Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia![]()
Szukaj
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia![]()
Völkchlor
A nie kombinujesz czasem żeby mieć pretekst do kupienia roweru, a potem nowego aparatu?![]()
Hehe, nie.. Teraz mam szosówkę, ale chciałbym sobie też troche pojeździć poza asfaltem, trochę tras na kaszubach i żuławach jest, wiec chcę ją zamienić na przełaja, ktory po dokupieniu później kompletu drugiego kół będzie z powodzeniem robił za szosę, a z oryginalnymi za offroad. szosówką w terenie nie pojeżdze za bardzo, szerszych opon nie założe, hamulce raczej średnie, buty nie te, a drugi rower ktory mam teraz, słabo się nadaje na długie trasy. Tak więc za innym rowerem idą konkretne przesłanki - a za aparatem już nie. GRD się nie różni aż tak od X-T1, ktory w sumie widzę jako jedyny aparat, ktory ew. bym chciał kupić. Jeśli spojżeć obiektywnie, to nie oferuje mi poza obsługą nic znacząco innego. Nowy aparat nie jest mi kompletnie potrzebny, mógłbym go kupić gdybym miał taka kasę do wydania i nie było by to jakieś kombinowanie na styk. Oczywiście zawsze mogę też trafić 5kę w lotka![]()
Völkchlor
Z obserwacji GR, które jeszcze mi się ostatnio nasunęły, to naprawdę pochwalić można LCD. Z jednej strony działa bardzo płynnie i obraz w nim jest odświeżany jak należy, z drugiej zdecydowanie lepiej radzi sobie w ostrym słońcu niż np używany przeze mnie smartfon. Tu znów porównując do X100 jest przepaść, na korzyść GR. Cieszy też możliwość ustawienia bardzo małego obszaru dla AF, trochę to czasem utrudnia/wydłuża ustawienie ostrości, ale za to pozwala bardzo precyzyjnie ustalić punkt pomiaru.
A jak ogólnie wrażenia z AF w średnim i słabszym oświetleniu, jak sprawdza się snap, jak działa AF w trybie macro ?
Fuji X I Kredyt hipoteczny w CHF
Macro nie używam, więc nie mam porównania. AF w gorszym oświetleniu oczywiście zwalnia, pomaga jednak bardzo ograniczenie jego zakresu. Tu skalę porównawczą mam, ale mało precyzyjną. AF jest trochę pewniejszy niż w X100, ale daleko mu do D700. Snapu też nie używam.
OK, pozostaje mi poczekać te trzy długie tygodnie aż aparat do mnie dotrze![]()
Fuji X I Kredyt hipoteczny w CHF
Snap działa jak ma działać. Ustalasz odległość ostrzenia, aparat ładnie podpowiada zakres głębi ostrości zależnie od aktualnie wybranej przysłony, a gdy przychodzi pora na fotkę to robi ją błyskawicznie.
D610 20,35,50,85/1.8G 70-200/4G SB500 GR LX100
Poszedłem dziś na nocny spacer z GR i do powiedzenia am tyle - to jest aparat na dzień. AF wymiękał tam, gdzie zestaw D700 + 35/1.8 nawet by się jeszcze nie zająknął. Szczęśliwie nie oczekiwałem po nim cudów w tek kwestii, ale i tak szkoda. Ciekawe, że nikt dotąd nie wykorzystał patentu z Hexara, a więc AF doświetlanego podczerwienią. Skurczybyk działa nawet w całkowitej ciemności i ilość światła w ogóle nie miała wpływu na szybkość jego pracy. Ciekawe ile jeszcze trzeba lat "postępu", żeby do cyfry zaimplementować rozwiązania z czasów analoga.
Dziś go kupiłem. Zrobiłem kilkanaście zdjęć. Właśnie siedzę nad RAWami i nie mogę wyjść z podziwu, ile ten mały aparat potrafi.
Skontaktuj się z nami