Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121
    Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

może i racja, ale ja patrzę przez pryzmat własnych doświadczeń. w 4/3 Olympusa wkurzała mnie marna dostępność szkieł w przyzwoitych cenach. odcięcie sobie możliwości korzystania z nich tu, gdzie są przyzwoite jakościowo i cenowo szkła jest dla mnie nieszczęśliwym pomysłem. oczywiście wszystko zmierza w kierunku słoików z własnymi napędami, to niewątpliwe.. ale póki co można z nich skorzystać, tak jak i z tych z własnym napędem. w D40 nie można..

Domyślnie

jest to jego taka mała wada, to fakt..... jednak nie dla każdego, naprawdę mnóstwo osób pozostaje przy obiektywie kitowym...... i to im wystarcza.....Każdy ma swoje "widzimisię" , swoje potrzeby, dla innych barierą używania różnych obiektywów jest po prostu - l e n i s t w o ))))) i kupują jeden zoom z szerokim zakresem ogniskowych np 18-200 . Także kazdy musi przemyśleć do czego potrzebuje taki aparat, czy ma "fiołka" na punkcie focenia czy ot - lubi robić zdjęcia a nie fotografie.... TO WAŻNE p.MADZIU )))))))
    D300S + N17-55 + N50 1.8 + TAIR 11A + Nissin Di622
    http://enkipenki.deviantart.com/
    http://www.garnek.pl/onnnn/a

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

z tym, że jak tylko kit, to może lustrzanka nie jest dobrym pomysłem, tak sądzę..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gruber Zobacz posta
    z tym, że jak tylko kit, to może lustrzanka nie jest dobrym pomysłem, tak sądzę..
    bo...?

Nigdy nie zrozumiem takich stwierdzeń. Czy żeby być "profesjonalistą" trzeba mieć worek szkieł? Raczej nie, do zupełnie amatorskiego fotografowania kit jest ok. Lustrzanki spadły cenowo niemal na poziom hybryd, a jakość zdjęć jest dużo lepsza (imho) nawet z kitowym obiektywem. Jest to głównie związane z olbrzymią (w porównaniu do kompaktów) matrycą.

Więc jeśli ktoś chce fotografować lustrzanką z kitem, to czemu jest to taki zły pomysł? A może chodzi właśnie o to, że teraz coraz więcej ludzi może sobie pozwolić na lustrzankę i wejść do tego elitarnego niegdyś grona?
    Ostatnio edytowane przez marcinaldo ; 23-06-2007 o 09:33 Powód: trochę wyjaśnień dodałem ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fireboy Zobacz posta
    Wygodniej się je przegląda jak jest 2,5"

W D40 zaskoczyła mnie pozytywnie też bateria... Zrobiłem ok 600 zdjęć z czego przynajmniej połowa z lampą i dopiero znikła 1 kreska.
    ostatnio robilem slub z prosby rodziny - wrzucilem na poczatku do gripa (d70s) 6 aku AA - zrobilem dokladnie 604 zdjecia i baterie nawet nie zapiszczaly ... zadna kreska nie spadla ... wzialem ze soba jeszcze jeden koplet aku x 6 aa + oryg nikona ale One nie byly w ogole potrzebne.

pozatym oprocz wszystkich wodotryskow w aparatach jak dla mnie bardzo liczy sie ergonomia i dlatego wybralem wlasnie 70 po dolaczeniu do niego gripa jest poprostu cudowny.

nie wiem jak jest w 40 - ale czy tam mozna dolaczyc grip ?
    ten aparat jest tak cholernie maly ze zamiast wkladac go do torby to wydaje mi sie ze bym go zmiescil do kieszeni - tak samo jak c 350d

idz do sklepu i pomacaj ...

co do srubokreta - tak ogromna wada aparatu jak dla mnie dyskwalifikuje go juz na starcie
    NIE mozna podlaczyc 50/1.8 - rewelacyjne szklo do portertow aaa O 85 to juz nie wspomne.
    Wydaje mi sie ze zaden swiadomy czlowiek nie powinien tego korpusu wybierac na jedyny aparat .

Jako 2 dla Zony/Dziewczyny/ Narzeczonej jak najbardziej ... ale nigdy jakos jedyna puszke

Domyślnie

nimlot, mówisz to ze swojej perspektywy a inni mają inną.

Dla mnie ważne było żeby był mały i lekki, robił cudne jpgi a jak chcę coś więcej to zawsze MOGĘ a nie muszę robić RAW

co do szkieł to dla reportera oczywiście d40 to pomyłka, ale dla amatora ???

Mój poziom fotogrficzny jest na tyle mały, że zanim docenię 50'tkę to mi się puszka już dawno zamortyzuje i będę miał drugą, bardziej zaawansowaną. Cyfrówka to nie analog - po 10 latach nie będziesz chciał na nią patrzyć bo komórka zrobi lepsze zdjęcie (joke)

Ja D40 kupiłem własnie w 100% świadomie - wolę kmpletować szklarnię niż wtopić duużo forsy w puszkę

No i wyświechtane, ale nadal prawdziwe - zdjęcia robi fotograf a nie aparat. Onanizmowi sprzętowemu mówię stanowcze nie!
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlasiukk Zobacz posta

Ja D40 kupiłem własnie w 100% świadomie - wolę kmpletować szklarnię niż wtopić duużo forsy w puszkę

Onanizmowi sprzętowemu mówię stanowcze nie!
    Jaką szklarnię do D40? Ewentualnie kilka szkieł, których cena przyprawia o zawrót głowy.

A jeśli chodzi o 18-200 bo to uniwersalne szkło - i problem w tym właśnie że jest UNIWERSALNE
    Więc jeśli chcesz zbierać szklarnie to właśnie z D50,
    A róznica w cenie 120 PLN - skąpiec - to nic w porównaiu z późniejszymi wydatkami na drogie szkła.
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Dziekuje wszytskim za pomoc :-)

Juz chyba sie zdecydowalam...ale pojde je pomacac do sklepu-tak jak wiekszosc radzi I sie zastanowie czy w przyszlosci bede chciala zmienic szkla... jak tak to d50 jak nie to d40 bo taniej, a fotki takie same robi. A mieszkam we Wroclawiu i Zielonej Gorze wiec do Poznania raczej nie pojade Pozdrawiam all! PS odezwe sie za jakiś czas i opisze wrazenia z macanki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrlos Zobacz posta
    Jaką szklarnię do D40?
    Jak to jaką
    Nikkor AF-S 12-24 f 4 Nikkor AF-S 28-70 f 2,8 Nikkor AF-S VR 70-200 f 2.8 + TC-1.7 i jesteś debeściak.

Domyślnie

szklarnia się będzie pojawiać stopniowo u mnie i u producentów
    Przy nowej D50 i D40 (z gwarancją) różnica u mnie była większa - około 300 zł, a teraz z zwrotem to wogóle bez porównania.
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów