taką samą drogą*"kichą" - w tej chwili są tanie jak barszcz i sprzedają się kontenerami. Wszystko jest kwestią wystąpienia odpowiedniego splotu okoliczności - można sobie oczywiście mierzyć to miarą dzisiejszych realiów, ale jak pokazuje przykład iTunes realia potrafią się*czasem bardzo gwałtownie zmieniać.

Domyślnie

Tia prawda - tanie jak barszcz... I coraz gorsze, coraz bardziej wykastrowane w stosunku do chociazby modeli 2013. Mam wrazenie ze ktos szukajacy dobrego TV (czyt. dobry obraz + polepszacze) jest skazany obecnie na modele UHD, bo modele FHD zaczynaja byc traktowane po macoszemu.
    Wystarczy porownac np. najwyzsze modele Sony z 2013 do dzisiejszych, czy nowe wypusty Panasonica z serii SA do zeszlorocznych, wiele topowych serii FHD zniknelo z oferty producentow - wszyscy nastawili sie na UHD. Tylko co ma zrobic taki biedny zuczek jak ja ktory szuka TV FHD 42-46 cali do sypialni? Kupic kastrata (topowe Sony, ktore w malych modelach wycielo uplynniacze ruchu - zostala tylko nazwa), wypasiony nowy model z wbudowana "winieta' (Panasonic)?
    BTW moj stary JVC HDReady od 7 lat nie chce sie zepsuc.....
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    ... wszyscy nastawili sie na UHD. ...
    To prawda, problem tylko w tym, że na chwilę obecną technologie UHD są jeszcze mocno niedoskonałe, a sprzęt dla alfa, czy beta testerów tej technologii ohydnie nietani.

Nigdy nie warto wspierać nowości, chyba że ktoś ma ambicje być sponsorem korporacji produkujących sprzęt telewizyjny.

ps. Mnie na szczęście udało się w zeszłym roku zakupić jeszcze dobry egzemplarz telewizora FHD.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja niestety przespalem moment, a teraz doslownie nic sensownego nie ma w ofertach... Powystawowego Sony W905 boje sie brac, a w moim rozmiarze W829 jest wykastrowana z uplynniaczy. Pozostaje modlic sie, zeby JVC jeszcze przez dwa lata pociagnal I wtedy uderzyc w UHD - tyle ze w rozmiarze 40 -42 (max 46") nie widze sensu (a I duzej roznicy w szczegolach tez nie zobacze z 2.5m).

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Właśnie łyknąłem w905 w rozmiarze 55" i jestem z niego bardzo zadowolony.

A może kupisz jakąś plazmę, póki jeszcze są na rynku, bo to jednak obraz klasa?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jakos do plazmy nie mam przekonania, I to o dziwo po (krotkim co prawda) kontakcie ze slawetnym Kuro (wersja 42"). Moze jeszcze uda mi sie za 3 tygodnie upolowac W905. A propos W905 - tez ma fabrycznie podbita zielen jak W829 ktore widzialem?

Strona 160 z 272 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów