Close

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

fotoreporterzy uzywaja canonow bo canon przez lata kopal dupe nikona w tym czego fotoreporterzy potrzebuja najbardziej (iso dla przykladu)
    a skad wyszlo ze canon jest tanszy to juz nie wiem zupelnie (chyba ze ktos sie chce troche pocieszyc)
    Andrzej

Domyślnie

Co mnie najbardziej zainteresowało w tym wywiadzie to kawałek o rodzinie.

"W domu bywał pan rzadkim gościem. Jak reagowała żona na służbę w Watykanie?

To bardzo dobre pytanie. Rzeczywiście, więcej czasu przebywałem z papieżem (Janem Pawłem II) na obsłudze codziennego wydarzeń. A jest ich sporo, nieraz po kilka audiencji czy przyjęć głów państw dziennie.

Moja żona, która pochodi z Ameryki Łacińskiej jest bardzo wyrozumiała i tolerancyjna. Nigdy nie robiła mi wymówek, nigdy nie skarzyła się, zawsze witała mnie z uśmiechem. Ale jeśli mężczyzna ma taką kobietę (znów usmiech) może dokonać wielkich rzeczy. Mnie to się udało, dziekuję jej za to."...

Jakiś czas temu zanim zostałem ojcem, spotkałem się z Wojtkiem Witeską. Nurtowało mnie właśnie pytanie, jak łączy pasję i zawód z rodziną. Jest trochę starszy ode mnie więc, uznałem że ten temat ma już za sobą. Pytanie jak najbardziej na miejscu, bo żeby zrobić takie zdjęcia jakie są np. w albumie NYC #2 potrzeba około 3 miesięcy nie 3 dni. Trzech miesięcy totalnego luzu, spokoju, takiej czystej egzystencji z dnia na dzień. Więc strasznie mnie interesowało, jak ludzie to łączą, czy jest jakiś złoty środek? Padło więc pytanie o rodzinę i zonk. Wojtek nie ma dzieci. Nie wiem jak teraz ale na to pytanie odpowiada Arturo Mari.

Tak więc chłopaki jak macie jakieś wyższe ambicje to do wypasionego sprzętu potrzebujecie też wypasionej, żony - najlepiej z Ameryki Łacińskiej

PS. Żeby było w temacie, to na podstawie własnych doświadczeń - TYLKO FX!!!
    Ostatnio edytowane przez h2o ; 13-02-2009 o 11:42
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat wycięty ze strony: http://www.e-oko.pl/t5j2t5kjQORdPK4yteI8r6MjAdZ2DH

"[...]Ponadto im większe fotoelementy, tym mniejsza głębia ostrości[...]"

Czy ktoś w temacie może to skomentować?

Bo z powyższego można wywnioskować, że o głębi ostrości nie decyduje tylko wlk matrycy ale, przede wszystkim? wlk znajdujących się na nich pikseli; jeśli na 35mm mamy 12 i 21 mln pixeli to mam rozumieć, że 12mln da mniejszą głębię ostrości ?!

Dziękuję

PS. Nie czytałem całego wątku także jeśli "było" to sorry
    Ostatnio edytowane przez popi ; 03-03-2009 o 20:26
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Nie, pisząc "wieksze fotoelementy" mieli na myśli powierzchnię matrycy lub filmu.

Domyślnie

Arturo Mari kiedy ostatni raz widział Jana Pawła II miał chyba dwa D3 .

Domyślnie

hm, papież zmarł w kwietniu 2005, a D3 miał premierę w pazdzierniku 2007. Ponad 2 lata później.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    hm, papież zmarł w kwietniu 2005, a D3 miał premierę w pazdzierniku 2007. Ponad 2 lata później.
    taka piękna przypowieść mogła się narodzić, a Ty musiałeś wszystko zepsuć...
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

przepraszam, że odświeżam, ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Nie miałem nigdy FF, więc nie mam porównania, zakładając mamy szkło 35DX i 50FX, fotografując z tego samego poziomu, a bardziej z takiego miejsca, aby w obu przypadkach był taki sam kadr czy wtedy zdjęcia będzie się czymś różniło między FF a apsc? Powiedzmy 1 zdjęcia na przysłonie f8, a drugie na maksymalnym otworze przy szkle np.1.8 czy ta głębia ostrości faktycznie będzie dużo mniejsza przy FF?

Domyślnie

Kadr będzie podobny (35x1,5=52mm) a GO policz z dostepnych wzorów. Jeśli FX (50 mm) będzie przymkniety do 8 to DX (35 mm) na 1.8 (przy tej samej odległości) będzie dawał mniejszą GO. Bez przesady, różnica jest, ale nie ponad 4 przysłony. To coś bliżej 2 przysłon.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów