Witam. Jeden z moich znajomych fotografów zawsze powiadał, że jeśli idzie o kolory, to wszystko można zmienić w PS... Ja się z nim nie do końca zgadzam i uważam po pierwsze, że często wcale nie chodzi o to, żeby nad każdym zdjęciem dłubać w PS, a po drugie, że jednak co matryca to inne możliwości... Miałem d700 i jestem w trakcie przesiadki na d600/d800. Obecnie mam Fuji S5 pro i doznałem szoku jego kolorami i zakresem tonalnym - dużo lepsze niż w d700. Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłeKiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory. S5 pro tryska kolorami i przejściami tonalnymi, a rawy są dużo bardziej plastyczne. Nie mogę jednak zadowolić sie tym ostatnim, bo jest strasznie wolny i jednak szumy już nie te.
Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV! Poza tym Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami. D800 to to samo co d600 tylko lepsza budowa korpusu, więc nie opłaca mi się dopłacać. Mimo wszystko jestem ciekaw opini na temat kolorów d600, szczególnie w porównaniu do d700?
Dzięki![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami