Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: D600 Kolory ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zagan Zobacz posta
    A co do piwa, może na trzecie? )
    Trzecie już jest w trakcie A to nie koniec bo jak tak dalej pójdzie to dojdzie dogrywka i trzeba będzie skoczyć do nocnego
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Oszczędny w słowach Awatar Serioz
    Miasto
    England/Derbyshire

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak lepsze kolory Canona, Nikona czy innego systemu. Szanowny Fatman udowodnił. Idźmy robić zdjęcia.

Domyślnie

Ja na trzeżwo napiszę że Nikon D600/D800 kolory nawet z jpg ma poprawne a jak przekłamie lekko to Photoshop to naprawi ,
    w RAW zero problemu z kolorami i tu marka aparatu nieistotna a jak ktoś twierdzi inaczej to herezje propaguje
    D700 ma matrycę z pierwszych CMOS jakie Nikon wprowadził więc Canon trochę był lepszy bo wcześniej CMOS wprowadził ...
    matryce CMOS z D600/D800 to już inna bajka ta piękniejsza (dopracowana) i trudno teraz narzekać że Canon coś ma lepszego .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Serioz Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak lepsze kolory Canona, Nikona czy innego systemu. Szanowny Fatman udowodnił. Idźmy robić zdjęcia.
    Ależ jest. Ale tylko jeśli chodzi o JPEGi.

@zagan - jak piszesz o RAWach, to co mają do tego kolory z puszki ?? Raczej aplikacja do wołania RAWów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Na "dzień dobry" chciałbym spytać jak duży wpływ ma tonalność matrycy na kolorystykę bądź kolorystyka na tonalność?

Widziałem fantastyczne zdjęcia z d90 i kiepskie z d4/s (na pbase często można zobaczyć "ładne" surowizny wychodzące prosto z puszki) i konkluzja nasuwa się sama, że jeśli ktoś chce mieć dobre kolory to powinien nauczyć się - przynajmniej podstaw - obróbki.

Gdybym nastawiał się tylko na jpg-i to pewnie sprzedałbym graty N i kupił w ciemno fufu ale jako, że (jak sam autor napisał "[...]zdarza mi się robić zdjęcia prześwietolne/niedoświetolne - wydaje mi się, że to normalne[...]") czasem coś spieprzę z naświetleniem to wolę jednak bazować na nef-ach a do tych, tak czy inaczej, trzeba trochę przysiąść.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Ah te kolory... cos w tym jest, kiedyś przez krótki czas posiadałem C 5dmkII i rzeczywiście kolory były Fajne dla mnie, trudno określić dokładnie co to znaczy "fajne" może nie miały tyle żółtego w sobie, może był tylko chłodniejsze... Ale generalnie Ergonomia i AF spowodowały ze moja historia z C była krótka. Obecnie posiadam d610 i powiem szczerze że to jest to czego oczekiwałem od aparatu, wreszcie. (teraz tylko dobrać szkła)

Pytanie - podczas wywoływania Raw z Nikona d90 w CameraRAW (8.1) są dostępne różne profil kolorystyczne czy w nowszych wersjach są dostępne jakieś do d610 lub czy można je jakoś dograć ? gdyż jeszcze nie ma ColorChecker-a.

Domyślnie

Pisałem już w innym wątku i tu też mogę napisać, ACR ma odpowiedniki profili dostępnych puczce. Starsze puszki miału dodatkowe profile, nowe nie - więc jak mogą być odpowiedniki nieistniejących profili?
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów