Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: d5300 czy d7000

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

czyli uniwersalny jest bardziej d5300 i dla moich wymagac bedzie lepszy, to juz jakis konkret

pozatym jest przereklamowny i zbyt drogi w stosunku do poprzedników? czyli przerost formy nad trescia

a w d7000 z czasem moge docenic to czego niema w d5300, ale jest to nieporeczne bydle tak?

Domyślnie

thx chudeusz, wiec bardziej odpowiednij dla mnie bedzie 5300 bo jesli moge tak napisac jest bardziej "turystyczny" a czy ktorys bedzie robil wyraznie lepsze zdjecia na tym samym szkle?

Domyślnie

ok wiem, d7000 to bardziej profesionalny sprzet mniej poreczny, d5300 bardziej uniwersalny ale nie wart tej ceny. oto mi chodzilo thx za cierpliwosc temat do zamkniecia i wywalenia pozdro

Domyślnie

tak chce lustrzanke, znajoma ma d5000 zdjecia robi rewelacyjne, a po drugie chce sie uczyc obslugi tych sprzetow i z czasem wkrecac sie coraz bardziej.
    Ale zdajesz sobie sprawę, że jakość zdjęć znajomej niekoniecznie wypływa tylko z posiadania takiego, a nie innego korpusu? Że liczą się umiejętności i pomysł fotografa, ale także obiektywy i często obróbka?

Na Twoim miejscu jeszcze raz przemyślałbym, do czego chcesz ten aparat wykorzystywać. Bo jakość z kitowym obiektywem nie będzie jakaś dużo lepsza od dobrych bezlusterkowców czy nawet kompaktów, a gabaryty - zdecydowanie na niekorzyść lustrzanki (która dodatkowo bardziej hałasuje).

Jeśli jednak się upierasz, to bierz dowolny z nich (a nawet D5200 zamiast D5300) . "Żałować" i tak będziesz, cokolwiek Ci tu napiszemy, bo dopiero po pewnym czasie korzystania z aparatu wychodzą na jaw ograniczenia. W D5x00 może Ci zacząć brakować silnika lub funkcji "wyciągniętych" na przyciski, w D7000 - mogą zacząć doskwierać gabaryty lub problem z AF (który tam podobno występuje). Wszystko zależy, jakie i JAK zdjęcia będziesz praktycznie robił. Do tego pamiętaj, że skoro chcesz iść w lustrzanki, to pewnie za chwilę pojawi się chęć dokupienia nowego obiektywu (lub kilku)

Domyślnie

sxs, dlaczego chcesz akurat lustrzankę? W podstawowych zastosowaniach o których piszesz i używając obiektywów kitowych, porównywalne efekty można uzyskać np Olympusem e-pm2 lub Sony nex-5t.

Edit: OK, chcesz się uczyć ustawień, ale wymienione przeze mnie bezlusterkowce też mają tryb manualny i tryby półautomatyczne, więc spokojnie można uczyć się na nich obsługi i zasad fotografii. Mają one dodatkowe ułatwienie: tryb live-view - podgląd masz od razu na ekranie, przed zrobieniem zdjęcia. W lustrzankach Nikona możesz podejrzeć zdjęcie dopiero jak już je zrobisz, bo live-view jest w nich.... hmmm... ograniczony.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 19-05-2014 o 11:40

Domyślnie

Dlatego uważam, że lepiej kupić tańsze body i kilka szkieł (lub jedno konkretne). Po jakimś czasie body zmienisz jeśli pojawią się ograniczenia .

Domyślnie

chce lustro bo chyba sie uparlem troche, pozatym kto powiedzial ze z czasem nie nabiore wprawy w robieniu zdjec takim cudem i zdjecia zaczna byc fajne a przy "zwyklych" aparatach sam sie ograniczam troche,
    chce odrazu dobre body bo niestac mnie zeby zmieniac co chwile to ma byc na dluuuugie lata co do szkla to czy d7000 czy 5300 myslalem o 18-105 VR i licze sie z takim wydatkiem choc niemam pojecia czy dobrze wybieram

Domyślnie

I myślisz, że obojętnie jak wypasione body z takim szkłem da niesamowite zdjęcia w dodatku prosto z puszki?
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

mysle ze szklo na poczatek moze takie wlasnie byc i dawac rade, ale nieznam sie na tym jeszcze i dlatego trafilem tutaj przed zakupem

Domyślnie

ja sie nie upieram, moze byc d5200 i jakis dobry obiektyw

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów