Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: d5300 czy d7000

Domyślnie

Uwierz, że ważniejsze jest szkło od korpusu. Jeśli już się upierasz że musisz mieć któreś z w/w bofy i ma być bardziej użyteczny w przyszłości (choć nie sprecyzowałeś ciągle swoich wymagań) to bierz D7000. Ja jednak nadal uważam że lepszym wyborem będzie D5100 (ta sama matryca co w D7000 a sam sprzęt zbiera nawet lepsze recenzje od D7000) i do tego dobry obiektyw/obiektywy. Wybór należy do Cebie.

Domyślnie

w takim razie wstrzymuje sie z zakupem i musze poczytac jeszcze troche
    jeszcze raz za dzieki za rady i cierpliwosc temat do wywalenia Pozdrawiam

Domyślnie

Widzę, że temat poszedł raczej w kierunku obrażania kolegi, który zadał pytanie i próby wmówienia mu, że jest zerem, który nie zrobi dobrego zdjęcia nawet najdroższą puszką z najlepszym obiektywem.

Wg. mnie jeżeli masz parę wolnych "groszy" i chcesz spróbować swoich sił z fotografią, to D7000 z kitowym 18-105 będzie dobrym wyborem. Sam stałem kiedyś przed takim dylematem i kupiłem taki właśnie zestaw na początek. Obawiałem, się problemów z AF, ale na szczęście odpukać w moim body nie występują (sprzedawca w sklepie twierdził, że modele z ostatnich produkowanych serii były już wolne od tej wady, czy miał rację, nie wiem, wydaje mi się, że ktoś pisał o takim problemie także w nowszych puszkach). Dlaczego 18-105 ? bo ma spory zakres ogniskowych jak na swoją cenę, nie będzie robił Bóg wie jakich zdjęć, ale pomoże Ci wybadać, który zakres ogniskowych najbardziej Ci odpowiada, a co za tym idzie jakich stałek ewentualnie potrzebujesz. Foto to dosyć droga zabawa, więc musisz się liczyć z tym, że powyższy obiektyw będzie służył jedynie do nauki, ewentualnie jako spacerowe szkiełko. Jak zdecydujesz się iść dalej w tym kierunku, będziesz musiał trochę wydać, a jeżeli nie to zostaniesz ze sprzętem średniej jakości, który wg. mnie idealnie nadaje się do robienia fotek na imprezach rodzinnych, wakacjach, spacerach itp.

+d5300 nie ma śrubokręta, więc część starszych obiektywów będzie bez AF

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez zigi86 ; 19-05-2014 o 12:39

Domyślnie

Zigi, niepotrzebnie bawisz się w adwokata bo jakoś nie zauważyłem żeby ów kolega czuł się obrażony.

SXS, słuszna decyzja . Poczytaj, rozważ wszystkie za i przeciw i będziesz bardziej świadomym wad i zalet sprzętu. Unikniesz niepotrzebnych rozczarowań. Ja zrobiłem podobnie. Długo myślałem nad zakupem i z pełną znajomością wad D5100 kupiłem ten sprzęt. Powodzenia

Domyślnie

thx za wszystkie rady napewno jestem o cos madrzejszy, czas pokaze co wybiore do dzis nie wiedzialem takie dziwactwa jak sony nex 5t sa az tak dobre... to tez jakies rozwiazanie choc nie wiem czy dla mnie Pozdrawiam

aha i jeszcze jedno, nikt nie powiedzial tego wprost ale wywnioskowalem ze d7000 to lepszy sprzet za ta kase, tak jakby ktos rozwarzal kiedys te dwa modele
    Ostatnio edytowane przez sxs ; 19-05-2014 o 12:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To że lustrzanka robi lepsze zdjęcia, to mit.
    Oczywiście, że to mit. Choć w każdym micie tkwi ziarno prawdy. Takim ziarnkiem prawdy może być tu np szeroki wybór obiektywów i akcesoriów (czasem nawet w rozsądnych cenach), dzięki którym zdjęcia z lustrzanek faktycznie mogą być lepsze.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Teraz optyka w wielu kompaktach czy bezlusterkowcach jest lepsza niż kitowe obiektywy do lustrzanek.
    Np Olympusy z serii PEN są znane z dobrych kitów. Za to np Sony ma nie najlepsze kity. Szkoda.

Edit:
    Cytat Zamieszczone przez sxs Zobacz posta
    aha i jeszcze jedno, nikt nie powiedzial tego wprost ale wywnioskowalem ze d7000 to lepszy sprzet za ta kase, tak jakby ktos rozwarzal kiedys te dwa modele
    Moim zdaniem nie mozna jednoznacznie powiedzieć, że D7000 jest lepszy zawsze i dla każdego.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 19-05-2014 o 13:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chudeusz Zobacz posta
    Zigi, niepotrzebnie bawisz się w adwokata bo jakoś nie zauważyłem żeby ów kolega czuł się obrażony.

SXS, słuszna decyzja . Poczytaj, rozważ wszystkie za i przeciw i będziesz bardziej świadomym wad i zalet sprzętu. Unikniesz niepotrzebnych rozczarowań. Ja zrobiłem podobnie. Długo myślałem nad zakupem i z pełną znajomością wad D5100 kupiłem ten sprzęt. Powodzenia
    Nie bawię się w adwokata, po prostu spory odsetek tematów na tym forum prędzej czy później schodzi na atakowanie autora, a większość odpowiedzi jest off topowych i nie wnosi niczego do dyskusji, pomijam oczywiście fakt, że porównania d7000/d71000 do d5000/51000/53000 itp było wałkowane już 1000 razy na tym i innych forach i wystarczy odesłać autora do odpowiedniego wątku. Tylko, że wtedy trzeba włożyć minimum wysiłku i przeszukać forum dla kogoś i wkleić mu gotowego linka, ale zamiast tego łatwiej jest się popastwić...

Cytat Zamieszczone przez sxs Zobacz posta
    thx za wszystkie rady napewno jestem o cos madrzejszy, czas pokaze co wybiore do dzis nie wiedzialem takie dziwactwa jak sony nex 5t sa az tak dobre... to tez jakies rozwiazanie choc nie wiem czy dla mnie Pozdrawiam

Tak, wg. mnie d7000 z działającym AF jest lepszym sprzętem niż d5300

Domyślnie

Miałem D5300, świetny korpus dla amatora. Teraz mam D7100, jest jeszcze lepszy, szczególnie ergonomia obsługi. Czy kupisz D5300 czy D7000, będziesz zadowolony imo.

Domyślnie

Ja również zastanawiam się nad kupnem d7000, jednak te plamy oleju mnie niepokoją...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aklu03 Zobacz posta
    Ja również zastanawiam się nad kupnem d7000, jednak te plamy oleju mnie niepokoją...
    Kup używkę która się już wychlapała

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów