Close

Strona 1020 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2052092097010101018101910201021102210301070112015202020 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 191 do 10 200 z 23962

Wątek: Sony NEX

GL
    Gość

Domyślnie

Jak oglądam w internecie sesje ślubne, w których fotograf "postanowił przetestować czy da radę ogarnąć ślub jedną stałką", to mi się słabo robi...
    Ale to przecież żadne wydarzenie ogarnąć takie zlecenie tylko 35mm. Z 28mm też nie powinno być mega trudno, może z 50mm byłoby już ciężej, a przynajmniej nudniej. Nie widzę nic nie w porządku w wyborze 35mm do takiej realizacji.

A z takim podejściem kojarzy mi się robienie zlecenia na znacznie słabszym sprzęcie, niż wcześniej.
    Oczywiście nie znam dokładnie tej sytuacji - nie wiem, czy faktycznie jest to robione za pieniądze i czy woomaa będzie jedynym fotografem. Jeśli odpowiedź dwa razy brzmi 'tak' -> wg mnie jest to bardzo mocno nie w porządku.
    Istotne jest nie to czy sprzęt jest lepszy, czy gorszy, tylko to czy w rękach danego użytkownika będzie wystarczający. Jeśli będzie, to w czym problem?

Żeby nie było - nie jestem żadnym autorytetem, ale przez dwa sezony robiłem śluby. D700 czasem doprowadzał mnie do szewskiej pasji we współpracy z Tamronem 28-70. Gdybym miał Nexa, to bym chyba po prostu wyszedł. I tu nie chodzi o umiejętności - niedziałającego AF nie przeskoczysz.
    Tamron więc był tu wąskim gardłem systemu, jest szansa że Nex z dobrym obiektywem będzie działał nie gorzej. A z tymi umiejętnościami to jest tak, że jednak ograniczenia sprzętowe da się częściowo kompensować. Jeden AF będzie potrzebował mocno kontrastowej sceny, inny odpowiedniej ilości światła, jeszcze inny będzie mulił na pewnych odległościach itd, jeśli to wiesz, możesz starać się tak ustawić i tak celować, żeby było optymalnie dla twojego sprzętu.

Domyślnie

To są wesela płatne, jestem głównym fotografem. To tak żeby rozwiać wątpliwości.

Powtarzam - klientów nie interesuję czym będę robił. Tylko jedna para do tej pory pytała czym pstrykam. Reszta po prostu lubi moje ujęcia i sposób obróbki. Nie jestem też uparciuchem zafiksowanym na punkcie nexa. Najwyżej zostawię na te śluby to co mam a nexa kupię we wrześniu. Następne wesela będą tylko w rodzinie bo rezygnuję z tego zajęcia.

Pomyślałem też, że mógłbym zostawić sobie A700 z tymi stałkami, które mam: 35 i 85 i z lampą a pozbyć się 580 z 16-80 i w to miejsce jako drugi aparat kupić A6000 z kitem jako druga puszka i aparat na co dzień. To chyba też nie byłoby głupie rozwiązanie.

Domyślnie

Zrobisz jak chcesz, ale przed kupnem NEX-6 robiłem zdjęcia lustrzankami cyfrowymi i analogowymi - manualnymi i z AF. Cyfrowym kompaktem premium oraz analogowym dalmierzem.
    NEXem się robi zdjęcia inaczej niż każdym z wymienionych aparatów. Głównie przez AF. Zanim postarasz się nie skopać ludziom zdjęcia, wypróbuj bezlustro w podobnych warunkach jak ma się odbyć impreza. I tak, to nie aparat robi zdjęcia, a fotograf, ale dla mnie osobiście pchanie się na zlecenie z świeżo kupionym aparatem, którego nie znasz guzikologii, nie znasz wad ani zalet jest najzwyczajniej w świecie nieodpowiedzialne. Może i klientów nie interesuje jakim sprzętem robisz, ale jakbyś przedstawił im do wyboru:
    1. Robisz sprzętem dopiero co wyjętym z pudełka, który daje wyśmienity obrazek, ale nie wiesz czy jego obsługa nie przysporzy Ci za dużych kłopotów i w zasadzie nie dajesz gwarancji czy zdjęcia w ogóle będą udane.
    2. Robisz sprzętem, którego używasz od lat i choć widać na obrazku upływ tych lat, to jednak gwarantujesz, że dostaną coś co widzieli w portfolio.
    To ilu wybierze bramkę nr 1?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

GL
    Gość

Domyślnie

Jest jeszcze bramka nr 3: Kupujesz sobie Nexa, a zlecenie oddajesz koledze

Domyślnie

Nie poszedłbym na te wesela z aparatem z pudełka. Mam kolegę, który by mnie przygarnął na dwa wesela celem obycia się ze sprzętem jako drugi fotograf

Ale raczej zostanę przy bramce nr 4: A6000 tylko jako drugi aparat a główny A700.

Domyślnie

Bramka nr 4 to dobra bramka, trzymaj sie jej

wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd

Domyślnie

Zaskakujące jest, że to E16, nie wiem czy z ECU, ale możliwe, że tak.
    Chyba do końca sezonu wyjazdowego zostawię sobie zestaw E16+ECU jako UWA, w zimie pomyślę czy jednak nie kupić S12.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 20-05-2014 o 21:12
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woomaa Zobacz posta
    To są wesela płatne, jestem głównym fotografem. To tak żeby rozwiać wątpliwości.

Powtarzam - klientów nie interesuję czym będę robił. Tylko jedna para do tej pory pytała czym pstrykam. Reszta po prostu lubi moje ujęcia i sposób obróbki. Nie jestem też uparciuchem zafiksowanym na punkcie nexa. Najwyżej zostawię na te śluby to co mam a nexa kupię we wrześniu. Następne wesela będą tylko w rodzinie bo rezygnuję z tego zajęcia.

Pomyślałem też, że mógłbym zostawić sobie A700 z tymi stałkami, które mam: 35 i 85 i z lampą a pozbyć się 580 z 16-80 i w to miejsce jako drugi aparat kupić A6000 z kitem jako druga puszka i aparat na co dzień. To chyba też nie byłoby głupie rozwiązanie.
    Ja mam a6k z kitem i naleśnikiem 20mm, ale do roboty to mam dwa Nikony. Już raczej a6k to sobie zabieram jako trzeci, nie drugi no i wtedy sobie mogę tam od czasu do czasu coś ustrzelić nie rzucając się w oczy.
    Oczywiście uważam że a6k da radę, ale rzeczywiście jak koledzy mówią, eksperymenty to na później sobie zostawiam.
    D7100, T 17-50 2.8, T-a 16-28 2.8, S 35 1.4, N 50 1.8G, N 85 1.8G

Domyślnie

Szczerze mówiąc tylko jedna parę do tej pory interesowało czym robię. Reszta mnie brała "Bo Marek robi fajne zdjęcia". Czasem tylko od gości słyszałem, że "wyglądam profesjonalnie". Młodym to latało.

Edytka:
    Wesela pstryknięte fuji X-T1:

http://www.jccrafford.com/is-this-th...ng-photograps/
    http://maxdemartinocom.wordpress.com...una-fuji-x-t1/
    Ta .. tylko dziwnym trafem wszystkie zdjęcia statyczne. Ciekaw jestem dlaczego....

Reasumując. Po ponad 100 slubach, wiedząc jak czasem są ch... warunki to w życiu bym sie nie porwał z bezlustrem. Jako drugi aparat OK, można robić bo lżejszy zestaw do statycznych się może nadać.
    Ale w kluczowych momentach nie odważyłbym się. Nie mówiąc już o kwesti baterii i np czy matryca nie bedzie sie przegrzewać przy letnich temperaturach...

PS. Podzielam zdanie DRDLN...
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Na sali dwie lampy studyjne z softboksami po przekątnych skierowane w biały sufit...
    Po co z softboxami, jeśli w sufit? To się mija z celem chyba. Przecież to światło wcale nie jest miększe, a sufit ma sam służyć jako gigantyczny softbox. Czy to nie jest przypadkiem zwykła strata światła?

Strona 1020 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2052092097010101018101910201021102210301070112015202020 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów