Ja w sumie tylko robie nocne, ale ze statywu...![]()
![]()
Szukaj
Ja w sumie tylko robie nocne, ale ze statywu...![]()
![]()
Chyba się nie do końca rozumiemy. Nie zaczynam wcale hejtować GR, tak jak to robię z X100. Po prostu odkrywam jego ograniczenia i o nich piszę. Jeśli AF w nocy nastawiam np na lampę uliczną, albo inne silne źródło światła, to pomuli trochę ale ostrość ustawi. Trafiłem jednak na takie sytuacje, gdzie nie było dużych kontrastów i liche oświetlenie, a wtedy AF zupełnie dawał dupy. Jest to typowe zachowanie dla AF opartego na detekcji kontrastu i kompletnie nie ma się co dziwić. Nie zmienia to faktu, że warunki w których D700 ustawia ostrość bez marudzenia, dla GR są już ekstremalne. Nie piszę o nim jako o aparacie do robienia zdjęć w dzień, bo nie da się ich robić w nocy, lecz dlatego że nie jest do tego stworzony.
Jai Pur, nie rozumiesz narzekań, bo widzisz tylko te zdjęcia które udało się zrobić
A drugiej kwestii to dzięks![]()
Ostatnio edytowane przez GL ; 22-05-2014 o 13:11
Ja w pelni podzielam opinie Tomka. Skoro Darek ma taka mase dobrych zdjec robionych GRem w nocy, to znaczy ze aparat nadaje się do zdjec nocnych. Nie zmienia to faktu, ze im mniej swiatla i im trudniejsze warunki, tym lepiej ostrzyc manualnie.
zwlaszcza ze na wyswietlaczu jest podgląd głebi ostrosci, wiec nie trzeba się aż tak mocno przykladać do tego ostrzenia..
Völkchlor
Po pierwsze, myślę że wspomaganie AF z lampy powinno rozwiązać problem Nexa. Po drugie, Są w tym wątku osoby, które robią GR zdjęcia w nocy i na tyle się przyzwyczaiły, że im ograniczenia nie przeszkadzają. Sam kiedyś używałem Sony R1, który miał co najmniej takie same problemy jak GR i mi nie przeszkadzał, teraz po prostu oceniam sprzęt z pułapu d700/d3. Wreszcie po trzecie, warunki w jakich AF w GR odmawiał mi posłuszeństwa, a raczej sprawiał trudności, były dużo cięższe niż można spotkać w kościele i nieznacznie cięższe niż spotyka się na weselu. Przykładając możliwości GR do wymagań stawianych przez typowy ślub, uważam że bez najmniejszego problemu ogarnęłoby się nim przygotowania i plener, bez większego bólu kościół, a na weselu jest tyle czasu, że nie bez gimnastyki, ale dałoby się zrobić wystarczającą ilość udanego materiału. Nex z lampą miałby tu tylko łatwiej.
Aha i nie pisałem że ograniczenia nie muszą przeszkadzać, lecz że nie muszą stanowić czynnika decydującego.
Bawiłem się dziś czymś co się po polsku zowie "braketingiem efektów" chyba, znaczy że robi kilka zdjęć z różnymi ustawieniami efektów (BW, BW high contrast, positive film itd.). Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że do każdego pliku JPEG z danym efektem dołączony jest jeden plik RAW. Owszem ustawione miałem w aparacie RAW+, ale na zdrowy rozum powinien być jeden plik RAW i kilka JPEG-ów z różnymi interpretacjami tegoż RAW-a. Po co kilka razy ten sam plik? Może jednak ma to jakiś sens, tylko ja go nie dostrzegam
No i pytanie do posiadaczy i użyszkodników GR-a w jotpegach zazwyczaj robiących: nie wydaje Wam się, że JPEG-i prosto z puszki na ustawieniach Standard mają nieprzyjemny fioletowy zafarb? Może to kwestia mojego ekranu laptopowego. Akurat nie mam możliwości porównać zdjęć na skalibrowanym monitorze, ale o ile pamiętam też taki zafarb występował. Nie jest to kwestia niepoprawnego WB, bo RAW na standardowych Lightroomowych ustawieniach takowego nie posiada.
Jest jakiś sposób, aby edytować ustawienia JPEG-ów wychodzących prosto z puszki w trochę większym zakresie niż saturacja, wyostrzanie i winieta?
Poniżej dwa zdjęcia, pierwsze wyeksportowane z RAW-a przy udziale LR i jego domyślnych ustawieniach oraz drugie prosto z puszki. Oba zdjęcia jedynie pomniejszone.
RAW
by clusca, on Flickr
JPEG prosto z aparata
by clusca, on Flickr
clusca
Fufu X
Niestety okazuje się, że powolność AF w złych warunkach oświetleniowych to nie wszystko. Kiedy jest mało światła GR potrafi ustawiać ostrość zupełnie losowo. Dostajemy sygnał potwierdzenia ustawienia ostrości, robimy zdjęcie, a potem się okazuje że ostrość jest zupełnie nie tam gdzie miała być. Nie spotkałem się z tym dotąd w żadnym aparacie, niestety życia to nie ułatwia.
Lukasz, pisałem o tej przypadłości kilka stron wczesniej, po tym jak zorientowałem sie, że GR robi zdjęcie nie potwierdzając ostrości. Jak to zwalczyć - nie wiem. Równie często AF Multi ostrzy na jakis budynek w tle, mimo że na pierwszym planie jest kilka postaci.
A jaki masz AF ustawiony, multi czy spot? Ja miałem od początku na jeden centralny punkt ustawione, moze dlatego mnie to nie spotkało..
Ale ty pisałeś o tym, ze aparat daje zrobić zdjecie pomimo nieustawienia ostrosci,a tu jest mowa o ustawieniu ostrość z potwierdzeniem, tylko nie tam gdzie trzeba.
Völkchlor
Skontaktuj się z nami