Close

Strona 57 z 88 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 879

Wątek: Ricoh GR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Poszedłem dziś na nocny spacer z GR i do powiedzenia am tyle - to jest aparat na dzień. AF wymiękał tam, gdzie zestaw D700 + 35/1.8 nawet by się jeszcze nie zająknął. Szczęśliwie nie oczekiwałem po nim cudów w tek kwestii, ale i tak szkoda. Ciekawe, że nikt dotąd nie wykorzystał patentu z Hexara, a więc AF doświetlanego podczerwienią. Skurczybyk działa nawet w całkowitej ciemności i ilość światła w ogóle nie miała wpływu na szybkość jego pracy. Ciekawe ile jeszcze trzeba lat "postępu", żeby do cyfry zaimplementować rozwiązania z czasów analoga.
    Musisz się zaprzyjaźnić z opcjami snapa To oczywiscie nie to co AF, ale w wielu przypadkach nie robi róznicy.
    Völkchlor

Domyślnie

Darek (ycp) daje radę robić świetne fotosy w nocy, zatem nie może być tak źle.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tomku, Darek robi snapem, dlatego mu cos wychodzi sam mi sie chwalil jak go karmilem kiedys czipsami

Domyślnie

tego, o czy się mówi przy czipsach nie wolno zdradzać, nigdy!

Domyślnie

Snap to fajne rozwiązanie, ale nie wiem czy na nocne foty, gdzie jasność szkła ma pierwszorzędne znaczenie. Tak więc przy przysłonie f/5.6 (żeby trafić z ostrością) to szaleństwa nie będzie
    Fuji X I Kredyt hipoteczny w CHF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Tomku, Darek robi snapem, dlatego mu cos wychodzi sam mi sie chwalil jak go karmilem kiedys czipsami
    Dla mnie może robić nawet imadłem o ile przynajmniej utrzyma dotychczasowy poziom. Jeżeli jemu wychodzą tak dobrze fotosy robione w tak podłych warunkach oświetleniowych, to znaczy, że jednak GR nadaje się do zdjęć nocnych.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

GL
    Gość

Domyślnie

Czym innym jest "da się", czym innym "nadaje się". Da się różne karkołomne rzeczy różnym sprzętem robić, ale nie znaczy to że ten sprzęt będzie się dobrze w takich zadaniach spisywał. GR ewidentnie w nocy leży i kwiczy, to że da się nim coś zrobić wiąże się z totalną gimnastyką i sens używania go w takiej sytuacji jest wyłącznie okazjonalny. Znaczy się, jeśli się idzie robić zdjęcia w nocy, lepiej zabrać coś innego, ale jak się akurat nie ma przy sobie czegoś innego to oczywiście można próbować.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    tego, o czy się mówi przy czipsach nie wolno zdradzać, nigdy!

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Dla mnie może robić nawet imadłem o ile przynajmniej utrzyma dotychczasowy poziom. Jeżeli jemu wychodzą tak dobrze fotosy robione w tak podłych warunkach oświetleniowych, to znaczy, że jednak GR nadaje się do zdjęć nocnych.
    Imadlem moze byc ciezko (z akcentem na ciezko), Darek woli lzejsze sprzety

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Czym innym jest "da się", czym innym "nadaje się". Da się różne karkołomne rzeczy różnym sprzętem robić, ale nie znaczy to że ten sprzęt będzie się dobrze w takich zadaniach spisywał. GR ewidentnie w nocy leży i kwiczy, to że da się nim coś zrobić wiąże się z totalną gimnastyką i sens używania go w takiej sytuacji jest wyłącznie okazjonalny. Znaczy się, jeśli się idzie robić zdjęcia w nocy, lepiej zabrać coś innego, ale jak się akurat nie ma przy sobie czegoś innego to oczywiście można próbować.
    Niestety sa dwie opcje - albo przyzwyczaisz sie do wad danego sprzetu (niekoniecznie GR, masz jeszcze pare opcji, wiem ze X100/X100s odpada na starcie ) albo przestaniesz robic zdjecia bo nie ma aparatu idealnego (nie licze tego, ktory aktualnie mamy przy sobie bo ten zawsze i wszedzie bedzie najlepszy, cos jak sluzbowy samochod ).

Domyślnie

na każdy problem można spojrzeć z innej strony, jak w nocy znajdziesz się w podbramkowej sytuacji D700 będzie tylko zawadzał, podobnie w zbliżeniu się do sytuacji zdjęciowej i wykonaniu zdjęcia - AF by trafił, jakby pozwolili oko do wizjera zbliżyć
    poza tym jak tu zaglądam i czytam te narzekania na wolny AF w tym i innych aparatach, a następnie to konfrontuje z galeriami piszących, to tych narzekań w większości nie rozumiem, mówiąc delikatnie
    Łukasz - bardzo ciekawie prezentuje się Twoja strona, tak przy okazji

Domyślnie

Łukaszu może jednak potrzebujesz więcej czasu na zapoznanie się ze sprzętem i nauczenia się go. Darek ma już GR od dawna i od dawna robi nim zdjęcia w tym i w nocy, skoro wymagałoby to "totalnej gimnastyki" i nadawałoby się tylko do "wyłącznie okazjonalnego używania", pewnie portfolio Darka byłoby przynajmniej o połowę mniejsze. Na ile znam Darka, nie męczyłby się z narzędziem, które posiadałoby cechy przytoczone przez Ciebie i do swoich projektów użyłby czegoś co się lepiej sprawdzi.
    Być może nie nadaje się do zdjeć nocnych jakie sobie umyśliłeś, ale rozciąganie takiej opinii na całą kategorię zdjęć nocnych, najzwyczajniej w świecie przeczy faktom.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 22-05-2014 o 12:49
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 57 z 88 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów