Close

Strona 1019 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1951991996910091017101810191020102110291069111915192019 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 181 do 10 190 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A6000 tak źle sobie radzi z AFem w słabych warunkach że odradzacie weselnie? Dalej gorzej niż lustrzanki?
    Wiesz, są lustrzanki i lustrzanki. Z D3000 ślubu bym nie robił, co innego z D700.
    Wszystko zależy od tego, czy będziesz fotografował obok głównego fotografa, czy idziesz jako główny fotograf i bierzesz za to kasę. W tym drugim przypadku focenie Nexem, czy nawet A6000 to po prostu brak szacunku (chyba, że jesteś wybitnie dobry w ostrzeniu manualnym).

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    Podaje link dla zainteresowanych, Robin Wong fotografował niedawno ślub kolegi - też bezlusterkowcem tylko, że Olympus. Podaje szkła i puszki oraz lampę z których korzystał. Całkiem nieźle to wygląda choć nie ma zdjęć z sali.

http://robinwong.blogspot.com/2014/0...a-ee-ling.html
    Ten link o niczym nie mówi. Przecież ślub jest na zewnątrz, przy świetnej pogodzie, a pozostała część zdjęć to ustawiane foty z pełną kontrolą nad światłem. OK, na taką sesję plenerową można się porwać, ale nie na ślub i wesele w polskich warunkach...
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 20-05-2014 o 12:27
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Ja jestem najbardziej ciekaw jak się sprawują e50 i e55-210 na a6000 (w tym w słabszych warunkach), to są dłuższe ogniskowe i w nich mi najbardziej brakuje dobrego i szybkiego AFu, przy krótkich ogniskowych nie jest to takim problemem.

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Wiesz, są lustrzanki i lustrzanki. Z D3000 ślubu bym nie robił, co innego z D700.
    Wszystko zależy od tego, czy będziesz fotografował obok głównego fotografa, czy idziesz jako główny fotograf i bierzesz za to kasę. W tym drugim przypadku focenie Nexem, czy nawet A6000 to po prostu brak szacunku (chyba, że jesteś wybitnie dobry w ostrzeniu manualnym).
    Wiesz no, na wesele i tak warto by mieć aparat który zapisuje jednocześnie zdjęcia na dwóch kartach a tego żaden nex nie ma;]

PS.
    Czemu brakiem szacunku ma być focenie nexem? To narzędzie fotografa, wynajmujący widzi fajne zdjęcia więc zatrudnia fotografa aby mu zrobił na weselu podobne, co za różnica czym jeśli fotograf umie się tym posługiwać? Wolałbym gościa który umie robić zdjęcia nexem niż jakiegoś patałacha z lustrzaną pełną klatką, który nie umie zrobić ładnych kadrów...
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 20-05-2014 o 12:37

GL
    Gość

Domyślnie

Nie ma co dramatyzować, jeśli kościół jest jasny jak pisze pytający, to zdecydowanie Nex da radę. Na wesele jednak lampa wydaje się konieczna, zarówno żeby wspomóc AF, jak i żeby po prostu mieć jakąś kontrolę nad oświetleniem kadru. Nie wiem jak działa wspomaganie AF z lampą zewnętrzną w Nexach, ale podejrzewam że wystarczająco dobrze, żeby na wielogodzinnej imprezie zrobić odpowiednią ilość ostrych zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Czemu brakiem szacunku ma być focenie nexem? To narzędzie fotografa, wynajmujący widzi fajne zdjęcia więc zatrudnia fotografa aby mu zrobił na weselu podobne, co za różnica czym jeśli fotograf umie się tym posługiwać? Wolałbym gościa który umie robić zdjęcia nexem niż jakiegoś patałacha z lustrzaną pełną klatką, który nie umie zrobić ładnych kadrów...
    Niby tak, ale w tym przypadku potencjalni goście widzą w portfolio zdjęcia wykonane lustrzanką, a fotograf po raz pierwszy przychodzi na ślub z zupełnie innym aparatem. Ja czułbym się oszukany.

GL
    Gość

Domyślnie

Niby tak, ale w tym przypadku potencjalni goście widzą w portfolio zdjęcia wykonane lustrzanką, a fotograf po raz pierwszy przychodzi na ślub z zupełnie innym aparatem. Ja czułbym się oszukany.
    Bo to aparat robi zdjęcia a nie fotograf...

Domyślnie

Szczerze mówiąc tylko jedna parę do tej pory interesowało czym robię. Reszta mnie brała "Bo Marek robi fajne zdjęcia". Czasem tylko od gości słyszałem, że "wyglądam profesjonalnie". Młodym to latało.

Edytka:
    Wesela pstryknięte fuji X-T1:

http://www.jccrafford.com/is-this-th...ng-photograps/
    http://maxdemartinocom.wordpress.com...una-fuji-x-t1/
    Ostatnio edytowane przez woomaa ; 20-05-2014 o 14:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Bo to aparat robi zdjęcia a nie fotograf...
    Kolejny teoretyk?

GL
    Gość

Domyślnie

Kolejny teoretyk?
    To raczej twoja teoria, a raczej konsekwencja twoich słów, tym bardziej smutna, że wypowiadana przez fotografa. Czół byś się oszukany, gdyby fotograf przyniósł mniejszy aparat? To aparat jest kluczowy, a nie umiejętności fotografa? Nie jego świadomość dobierania takiego a nie innego narzędzia? Masakra.

Domyślnie

Jak oglądam w internecie sesje ślubne, w których fotograf "postanowił przetestować czy da radę ogarnąć ślub jedną stałką", to mi się słabo robi... A z takim podejściem kojarzy mi się robienie zlecenia na znacznie słabszym sprzęcie, niż wcześniej.
    Oczywiście nie znam dokładnie tej sytuacji - nie wiem, czy faktycznie jest to robione za pieniądze i czy woomaa będzie jedynym fotografem. Jeśli odpowiedź dwa razy brzmi 'tak' -> wg mnie jest to bardzo mocno nie w porządku.

Żeby nie było - nie jestem żadnym autorytetem, ale przez dwa sezony robiłem śluby. D700 czasem doprowadzał mnie do szewskiej pasji we współpracy z Tamronem 28-70. Gdybym miał Nexa, to bym chyba po prostu wyszedł. I tu nie chodzi o umiejętności - niedziałającego AF nie przeskoczysz.

Domyślnie

No ale to ma się nijak do 'braku szacunku' bo ktoś pstryka wesele nexem... To czym fotograf robi zdjęcia to jego sprawa - rzutuje to na jego komfort pracy oraz efekt końcowy. A na podstawie efektu końcowego z poprzednich zleceń zazwyczaj dostaje kolejne.
    Na pewno warto by najpierw przetestować takiego nexa/a6000 z jakimś szkłem jako backup do tego z czym człowiek pracuje na codzień. A ostatecznie jakiegokolwiek nexa chociażby z samyangiem 12/2 który wydaje się być idealny na jasny szeroki kąt, gdzie AF nie trzeba, a zamrożenie ruchu wymaga właśnie niskiej przysłony lub wysokiego ISO (i stabilizacja nic tu nie pomaga). Czy innym fishem.

Strona 1019 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1951991996910091017101810191020102110291069111915192019 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów