Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67

Wątek: Nowy D200

Domyślnie

Ja myślę że jest trochę olewactwa Nikon Polska w braku polskich menu w nieco starszych aparatach.
    Dlaczego ? Skoro kolega forumowicz sam mógł opracować polskie menu do D70 to dlaczego polski oddział nikona
    nie może? Jeśli nie mają programisty to zawsze mogą komuś zlecić. Skoro w tamtym przypadku się dało to i w innych na pewno też.
    Kwestia dobrej woli i udostępnienia firmware do przeróbki -który jako serwis chyba posiadają?
    Osobiście nie mam potrzeby posiadania polskiego, chyba nawet preferuję angielski ponieważ jest bardziej zwięzły.
    Ale fakt jest faktem. Olali sprawę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ADAS Zobacz posta
    Przypomnę że nie gęsi i swój jezyk mamy.
    ... przepraszam - ale mam wątpliwości...
    zachowan nieporządanych na tym forum.
    A atak na moderatora uważam za nieuzasadniony.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    ... przepraszam - ale mam wątpliwości...

A atak na moderatora uważam za nieuzasadniony.
    Co błędu to masz rację, to niewybaczalny błąd. Lecz ni obala on tezy głównej. Lecz jeżeli masz wątpliwości co do swojego ojczystego języka to twoja prywatna prawa i nam nic do tego.

Jeśli chodzi o atak n modertora, to nie atak to zwykła subiektyna ocena.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czytałes ten watek w całości?
    aleś strzelił z tą rosją i niemcami. Zgadnij czy te kraje mają wiecej ludności niz polska czy mniej? Tylko mi nie pisz jak premier - że gdyby nie wojna to by było nas więcej.
    Ale wracając do idei - są mniejsze kraje - które mają swoje wersie językowe - i słusznie. Uważam, że do mojego D200 powinno byc menu po polsku (zagadnienie menu i instrukcji - w danych wersjach językowych uważam równie ważne i świadczące o traktowaniu kraju/klienta).
    Naciski na producenta/przedstawicielstwa coś pomagają - na przyszłość, czego dowodem polskie menu w d80 itd.
    Domaganie się polskich wersji menu w d70 (mam, wgrywam zainteresowanym) albo postulatów dotyczących d50 (chyba o ten zamkniety watek ci chodzi?) jest bezcelowe. Producent nie będzie rozwijał modeli wycofanych z produkcji. Bądź realistą. To jest norma i to nie tylko w branży foto. Polskie menu d70 opracował nasz kolega - forumowicz.
    ten wątek powinienem tez zamknąć - i to wiele wcześniej. temat polskich instrukcji był na forum wielokrotnie wałkowany. Naprawdę wielo, wielo krotnie. Jest wyszukiwarka - można sie przekonać. Niestety nowi forumowicze wolą założyc wątek od nowa, niz szukać, a inni wnosic postulaty, które były wnoszone dziesiątki razy. Niepotrzebnie. To nie forum powinno byc adresatem tych roszczeń.

Zobacz na pierwszej stronie wątku post nr 3 !!! - pawła, który na forum jest dłużej - ponad 2 lata. Miał rację. Ten temat ciągle waraca i tak wygląda.

Do premiera mnie prosze nie porownywać bo to obraza jakiej niektórzy nie zniosą. Codziło mi oczywiście nie o wielkość i liczebność tylko o politykę Nikona, bo jeśli ościenne kraje mają swoje wersje językowe w Menu to widocznie ogólna polityka Nikona jest otwarta na ten problem i wszystko wskazuje na to że wina po stronie NP.

No własnie protest posiadaczy D 50 mial moim zdaniem ukazać takie niezadowolenie by Nikon polska wyciągnął wnoskina przyszłość i by może dodał choćby wersje menu w języku polskim.

Co do zamykania wtk to czego szanowny kolega go nie zamyka? Z tego co widać skoro powstał i ma duża widownie to jest takie zapotrzebowanie. A jak sądzę foum ma nie tylko funkcje edukacyjno informacyjną (bardzo sobie taką funkcję cenię) lecz również ma na celu komunikowanie sie z innymi. Pamiętajmy o tym że nawet w wielokrotnie wałkowanym temacie może pojawić sie jakaś nowa jakość. Nie wspomne że zazwyczaj pojawiaja się starsi starzem formanowicze i krzycza zamkną ile można to samowałkować . Tu może osobita niepotrzenbnadygrasja, ale jak walicie jakieś kocopały w innych wtkach to jest super.
    Starsi starzem (np 2 letnim) dajcie nam młodym się wyszaleć pogadac dotrzeć bo to forum UŻYTKOWNIKÓW sprzętu a nie instrukcja obsługi, którą si czyta szukając starych tematyów przerabianych dwa lata temu, kiedy to starsi byli młodszymi.
    Bez urazy lecz czasem starsi strzem nie maja wyrozumiałości, która powinni mieć, z raji większego doświadczenia.

Domyślnie

Do premiera mnie prosze nie porownywać bo to obraza jakiej niektórzy nie zniosą. ...
    .........
    No własnie protest posiadaczy D 50 mial moim zdaniem ukazać takie niezadowolenie by Nikon polska wyciągnął wnoskina przyszłość i by może dodał choćby wersje menu w języku polskim.
    ......
    Co do zamykania wtk to czego szanowny kolega go nie zamyka? Z tego co widać skoro powstał i ma duża widownie to jest takie zapotrzebowanie. A jak sądzę foum ma nie tylko funkcje edukacyjno informacyjną (bardzo sobie taką funkcję cenię) lecz również ma na celu komunikowanie sie z innymi. Pamiętajmy o tym że nawet w wielokrotnie wałkowanym temacie może pojawić sie jakaś nowa jakość.

....Starsi starzem (np 2 letnim) dajcie nam młodym się wyszaleć pogadac dotrzeć bo to forum UŻYTKOWNIKÓW sprzętu a nie instrukcja obsługi, którą si czyta szukając starych tematyów przerabianych dwa lata temu, kiedy to starsi byli młodszymi.
    Bez urazy lecz czasem starsi strzem nie maja wyrozumiałości, która powinni mieć, z raji większego doświadczenia.
    1. przepraszam za premiera.
    2. wnioski na przyszłość (przez Nikon Polska) zostały wyciągniete, bo teraz wypuszczane body już mają menu po polsku.
    3. nie zamykam tego wątku - bo widzę, że jest zapotrzebowanie - jak piszesz
    4. daje się wyszumieć i mam wyrozumiałość. Gdybym nie miał - to ten wątek by był wcześniej zamknięty i nie miałbyś możliwości tu czynić mi zarzutów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sory nie chciałem by brzmiało to jako zarzuty. Lecz przyznasz że czasem i moderatorom potrzeba kubła zimnej wody.
    Mam nadzieję, że spotkamy się w ciekawszych dyskusjach. Jeszcze raz proszę o wybaczonko - by nam sie lepiej działo.
    Pozdrawiam Adas

Domyślnie

O rany ... co za czasy zeby ktos sie na porownanie do premiera obrazal hehehe No ale co racja to racja ...

Ok - poniewaz otrzymalem na prv i na gg cala mase zapytan o ta nieszczesna instrukcje tak wiec wybaczcie ze nie ospowiadam kazdemu z osobna - za to postaram sie jasno i wyraznie odpowiedziec w watku od ktorego sie to zaczelo
    A wiec tak:

1) Instrukcji w formacie pdf nie mam (wydaje mi sie ze napisalem to wyraznie na poprzednich stronach) - watpie rowniez czy taka instrukcja (orginalna a nie skanowana) wogole istnieje - z tego co wiem to nie... - taka informacje otrzymalem od Nikon UK.

2) Zapytanie o papierowa wersje wyslalem na adres [email protected] (zreszta adres ten znalazlem na oficjalnej stronie nikona tak wiec jesli ktos by chcial to by znalazl)

3) Co napisalem? - ano prawde - ze kupilem aparat tutaj, ze nie mam polskiego manuala, ze nikon pl nie chce wyslac za granice itd. i poprosilem o pomoc.

4) Dla osob ktore lubia drwic z emigracji w ten czy inny sposob - tak - pisalem po angielsku z lekkim irlandzkim akcentem.... to tak zeby nie bylo watpliwosci ze pomimo ze chce manual po polsku to jednak szmatke do obiektywu potrafie kupic hehe

5) Nie - nie wiem czy wysla do polski ale osobiscie watpie - to nie ich region i zawsze moga powiedziec zeby pisac do nikon pl. - tym bardziej ze poprosili o numer seryjny puszki i wymagana byla rejestracja jako uzytkownik na stronie nikon.co.uk

6) Manual papierowy razem z przesylka z anglii do irlandii kosztuje 7 funtow - konieczna karta kredytowa (nie ma wysylki za pobraniem ani innych opcji).

Tak wiec blagam - czytajcie uwaznie i nie zasypujcie mi wszystkich skrzynek prosbami o wyslanie pdf'a na maila gdyz go nie mam - nie wiem skad taka teoria powstala... nie mialem, nie mam i nie zanosi sie zebym mial

Mam nadzieje ze kazdemu kto sie zastanawia gdzie i co pisac troszke pomoglem
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    O rany ... co za czasy zeby ktos sie na porownanie do premiera obrazal hehehe No ale co racja to racja ...
    Za prezydenta też bym sie obraził

Domyślnie

heheh no tak w zasadzie to na jedno wychodzi
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Oj ile musza sie napocic pracownicy Future Shop kiedy pobawie sie D80 i przestawie jezyk w menu na polski

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów