Close

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

Ogólnie cały ten film, to bzdura.

Cytat Zamieszczone przez Zdebik Zobacz posta
    Czy to ma wogole sens (ISO, F-nr)?
    A można konkretniej ?? Bo ISO i przesłona zawsze ma sens.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ogólnie cały ten film, to bzdura.

A można konkretniej ?? Bo ISO i przesłona zawsze ma sens.
    Czy crop factor ma wplyw na f'ke i ISO?

Domyślnie

Nie ma. ISO to ISO, nie zmienia się z wielkością matrycy. Podobnie parametr przysłony nie jest zalezny od matrycy, zalezy od obiektywu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

bardziej chodziło mi o to czy będzie jakaś różnica w obrazku? Bo kadr uzyskamy podobny jedynie głębia ostrości będzie się różnić, tylko jak bardzo? Kupując FF co zyskujemy tak naprawdę? mniejszą głębie i bardziej użyteczne ISO?

Domyślnie

Tak. To mało? Plastyka jest wszystkim (no chyba, że się wszystko przymyka na maxa).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kadr będzie podobny (35x1,5=52mm) a GO policz z dostepnych wzorów. Jeśli FX (50 mm) będzie przymkniety do 8 to DX (35 mm) na 1.8 (przy tej samej odległości) będzie dawał mniejszą GO. Bez przesady, różnica jest, ale nie ponad 4 przysłony. To coś bliżej 2 przysłon.
    Ta różnica rośnie, jak długość ryby w wędkarskich opowieściach. Jak ostatnio sprawdzałem, sięgała jednej przysłony. Niedługo się dowiem, że DX w ogóle nie ma żadnych nieostrości.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Nic takiego. To zależy od przysłony, ogniskowej, odległości od obiektu i odległości między poszczególnymi planami. Nieostrosci da sie uzyskac tez w kompaktach. Czym wiekszy format tym gorzej z uzyskaniem ostrosci wszędzie. To juz wyraznie widac w MF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Ta różnica rośnie, jak długość ryby w wędkarskich opowieściach. Jak ostatnio sprawdzałem, sięgała jednej przysłony. Niedługo się dowiem, że DX w ogóle nie ma żadnych nieostrości.
    Ta różnica to około crop factor czyli FX vs DX to 1.5 wartości przysłony.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie raczej roznica w powoerzchni matrycy

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Ta różnica to około crop factor czyli FX vs DX to 1.5 wartości przysłony.
    czyli 2 razy z kawalkiem. go ze szklem na dx ze swiatlem 1.8 bedzie porownywalana z go 2.8 na fx, np. 50 1.8 dx - 50 2.8 na fx

Domyślnie

Na FX mamy znacznie większe możliwości "modelowania" głębi ostrości.
    Zanim nie przesiadłem się z D300 na D700 nie miałem pojęcia jak bardzo.
    Żeby na DX uzyskać podobny efekt do FX obiektyw musi często pracować na limicie.

Mając FX nie przejmuję się czy obiektyw na pełnej dziurze jest ostry - bo tego nie potrzebuję.
    D700, moje Koty Norweskie Leśne http://unavoce.pl, mój Kryzys wieku średniego http://kryzys-wieku.blogspot.com

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów