Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 121

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    rozpatrywałeś więc tylko jakąś ewentualnie jedną stałkę (bez silnika). A kto inny może miec inne preferencje i będzie jej brakowało i innych obiektywów (np portretowe 85, albo makro - za mniej niz 3 tysiące)
    50 nie jest rewelacyjna do portretu.
    Dlatego też zadałem Madzi pytanie co będzie chciała focić.
    A co do rewelacyjności 50tki do portretu to nie wiem... Ale każdy ją w tym właśnie chwali, że to najlepsze TANIE szkło portretowe. No i przyznam że cena ok 500zł za nówkę 1,8 nie jest wygórowana. a 85 to już chyba ze 3x tyle.
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fireboy Zobacz posta
    A co do rewelacyjności 50tki do portretu to nie wiem... Ale każdy ją w tym właśnie chwali, że to najlepsze TANIE szkło portretowe. .
    takie cuda, że rewelacyjne i że tanie to tylko w Erze.
    Zgadza się że to najtańsze jasne szkło o pasującej ogniskowej.
    85/1.8 mozna trafić używki za 1000 i nawet mniej (szczególnie bez D, ale to D nie robi różnicy)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

nie doradziłbym nikomu korpusu bez śrubokręta. oczywiście każdy ma swoje argumenty.jestem po przesiadce z olympusa, gdzie szkła są nieliczne i drogie. dość szybko potrzebuje sie kolejnych , a tu ceny zaporowe. zmieniłem system właśnie dla 50/1.8 lub 1.4 i 85/1.8.. jeszcze wprawdzie nie mam, ale wydatek rzędu 1700-1800 za oba szkła (tyle co 50/2 Zuiko dla olympusa) nie jest wygórowany. te szkła dla amatora to naprawdę dobra rzecz i nie móc z nich skorzystać? dla mnie bez sensu.

Oszczędny w słowach Awatar Zuzka
    Miasto
    Rychwał/Konin

Domyślnie

A ja od 3 dni jestem posiadaczką D40 - jak dla mnie, totalnego amatora jest wystarczający. Wiem już, że za jakiś czas będę chciała wymienić sprzęt, ale w ogóle się tym teraz nie przejmuję.
    Już wiem, co to "śrubokręt" i jakie są konsekwencje gdy go nie ma - ale i to mnie nie przeraża.
    Osobiście wychodzę z założenia, że kupiłam sprzęt odpowiadający moim zdolnościom finansowym oraz odpowiadający moim umiejętnościom focenia - czyli prawie żadnym, jeżeli chodzi o cyfrówki
    D40 wykorzystam na maksia w celu nauki - szkiełka dokupię wcześniej lub później.
    Więc madz-ia - decyzja należy tylko do Ciebie - bez względu jaka ona będzie - D40, D50 czy inne wynalazki - będzie słuszna i trafiona, bo będzie TWOJA.

Pozdrawiam
    Zuzolka | Nikuś D40 | 18-55 | 55-200VR |

Domyślnie

Kupiłem D70s - bo mi pasował i jednocześnie był tańszy od D50.
    Miałem 18-70DX - bo był w zestawie.
    Na początku szczyt marzeń. Nic mi więcej nie potrzebne.
    A skończyło się na stopce więc z tym co teraz myślę, a co będzie za pół roku to dwie różne sprawy.
    Jak zdjęcia wszystkiemu to D50. Skoro można mieć lepiej to po co robić sobie gorzej.

A o tych szumach to jest takie pie....rniczenie, że sie słuchać nie chce.
    Ja zdjęcia robię
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

Karrlos ma rację, szumy nie są ani takie straszne, ani najważniejsze. a kit w zestawie szybko przestaje wystarczać

Domyślnie

Ja też polecam D50, większy od D40, mniejszy od D70, ma śrubokręt, robi dobre jpg-ki, w sam raz dla kobitki to nad czym sie zastanawiać? Chyba tylko nad tym, że jak chcesz nowy to z D50 jest problem.
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie madz-ia

Slyszalam ze D50 mialy jakas wade afbryczna-lapma nawalala. A monitor LCD ma tylko 2". Uwielbiam robić zdjęcia, fotografuję wszystko. Do tej pory mialam zwykłą cyfrowke. Po prostu zachwycam się fotkami robionymi przez lustra-one tylko potrafią!!! Te otki sa cudowne: http://www.geograf.com.pl/strony/krajobraz1.htm -tylko ze robione d50-mam nadzieje ze d40 tez potrafi robic takie zarąbiste zdjęcia. Oczywiscie zdaje sobie sprawę ze przy lustrzankach to użytkownik robi zdjęcia a nie aparat, i wiem że trzeba się sporo nauczyc i bawić żeby to wszytsko okiełznąć szczególnie gdy ktoś nie mial do czynienia z lustrzankami.

Domyślnie

Fotografia cyfrowa to zabawa dwuetapowa. Robisz fotkę i obrabiasz na komputerze i dopiero wtedy jesteś zadowolona (albo nie). Jeżeli chcesz pominąć drugi etap to kup D40 - jest najmniej wymagający.

Domyślnie

Wybierz D70 i nie będziesz żałował. Mam takowy model od października i na prawdę jestem zadowolony, fakt nie jest to pełna klatka ale zawsze coś
    fordclubpolska.org

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów