Close

Strona 59 z 88 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 879

Wątek: Ricoh GR

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bth Zobacz posta
    Lukasz, pisałem o tej przypadłości kilka stron wczesniej, po tym jak zorientowałem sie, że GR robi zdjęcie nie potwierdzając ostrości. Jak to zwalczyć - nie wiem. Równie często AF Multi ostrzy na jakis budynek w tle, mimo że na pierwszym planie jest kilka postaci.
    Potrafi niestety wyostrzyć na coś w tle chociaż w polu AF jest coś na pierwszym planie, wydaje mi się, że jak nie może wyostrzyć daje na nieskończoność.

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    A jaki masz AF ustawiony, multi czy spot? Ja miałem od początku na jeden centralny punkt ustawione, moze dlatego mnie to nie spotkało..
    Ja zawsze tylko jeden punkt i to w ustawieniu "precyzyjny", więc małe pole AF.

Ale ty pisałeś o tym, ze aparat daje zrobić zdjecie pomimo nieustawienia ostrosci,a tu jest mowa o ustawieniu ostrość z potwierdzeniem, tylko nie tam gdzie trzeba.
    To raczej chodzi o to, że aparat nie ustawia ostrości, ale ramka AF podświetla się na zielono sugerując że wszystko jest ok. Prawdopodobnie konstruktorzy doszli do wniosku, że lepsze jest zdjęcie z ostrością gdziekolwiek, niż żadne. Niestety można się dzięki temu oszukać, bo wydaje nam się że zdjęcie będzie ok i go nie powtarzamy, a potem okazuje się że ostrość jest nie tam gdzie miała być. Na szczęście problem daje o sobie znać tylko wtedy, kiedy aparat ma problem z ustawianiem ostrości, a więc w kiepskich warunkach oświetleniowych, ale i tak przydałoby się znaleźć na to sposób.

Domyślnie

a na jaką odległość masz ustawiony snap? moze to snap się włącza?

teoretycznie jak wciskasz od razu spust, bez poczekania na wyostrzenie, a masz ustawiony fullpress snap na nieskonczoność, to tak powinien zareagować
    Völkchlor

Domyślnie

Może męki Łukasza znajda zakończenie, bowiem nadeszła aktualizacja firmware.

http://www.ricoh-imaging.co.jp/engli...ital/gr_s.html
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

GL
    Gość

Domyślnie

Zaraz męki
    Dzięki, zainstalowałem, zobaczymy...

GL
    Gość

Domyślnie

Cóż, po pierwszych próbach różnic nie zauważyłem, ale w sumie to się ich nie spodziewałem. Parafrazując powiedzenie "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał" można powiedzieć: Czego producent nie dopracuje na etapie projektowania, tego dopracowanym mieć nie będziemy. C'est la vie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Czego producent nie dopracuje na etapie projektowania, tego dopracowanym mieć nie będziemy. C'est la vie.
    Czy ja wiem, ponoć w X100 czy też S poprawili znacząco AF softem.
    Völkchlor

GL
    Gość

Domyślnie

Czy ja wiem, ponoć w X100 czy też S poprawili znacząco AF softem.
    Miałem X100, po aktualizacji było trochę lepiej, ale z naciskiem na "trochę". No ale ten aparat miał wyjściowo tak skopany soft, że notorycznie się zawieszał, nic więc dziwnego że było duże pole o popisu. GR w zasadzie dopracowany pod tym względem, a sam soft z Forda Porsche nie zrobi. Nic, idę pomęczyć Forda.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

A myslales, ze kupujesz Porsze, a jednak okazal sie Ford?

Domyślnie

Dla mnie wystarczyłoby, że nie będzie za mnie decydował, że zdjęcie z ostrością na nieskończoność jest lepsze, niż nie zrobienie zdjęcia. Jesli nie ma ostrości, to oczekuję komunikatu "nie ma ostrości". Podobnie, jeśli ramka AF świeci się na czerwono, chciałbym móc wybrać, czy wciśnięcie spustu ma powodować dalsze szukanie ostrości, czy wyzwolenie migawki. Może po D700 mam zbyt duże wymagania lub zwiodły mnie internetowe zachwyty nad nieskończonymi wręcz opcjami dostosowywania pod siebie GR-ki. Tymczasem to te zupełnie podstawowe funkcje są niedopracowane / działają wg jakiejś Ricohowej logiki. Tylko tyle i aż tyle

Strona 59 z 88 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów