Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Domyślnie

Nadgob ma racje w sensie dwuetapowosci (czy jak tam zwal).
    Owszem, mozna pstrykac ladne JPGi, ale RAW pozwala wszystko znacznie lepiej dopiescic, czyli jest potencjalnie lepszym srodkiem wyrazu. Mowa oczywiscie o zdjeciach, w ktorych bedzie to potrzebne. JPG tez ma swoje zastosowania.

Oprogramowanie D80 pozwala zamienic RAW (NEF) na JPG w samym aparcie. Mysle, ze w D40 jest podobnie, a w D50 i D70 nie koniecznie (prosze w razie czego skorygowac).
    Jednemu to sie przyda, drogiemu nie.

Jaki aparat kupic? Taki, zeby w fotografowaniu nie przeszkadzal .

Pomacac w sklepie, ktory sie dobrze w lapach trzyma i nie tracic czasu na dywagacje. Niepowtarzalne chwile uciekaja...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

w D70s nie ma takiej możliwości

Domyślnie

D50 moim zdaniem lepszy wybór,jak piszesz że kochasz zdjęcia to w tym pędzie do ich udoskonalania prędzej czy później zaczniesz wymieniać obiektywy,prawie każdy tak ma w końcu,a w takim wypadku przy tej puszce masz spore pole do popisu,bo trochę tego jest Pozdrawiam!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madz-ia Zobacz posta
    Slyszalam ze D50 mialy jakas wade afbryczna-lapma nawalala. A monitor LCD ma tylko 2". Uwielbiam robić zdjęcia, fotografuję wszystko. Do tej pory mialam zwykłą cyfrowke. Po prostu zachwycam się fotkami robionymi przez lustra-one tylko potrafią!!! Te otki sa cudowne: http://www.geograf.com.pl/strony/krajobraz1.htm -tylko ze robione d50-mam nadzieje ze d40 tez potrafi robic takie zarąbiste zdjęcia. Oczywiscie zdaje sobie sprawę ze przy lustrzankach to użytkownik robi zdjęcia a nie aparat, i wiem że trzeba się sporo nauczyc i bawić żeby to wszytsko okiełznąć szczególnie gdy ktoś nie mial do czynienia z lustrzankami.
    D40 pewnie potrafi jak nim robi zdjecia czlowiek ktory wie o co biega w foceniu, pozniej po czlowieku ktory wie co robi jest sloik zapiety pod body, a na samym koncu (tym bardziej z klasie lustrzanek amatorskich d40, d50, d70,d80) jest body i dlatego nadal twierdze ze D40 mnie nie przekonuje - zapomnialem dopisac - pomimo iz jestem total lama.

Ps Przepraszam a co ma monitor LCD 2" do zdjęc ??????????nie nie nie chyyyyba nie myslisz ze na lustrzance zdjecie sie robi patrzac na LCD???
    Ostatnio edytowane przez manio ; 22-06-2007 o 23:23
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manio Zobacz posta
    Ps Przepraszam a co ma monitor LCD 2" do zdjęc ??????????nie nie nie chyyyyba nie myslisz ze na lustrzance zdjecie sie robi patrzac na LCD???
    Wygodniej się je przegląda jak jest 2,5"

W D40 zaskoczyła mnie pozytywnie też bateria... Zrobiłem ok 600 zdjęć z czego przynajmniej połowa z lampą i dopiero znikła 1 kreska.
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Smile

Hej Madzia ja jestem szczęśliwym posiadaczem D40 od miesiąca czasu. Jak widzisz każdy chwali tu swój sprzęt... ja powiem Tobie tak: Ja zaczynałem przygodę z fotografią od analogowej lustrzanki Canona EOS300 , Bardzo dużo się na niej nauczyłem a kiedy cyfra zaczęła wypierać film postanowiłem kupić dobrą cyfrówkę... Mój wybór padł na Canona PS IS3 , ale po krótkiej rozmowie z bardzo sympatycznym panem w MM kupiłem właśnie Nikona D40. Muszę się przyznać, że nie wywoływałem jeszcze fotek na paierze, ale te które "wywołuję" na ekranie są w miarę nabywania nowych umiejętności (chyba ) coraz lepsze : http://enkipenki.deviantart.com/gallery/ oceń sama .... Nie są to może (na razie ) jakieś extra foty ale......... . Aparat ma faktycznie baaaardzo dobrą baterię, jest lustrzanką z prawdziwego zdarzenia - pewnie, że nie profesjonalną ale jak to się mówi to nie aparat robi fotki tylko Ty. Więc nie jedna fotka zrobiona D40stką będzie lepsza i technicznie i tematycznie od tej zrobionej D50 , D70 czy nawet D80 jeśli tylko będziesz chciała i potrafiła . Do aparatu polecam książkę Scota Kelby Fotografia Cyfrowa - edycja zdjęć. Książka napisana w bardzo przystępny sposób i dla początkującego i dla tego, który już w tym siedzi ..... Pozdrowionka. Aaaa, nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w pobliżu Poznania to aparacik ten nabędziesz za ok.1300 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! w MM . Okazja niebywała - pozostaje Ci kasa + troszkę dołożyć na drugi obiektyw np 70-300 VR . Wspaniała zabawka :0. Pozdrowionka !!!
    D300S + N17-55 + N50 1.8 + TAIR 11A + Nissin Di622
    http://enkipenki.deviantart.com/
    http://www.garnek.pl/onnnn/a

Domyślnie

D40 jak na polskie warunki to raczej odpada bo nie mozna starych AF uzywac.. No chyba, ze ktos ma gory kasy na obiektywy. Wybor miedzy D50 a d70s to kwestia gustu... Ale obiektyw kitowy tylko z d70s

Oszczędny w słowach Awatar gruber
    Miasto
    podkarpacie/sanok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enkipenki Zobacz posta
    jak to się mówi to nie aparat robi fotki tylko Ty. Więc nie jedna fotka zrobiona D40stką będzie lepsza i technicznie i tematycznie od tej zrobionej D50 , D70 czy nawet D80 jeśli tylko będziesz chciała i potrafiła

hehehehe

a jak ktoś będzie chciał i potrafił, to D70 i D50 nie zrobi lepszej technicznie i (!!) tematycznie fotki? bez przesady. po prostu D70, D70s i D50 da w i ę k s z y wybór szkieł, bo posiadają śrubokręt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gruber Zobacz posta
    hehehehe

a jak ktoś będzie chciał i potrafił, to D70 i D50 nie zrobi lepszej technicznie i (!!) tematycznie fotki? bez przesady. po prostu D70, D70s i D50 da w i ę k s z y wybór szkieł, bo posiadają śrubokręt.
    Otoż to ...
    Nikon

Domyślnie

gruber, doskonale wiesz o co chodzi, nie faworyzuję tu żadnego sprżętu.... Myślę, że trudno było by Ci odróżnić fotki z tą samą ekspozycją zrobione różnymi aparatami ( mówię o porównaniu np D40, D50 i D70), wszystkie cyknięte przez jedną i tą samą osobę.... Wiele osób to potwierdzi. Pewnie, że na wykresach różnica będzie ale gołym okiem tego nie zobaczysz, jestem pewien. Jeśli chodzi o szkiełka..... Fakt, jeśli chce sie być maniakiem od samego początku... to będzie problemik, ale myślę, że Autorka tematu nie zamierza się obkupywać obiektywami a chodzi jej ocoś uniwersalnego - więc kit 18-55 + np 70-300 VR w zupełności na potrzeby tej ciekawej świata kobietki starczy . Mnie zresztą na razie też musi Pzdr
    D300S + N17-55 + N50 1.8 + TAIR 11A + Nissin Di622
    http://enkipenki.deviantart.com/
    http://www.garnek.pl/onnnn/a

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów