Close

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 205

Wątek: 1 z 10

Domyślnie

Bzdura może nie do końca. Mi wydaje sie, że teleobiektywy są stanowczo nadużywane w konfiguracji obiekt-bokeh, co pewnie przyczyniło się do mojej (i wielu innych) awersji do nich. Tele że może nie trzeba zaraz przestać używać ich w ogóle

Dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Natrafilem ostatnio na dyskusje w necie, gdzie ktos sugerowal, ze zdjecia robione przy ogniskowych powyzej 50mm sa tak sprasowane, ze ciezko jest uczynic je ciekawymi.
    Takie generalizowanie w oderwaniu od chocby tematyki, stylu fotografa jest bez sensu. Robienie np potretow gdzie zawsze wszystko jest ostre - to bezsens. Moglbym napisac sarkastycznie, ze chyba tego kogos nie stac na wiekszy format i robi kompaktami. Jak robi krajobraz to niech tak sobie uwaza, ale niech nie generalizuje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wiadomo, chociaż należy zauważyć, że zrobić ciekawe zdjęcie teleobiektywem jest zdaje się trudniej niż za pomocą krótkich ogniskowych. Ważniejsze/widoczniejsze stają się elementy powiedzmy dwuwymiarowe, gdyż nagle zaczyna brakować elementu głębii - na czym wykłada się tak wiele osób.

Poza tym, nie od dzisiaj Jacek wiemy, że nasze definicje ciekawego portretu nie są identyczne, chociaż nie ciągnijmy może tej dyskusji tutaj, bo w końcu jest to wątek zdjęciowy

P.S Dla czepialskich dodam, że oczywiście pomijam kategorie gdzie armata jest warunkiem koniecznym do zrobienia zdjęcia w ogóle.

Domyślnie

To ja Kartoflu dodam, że dla mnie to zdjęcie jest jednym z cyklu 'kolejne zdjęcie z daleka' i na fajnym aucie lista fajnych rzeczy na tym zdjęciu się kończy. Dla mnie to nie jest dobry shot. Ale to może ja jestem spaczony, bo ostatnio to 50mm coraz bardziej tele mi się wydaje.

Domyślnie

Jesteś spaczony, potwierdzam. Zdjęcia nie są dobre albo złe bo zostały wykonane ogniskową XY mm. Ogniskową się dobiera do tego co się widzi. Raz to może być rybka, a raz tele. To ocena tak z poziomu oglądającego. Ale fotografujący mają swoje "ulubione" ogniskowe. I mają swój styl. I swoje fankluby lubiących podobne ogniskowe. (streetphoto generalnie lubią szerzej - stąd wasze poglądy, ale mówimy o fotografii całej, czy o jednym dziale foto, bo to trochę zmienia sprawę?).
    Natomiast ja jako oglądacz nie mam problemów z ogniskowymi. Podobają mi się zarówno prace autorów pracujących na szerokich kątach, jak i prace robiących częsciej teleobiektywami (dziwne by było gdyby portreciści preferowali szersze kąty). Ale gdy sa to dobre zdjęcia - po prostu. Ogniskowa to dobrze dobrane narzedzie do pokazania dobrze tego, co się podobało na zdjęciu. To tyle.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-06-2014 o 11:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku - to oczywiście prawda. Ja zaliczam się do fanklubu ogniskowych szerszych. Choć wiadomo, wszystkim się da. Odnosiłem się natomiast do tego konkretnego zdjęcia.

Domyślnie

Na wątek trafiłem ostro przypadkiem, a zdjęcia ogląda się z wielką przyjemnością. Sporo opowiadania kadrem, kolorem i przede wszystkim stylem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    To ja Kartoflu dodam, że dla mnie to zdjęcie jest jednym z cyklu 'kolejne zdjęcie z daleka' i na fajnym aucie lista fajnych rzeczy na tym zdjęciu się kończy. Dla mnie to nie jest dobry shot. Ale to może ja jestem spaczony, bo ostatnio to 50mm coraz bardziej tele mi się wydaje.
    I ja sie szanowny Franczesko z pierwsza czescia tego zdania zgadzam.

ALE, cytujac siebie samego z pierwszego posta:

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    (...) zbrakło zdjęć robionych dla samej kompozycji, grafiki i koloru. (...)
    Czesto odbiegam od zasad, ale dobrze sobie przypominac, ze potrafi sie je wciaz stosowac i moze odkrywac je na nowo. Staram sie trzymac ten watek w takiej wlasnie konwencji, mimo ze czasem zdarza mi sie z tej sciezki zbaczac. To jest taka moja proba uwolnienia sie z lancuchow, ktore jak kazdy chyba, sam na siebie cyklicznie zakladam. Mam nadzieje, ze caloksztalt mojego portfolio nie bedzie wtedy zbyt uklepany, nadal posiadajac jednoczesnie jakis wspolny mianownik (co by mozna gadac potem, ze sie ma swoj styl hehe)

Mimo, ze to nie jest zdjecie uliczne (co by ten dzial sugerowal), bardzo zwiazane jest z tymi, ktore sie tu ostatnio pojawialy. Ta sama kolejnosc tworcza: samodzielne graficznie tlo i element ktory je lamie, samemu pozostajac bez wiekszego znaczenia. Nie jest to moze streetphoto, ale ja chyba takiej fotografii po prostu nie uprawiam

Domyślnie

Uprawiasz. Takie lepsze streetphoto. Nietypowe. I bardzo dobrze. Zdjęcia babci pod wystawą sklepową to takie coś już za bardzo oklepanego. Co od typowego streetphoto często przedkładają złapanie momentu, kompozycja itd schodzą czasami mocno na drugi plan. A u Ciebie na odwrót - nie robisz (prawie) akcji, za to masz bardzo przemyślane kompozycje.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-06-2014 o 15:53 Powód: pis. ("nie typowe")

Domyślnie

Pomijajac fakt, ze street jako taki, sam dla siebie i sam w sobie jest forma nieco jalowa. Ale to odrebny temat.

Kartoflu - rozumiem zamysl, doceniam (chyba jednak skazana na niepowodzenie) inicjatywe edukowania tutejszej gawiedzi. Samo zdjecie jednak do mnie nie trafia. Jeszcze gdyby w lewym gornym rogu byla dajmy na to motorowka, ktora stworzylaby z tym zacnym autem yin-yang, to choc moze byloby nieco banalnie, to jednak byłoby na plus.

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów