Szukaj
Nie ma czegoś takiego jak lepsze kolory Canona, Nikona czy innego systemu. Szanowny Fatman udowodnił. Idźmy robić zdjęcia.
Ja na trzeżwo napiszę że Nikon D600/D800 kolory nawet z jpg ma poprawne a jak przekłamie lekko to Photoshop to naprawi ,
w RAW zero problemu z kolorami i tu marka aparatu nieistotna a jak ktoś twierdzi inaczej to herezje propaguje
D700 ma matrycę z pierwszych CMOS jakie Nikon wprowadził więc Canon trochę był lepszy bo wcześniej CMOS wprowadził ...
matryce CMOS z D600/D800 to już inna bajka ta piękniejsza (dopracowana) i trudno teraz narzekać że Canon coś ma lepszego .
Na "dzień dobry" chciałbym spytać jak duży wpływ ma tonalność matrycy na kolorystykę bądź kolorystyka na tonalność?
Widziałem fantastyczne zdjęcia z d90 i kiepskie z d4/s (na pbase często można zobaczyć "ładne" surowizny wychodzące prosto z puszki) i konkluzja nasuwa się sama, że jeśli ktoś chce mieć dobre kolory to powinien nauczyć się - przynajmniej podstaw - obróbki.
Gdybym nastawiał się tylko na jpg-i to pewnie sprzedałbym graty N i kupił w ciemno fufu ale jako, że (jak sam autor napisał "[...]zdarza mi się robić zdjęcia prześwietolne/niedoświetolne - wydaje mi się, że to normalne[...]") czasem coś spieprzę z naświetleniem to wolę jednak bazować na nef-ach a do tych, tak czy inaczej, trzeba trochę przysiąść.
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Ah te kolory... cos w tym jest, kiedyś przez krótki czas posiadałem C 5dmkII i rzeczywiście kolory były Fajne dla mnie, trudno określić dokładnie co to znaczy "fajne" może nie miały tyle żółtego w sobie, może był tylko chłodniejsze... Ale generalnie Ergonomia i AF spowodowały ze moja historia z C była krótka. Obecnie posiadam d610 i powiem szczerze że to jest to czego oczekiwałem od aparatu, wreszcie. (teraz tylko dobrać szkła)
Pytanie - podczas wywoływania Raw z Nikona d90 w CameraRAW (8.1) są dostępne różne profil kolorystyczne czy w nowszych wersjach są dostępne jakieś do d610 lub czy można je jakoś dograć ? gdyż jeszcze nie ma ColorChecker-a.
Pisałem już w innym wątku i tu też mogę napisać, ACR ma odpowiedniki profili dostępnych puczce. Starsze puszki miału dodatkowe profile, nowe nie - więc jak mogą być odpowiedniki nieistniejących profili?
Pozdrawiam Mirek
Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą
Skontaktuj się z nami