Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 93

Domyślnie

Jeśli chodzi o Tarmona, to są rozbieżności w jakości optycznej. Jedne lepsze inne gorsze. Niestety wybieranie w sklepie nie wiele da... Wszystkie 70-200/2.8 VC mają potworny BF - ja kupując sprawdziłem chyba z 10szt... aż sami w sklepie się dziwili, że wszystkie jednakowo "kopnięte".
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jeśli chodzi o Tarmona, to są rozbieżności w jakości optycznej. Jedne lepsze inne gorsze. Niestety wybieranie w sklepie nie wiele da... Wszystkie 70-200/2.8 VC mają potworny BF - ja kupując sprawdziłem chyba z 10szt... aż sami w sklepie się dziwili, że wszystkie jednakowo "kopnięte".
    Może wina puszki? Mój Tamron 70-200 non VC na D300s monstrualny FF. Kombinowałem z mikroregulacją, ale nigdy nie byłem 100% zadowolony. Doszło do tego, że aby na większych odległościach mieć ostre zdjęcia to przymykałem go do f4. Na D610 trafia w punkt w każdej sytuacji, byłem w szoku.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guciol Zobacz posta
    Może wina puszki? Mój Tamron 70-200 non VC na D300s monstrualny FF. Kombinowałem z mikroregulacją, ale nigdy nie byłem 100% zadowolony. Doszło do tego, że aby na większych odległościach mieć ostre zdjęcia to przymykałem go do f4. Na D610 trafia w punkt w każdej sytuacji, byłem w szoku.
    Ten bez VC trafiał się celny, ale nowy z VC już chyba nie. Fatman na lenspro.pl tez stwierdził, że nowy ma stal BF. Mi na D7000 i D610 brakuje mikro regulacji.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Mi na D7000 i D610 brakuje mikro regulacji.
    W D610 masz mikro-regulacje AF
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

W D610 masz mikro-regulacje AF
    Raczej chodziło mu o brak skali...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Raczej chodziło mu o brak skali...
    Jakiej skali brak?
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

FF/BF wychodził poza skalę.

Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Jakiej skali brak?
    Zbyt mały zakres regulacji. Na serio tak ciężko to zrozumieć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Zbyt mały zakres regulacji. Na serio tak ciężko to zrozumieć?
    Nie rozumiem.

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    FF/BF wychodził poza skalę.
    teraz rozumiem.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Obydwa obiektywy wypadają bardzo dobrze dla naszych przeciętnych zastosowań. Nigdy nie miałem więc i nie taszczyłem ze sobą półtorakilogramowego jasnego zooma i tak naprawdę nie będąc pewnym swoich preferencji na razie poszedłem na kompromis i nabyłem dwupierścieniowego 80-200 2.8 i 85 1.8g. Wyszło ciut mniej niż nowa OSHSM z PL dystrybucji a przy okazji jeszcze jestem zadowolonyCzas pokaże czy te obiektywy się świetnie uzupełnią czy jeden wyeliminuje drugiego. Na początku trzeba dodać, że te 1,3-1,5kg na zooma to naprawdę, naprawdę dużo. Trzeba też dodać, czy to HSM/AFS/USD to w codziennym użytkowaniu nie jest jakiś kosmos w stosunku do "starego" bardzo szybkiego śrubokręta 80-200. Warto sprawdzić samemu i zweryfikować potrzeby bo wyniki mogą być zaskakujące. Miałem też okazję niestety raptem "pobawić się" N70-200VRII i owszem wszystko na ogromny plus... poza ceną. Ale to my amatorzy mamy przekichane bo wiecznie się cackamy a potrzebujący zawodowiec i tak już parę lat lata z Nikkorem

Niestety pomimo poprawy jakości sigmy i tamrona nadal przykro czyta się komentarze jak powyżej, że próbował kilku sztuk i jest jakiś problem (pomijam tu sprawność puszki pod kątem FF/BF bo jeżeli ktoś kupuje 70-200 to wie co robi i jak się tego używa przecież). Gdy już trafimy na dobrą sztukę, ten HSM/USD - przelot skali to nie wszystko - mnie by bardziej zainteresowała powtarzalność w celowaniu.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów