Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: D600 Kolory ?

Domyślnie

Dzięki Jacku, ale nie wszystko się zgadza. Tak, stosunkowo rzadko wchodze na forum, choć zanim założyłem ten post poszperałem trochę po necie. Na tym forum jest kilka postów nt. D600, ale liczą one nawet do 600 stron.- przyznaję, przeczytałem około 10%, może to moje lenistwo, a może brak jakiegoś zgrabnego kompendium.

Tak, wiem, że matryce nowych lustrzanek Nikona mają duży zakres tonalny, przekraczający Fuji, i to mnie aukrat cieszy i zachęca. S5pro nie jest moim pierwszym aparatem i nie miał być ostatnim, miałem w życiu około 10 lustrzanek cyfrowych, fuji miało być przejściowe, zawsze byłem go ciekaw. Tak, to, co skrywa się w światłach s5pro zaszokowało mnie, choć po czasie zrozumiałem, że lepiej byłoby, gdyby tyle samo informacji skrywał w cieniach - a tak niestety nie jest. Moim skromnym zdaniem AWB lejpiej sprawdza się w Fuji, szczególnie w świetle sztucznym. Jedyną chyba wadą jest nie miały problem z czerwonym, choć kolor skóry jest dużo lepszy niż w Nikonie... Wcale nie twierdziłem, że matryca z D600/D800 jest gorsza od s5pro

Domyślnie

Pewnie wiesz dlaczego fuji ma tak dobre DR. Jak lustrzanka ma jeden rodzaj wielkości piksela to tak sie nie da. W Nikonie da sie pokazać rzecz odwrotną - całą czarną klatkę, która po wywołaniu daje prawidłowe zdjęcie. Zrób tak z Fuji I to jest to o czym mówię - zmień przyzwyczajenia z S5Pro, bo w żadnej lustrzance (poza fuji, nie produkowanymi) tak nie ma. Kijem Wisły nie zawrócisz, możesz jedynie marudzić bo .. masz przyzwyczajenia.

PS - ja też się nie lubię przesiadać. Nawet na lepsze. Po 3 latach przesiadłem się z Symbiana na Androida. 2 tygodnie temu. Trochę późno
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ta odwrotność powinna cieszyć, gdyż lepiej niedoświetlić zachowując minimalny czas (lub iso), a później sobie wyciągnąć - mam nadzieję, że d600 dużo lepiej sobie radzi z tym, niż d700 (szumy).

Zawsze miałem Nikony (poza krótkim epizodem z Canonem), więc niby powinienem być przyzwyczajony Będę musiał się odzwyczaić, bo bufor i szybkość Fuji nie nadaje się nawet do fotografowania dzieci

Domyślnie

To teraz w drugą stronę

D600
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Norbercie, no właśnie te szumy... jakie to iso? PS Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie wyszły z D600? Dużo przy nich kombinowałeś?

Domyślnie

kupuj D600 albo D610 i nie marudz bedziesz zadowolony
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zagan Zobacz posta
    Norbercie, no właśnie te szumy... jakie to iso? PS Wszystkie zdjęcia na Twojej stronie wyszły z D600? Dużo przy nich kombinowałeś?
    Jak sobie wyobrażasz wyciągnięcie 5ev z zdjęcia na którym nie widać zupełnie nic bez szumu?
    Spróbuj to zrobić w s5pro i zobacz co z tego wyjdzie.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

[...]Miałem d700[...]Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe
    Szkoda, że d700 nie wyposażyli tylko w tryb M; być może niektórzy omijali by go wtedy szerokim łukiem i nie wypisywali takich "rzeczy":

Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory[...]
    I to wszystko w kontekście zapisywania plików w nef-ach?!

Rozumiem, że jpg prosto z puszki nie zawsze wyglądał tak jak chciałbym
    ale na dobrze naświetlonego nef-a nigdy nie mogłem narzekać.
    Ostatnio edytowane przez popi ; 30-06-2014 o 20:19
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

popi1612, "co poeta miał na myśli"? Jeśl fotografujesz w studio, to pewnie nie masz problemów z poprawnym naświetleniem, ale zawsze tam, gdzie robimy zdjęcia dość szybko w zmieniających się warunkach (reportaż itp), lub jest po prostu mocne światło (duży kontrast), tam fajnie ratować się możliwością wyciągnięcia czegokolwiek z rawa. 12EV d700 to dużo mniej niż 14 w d600, prawda? Być może masz idealny pomiar światła w oku i jesteś szybki jak struś-pędzi-wiatr w zmienianiu parametrów, ja taki niestety nie jestem i zdarza mi się robić zdjęcia prześwietolne/niedoświetolne - wydaje mi się, że to normalne. Moim zdaniem d700 ma gorsze kolory i przejścia tonalne, być może udowodnię Ci to kiedyś naukowo Ale dzięki za fatygę. PS. Super zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Jak sobie wyobrażasz wyciągnięcie 5ev z zdjęcia na którym nie widać zupełnie nic bez szumu?
    Spróbuj to zrobić w s5pro i zobacz co z tego wyjdzie.
    A no właśnie, wyciągnięcie ze świateł nie powoduje powstania szumów, więc to nie jest to samo tylko na odwrót

Tak, z Fuji z cieni mogę wyciągnąć maks -1,5EV niestety, później robi się totalna masakra

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów