Close

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 205

Wątek: 1 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jesteś spaczony, potwierdzam. Zdjęcia nie są dobre albo złe bo zostały wykonane ogniskową XY mm. Ogniskową się dobiera do tego co się widzi. Raz to może być rybka, a raz tele. To ocena tak z poziomu oglądającego. Ale fotografujący mają swoje "ulubione" ogniskowe. I mają swój styl. I swoje fankluby lubiących podobne ogniskowe. (streetphoto generalnie lubią szerzej - stąd wasze poglądy, ale mówimy o fotografii całej, czy o jednym dziale foto, bo to trochę zmienia sprawę?).
    Natomiast ja jako oglądacz nie mam problemów z ogniskowymi. Podobają mi się zarówno prace autorów pracujących na szerokich kątach, jak i prace robiących częsciej teleobiektywami (dziwne by było gdyby portreciści preferowali szersze kąty). Ale gdy sa to dobre zdjęcia - po prostu. Ogniskowa to dobrze dobrane narzedzie do pokazania dobrze tego, co się podobało na zdjęciu. To tyle.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-06-2014 o 11:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku - to oczywiście prawda. Ja zaliczam się do fanklubu ogniskowych szerszych. Choć wiadomo, wszystkim się da. Odnosiłem się natomiast do tego konkretnego zdjęcia.

Domyślnie

Na wątek trafiłem ostro przypadkiem, a zdjęcia ogląda się z wielką przyjemnością. Sporo opowiadania kadrem, kolorem i przede wszystkim stylem.

Domyślnie

Uprawiasz. Takie lepsze streetphoto. Nietypowe. I bardzo dobrze. Zdjęcia babci pod wystawą sklepową to takie coś już za bardzo oklepanego. Co od typowego streetphoto często przedkładają złapanie momentu, kompozycja itd schodzą czasami mocno na drugi plan. A u Ciebie na odwrót - nie robisz (prawie) akcji, za to masz bardzo przemyślane kompozycje.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-06-2014 o 15:53 Powód: pis. ("nie typowe")
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Uprawiasz. Takie lepsze streetphoto. Nie typowe. I bardzo dobrze. Zdjęcia babci pod wystawą sklepową to takie coś już za bardzo oklepanego. Co od typowego streetphoto często przedkładają złapanie momentu, kompozycja itd schodzą czasami mocno na drugi plan. A ciebie na odwrót - nie robisz (prawie) akcji, za to masz bardzo przemyślane kompozycje.
    Numer polega na tym, ze najlepsi robia obie te rzeczy na raz, a ci mniej zdolni/zmotywowani zadowalaja sie tylko jedna z nich. Ja najwyrazniej po prostu wybralem mniej popularna polowe sztuki, bo po przeciwnej stronie mocy jest juz dosc tloczno

Doceniam podszyty komplement.

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Pomijajac fakt, ze street jako taki, sam dla siebie i sam w sobie jest forma nieco jalowa. Ale to odrebny temat.

Kartoflu - rozumiem zamysl, doceniam (chyba jednak skazana na niepowodzenie) inicjatywe edukowania tutejszej gawiedzi. Samo zdjecie jednak do mnie nie trafia. Jeszcze gdyby w lewym gornym rogu byla dajmy na to motorowka, ktora stworzylaby z tym zacnym autem yin-yang, to choc moze byloby nieco banalnie, to jednak byłoby na plus.
    Mam wlasnie takie straszne przeswiadczenie, ze klasyczny street jest w pewien sposob bezuzyteczny. Ja staram sie w tym znalezc cos na tyle graficznego, abym mogl wieszac swoje zdjecia na scianie. Jak slusznie zauwazyl Jacek - co mi kurka po babci na schodach?

A powyzsze zdjecie to wlasnie taki polamany samochodem yin-yang i jako ze samo w sobie nie celuje mocno w niesienie tresci, jego wartosc sprowadza sie do czystej estetyki. Moze wiec do kogos gadac, a moze i nie - i to bez wiekszego uzasadnienia. Lykam to bez problemu

A co do edukowania, to moze i kogos sie uda? Wiesz, dla wiekszosci to pewnie bez znaczenia, ale moze dla jednostek?
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 20-07-2014 o 14:34 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Pomijajac fakt, ze street jako taki, sam dla siebie i sam w sobie jest forma nieco jalowa. Ale to odrebny temat.

Kartoflu - rozumiem zamysl, doceniam (chyba jednak skazana na niepowodzenie) inicjatywe edukowania tutejszej gawiedzi. Samo zdjecie jednak do mnie nie trafia. Jeszcze gdyby w lewym gornym rogu byla dajmy na to motorowka, ktora stworzylaby z tym zacnym autem yin-yang, to choc moze byloby nieco banalnie, to jednak byłoby na plus.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    A co do edukowania, to moze i kogos sie uda? Wiesz, dla wiekszosci to pewnie bez znaczenia, ale moze dla jednostek?
    That's orka on ugór my friend. Niestety.

Co do tego, że zdjęcia można robić dowolną ogniskową - pełna zgoda. Tu: http://studio.jaymaisel.com/collections/portfolio masz portfolio w bardzo dużej części zrobione ogniskowymi z przedziału 70 - 200. Da się? Da. Choć ja osobiście nie potrafię się posługiwać takimi ogniskowymi, co zapewne o wspomnianym spaczeniu świadczy.

Swoją drogą, już jakiś czas temu dotarła do mnie tak polecana przez Ciebie 'The life of a photograph' Sama Abella, ale przyznam szczerze, że pośród przeprowadzek, wyjazdów, rozjazdów i przygotowań do podróży nie miałem czasu jeszcze nawet okładki otworzyć...
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 30-06-2014 o 13:22

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Mam wlasnie takie straszne przeswiadczenie, ze klasyczny street jest w pewien sposob bezuzyteczny. Ja staram sie w tym znalezc cos na tyle graficznego, abym mogl wieszac swoje zdjecia na scianie. Jak slusznie zauwazyl Jacek - co mi kurka po babci na schodach?

...

Jest sporo racji w tym co mówisz.

Jednak dobry klasyczny street (pomijając babcię na schodach) ma też wartość dokumentalną. Żyjemy w czasach które (o ile nośniki cyfrowe przetrwają) będą najlepiej udokumentowanym (fotograficznie) okresem w historii ludzkości.

Sam osobiście czuje się rozdarty pomiędzy dwa warianty o których wspominasz. Z jednej strony klasyczny street z drugiej strony poszukiwanie estetyki graficznej w kadrach.

W kwestii edukacji... nawet jeżeli otworzysz pojedynczej jednostce umysł na coś nowego to uważam że było warto.

Domyślnie

To konkretne zdjęcie jest poniżej twojej (bardzo wysokiej) średniej. Ale to chyba po częsci kwestia bezpłciowego światła. Było szaro i to tyle. To zdjęcie zahacza o krajobraz i tu światło gra rolę. Bo widzę, że generalnie to lubisz mało światła i to ci się sprawdza. Tu nie wypaliło. Ale w czym problem? każdy ma X słabszych zdjęć.
    Ja pamiętam 2 mistrzów reklamy, którzy lubili robić dla odskoku inną fotografię, czarno białą. Zupełnie im to nie wychodziło

Domyślnie

Jaack - street rozróżnijmy od dokumentu. Pod pojęciem 'klasycznego streetu' rozumiem skupianie się na momencie, na obserwacji ludzi, na ładnych / intrygujących kadrach z ulic. I to jest formą nieco jałową. Drogi są dla mnie dwie - albo pójście w konwencję nieco bardziej graficzną albo pójście w dokument. Widoczki z ulic, babcia na ławce, żul pod ławką, to wszystko z czasem się nudzi, gdyż prędzej czy później dochodzi się do pytania pt. 'pokazać albo zobaczyć i pokazać'. Łapanie chwytliwych ujęć na ulicy podpada pod to pierwsze oczywiście, a patrząc na ilość aparatów przypadających na statystycznego mieszkańca miasta w Polsce nie ma się co dziwić, że jesteśmy zalewani kadrami, na których ktoś pokazuje ciekawą scenę na ulicy. Jednak 'zobaczyć i pokazać' to już inna para kaloszy.

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów