Close

Strona 987 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4878879379779859869879889899971037108714871987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 861 do 9 870 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ooo fajne porównanie Aczkolwiek w stosunku do n5n nie wygląda to na tyle lepiej co mi się wcześniej po samplach wydawało (strzelałem poprawę ok. 1ev), a np. na iso 3200-6400 pionowe paski kolumn na a6000 się rozmywają a w n5n dalej są, dziwne... No ale to też parę MP więcej;] Mnie w a6000 i tak głównie AF kręci.

Za to fajnie że nie fioleci rogów

Domyślnie

W weekend postaram się zrobić coś podobnego dla Nex 6 i A6000.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariand12 Zobacz posta
    Ciekawa strona, dzięki za info.

Może ktoś się przesiadł z Nexa na A7 i może coś napisać o obrazie?

Bawiłem się 7 w sklepie przez 10 min z 24-70 F4.
    Warunki były kiepskie więc jedyne co sprawdziłem to ISO.
    Na 5000 jest dla mnie całkiem ok.

"Moje" ogniskowe na FF to 35 i około 75-85.
    Docelowo chciałbym mieć właśnie takie obiektywy ale F1.8.
    W tej chwili wybór pada na FE 55 i musi to starczyć na dłuższy czas.

Domyślnie

Aktualnie z A7 jest taka sama sytuacja jak z NEXem na początku istnienia tego systemu. Brak optyki systemowej!
    Mają więcej puszek A7 niż stałek FE. Nie mają żadnego UWA, choć to jeszcze można obgonić szkłami z bagnetem M, ale jak pokazują testy nie tak wspaniale jeżeli chodzi o telecentryczność. Gorzej jak się okaże, że ze szkłami systemowymi też będzie problem.
    System FE zatem raczkuje, a w zasadzie zaczyna raczkować. Sony pokazuje, że ma normalnych klientów w dupie, zapłaci kilku celebrytom, żeby byli zachwyceni możliwościami A7, zapoda do sieci roadmap dotyczący szkieł, ale pierwsze co wypuści, to kolejną puszkę, której nikt się nie spodziewał i właściwie nikt nie potrzebował.
    Dodatkowo przy przesiadce z NEXa jest taki problem, że cała optyka jest do wymiany. Owszem można robić kropki, udawać, że nie ma winiety albo bawić się pleśniakami, ale to nie zmienia faktu, że to tylko ersatz szklarni systemowej i użytkownikowi zostaje wołanie na puszczy i czekanie z nadzieją, że Sony się nie znudzi ten segment i go nie porzuci.
    Ceny też robią swoje, stałka 35/2.8 za ponad trzy kafle, 55/1.8 za cztery. No sorry jak mam wydać na dzień dobry piętnaście kafli na aparat z podstawowymi obiektywami, to wolę poszukać używanej M9, jeszcze mi zostanie na jednego jasnego voigtlandera.
    Zatem system FE to jeszcze nie teraz, niech pojawią się normalne szkła w normalnych cenach i wtedy można się zastanawiać czy pełna klatka zasługuje na zainteresowanie mojego portfela.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Spoko spoko - Fuji wypuści FF i dobre szkła, to i Sony się obudzi że nie tędy droga.

Domyślnie

Niespecjalnie się orientuje Tomku w produktach Sony, ale zanim doczytalem Twoja wypowiedz to chcialem napisac, ze zamiast kupowac nowe a7 i uzywac szkiel z bagnetem M, lepiej kupić uzywane body dedokowane pod te szkla=) Zreszta ludzie gadaja, ptaki cwierkaja, na miescie slychac, ze leikowe obiektywy wcale nie zachwycaja podpiete pod Sony.

Sama koncepcja a7 podoba mi się - bardzo maly jak na pelna klatke aparat, z pelna gama funkcji. Ale mam wrazenie, ze cos poszlo nie tak. W watkach o Fuji mozna co jakis czas trafic na tekst o tesknocie do FF, ale Fuji konsekwentnie rozwija APSC i mimo to swietnie się sprzedaje; coraz wiecej osob uzywa tego systemu. Sony natomiast zaproponowalo najpierw aparat z matryca FF i podczepionym na stale Zeissem 35mm, teraz tego a7 w dwoch wersjach, i mimo to nie wyglada na to, zeby aparaty te staly się hitem sprzedazy i popularnosci. Ciekaw jestem, czego brak tej marce. a7 niby nie ma szkiel, ale z drugiej strony mozna do nich podpiac wszystko w sumie. Ten wczesniejszy maly Sony z FF ma dobry obiektyw. Gdyby Leica wypuscila cos takiego z przyspawanym Summicronem albo Elmaritem, szlo by jak cieple bulki. Wydaje się, ze w jakims stopniu za Sony ciagnie się etykieta producenta telewizorow i walkmanow. Wiem, ze Ty akurat jestes jedna z nielicznych osob, ktora nie tylko mowi, ale faktycznie na takie rzeczy nie zwraca uwagi, jednak generalnie tak to mi wyglada.

Niespecjalnie się orientuje Tomku w produktach Sony, ale zanim doczytalem Twoja wypowiedz to chcialem napisac, ze zamiast kupowac nowe a7 i uzywac szkiel z bagnetem M, lepiej kupić uzywane body dedokowane pod te szkla=) Zreszta ludzie gadaja, ptaki cwierkaja, na miescie slychac, ze leikowe obiektywy wcale nie zachwycaja podpiete pod Sony.

Sama koncepcja a7 podoba mi się - bardzo maly jak na pelna klatke aparat, z pelna gama funkcji. Ale mam wrazenie, ze cos poszlo nie tak. W watkach o Fuji mozna co jakis czas trafic na tekst o tesknocie do FF, ale Fuji konsekwentnie rozwija APSC i mimo to swietnie się sprzedaje; coraz wiecej osob uzywa tego systemu. Sony natomiast zaproponowalo najpierw aparat z matryca FF i podczepionym na stale Zeissem 35mm, teraz tego a7 w dwoch wersjach, i mimo to nie wyglada na to, zeby aparaty te staly się hitem sprzedazy i popularnosci. Ciekaw jestem, czego brak tej marce. a7 niby nie ma szkiel, ale z drugiej strony mozna do nich podpiac wszystko w sumie. Ten wczesniejszy maly Sony z FF ma dobry obiektyw. Gdyby Leica wypuscila cos takiego z przyspawanym Summicronem albo Elmaritem, szlo by jak cieple bulki. Wydaje się, ze w jakims stopniu za Sony ciagnie się etykieta producenta telewizorow i walkmanow. Wiem, ze Ty akurat jestes jedna z nielicznych osob, ktora nie tylko mowi, ale faktycznie na takie rzeczy nie zwraca uwagi, jednak generalnie tak to mi wyglada.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Spoko spoko - Fuji wypuści FF i dobre szkła, to i Sony się obudzi że nie tędy droga.
    Szczerze watpie w FF od Fuji. Poki tak dobrze sprzedaje się w wersji APSC, to po co wydawac kupe forsy na nowa matryce i obiektywy. Ludzie dostali alternatywe w postaci Sony i Fuji widzi, ze mimo gadania FF to nie jest to, czego faktycznie oczekuje rynek. Zreszta nagadali się tyle o tych matrycach dorownujacych FF, ze teraz niekonsekwencja byloby to burzyc. Ponadto, skoro tak chwala swoje szkla, to jak teraz uzasadnic nowa linie obiektywow? Zdecydowanie nie przypuszczam, zeby w sensownych ramach czasowych Fuji mialoby się zdecydowac na taki ruch.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 23-04-2014 o 21:56

Domyślnie

Witam.
    Czytam sobie ten wątek i czytam a w międzyczasie mam twardy orzech do zgryzienia.

Jeszcze niedawno zakupić miałam NEXa5 ale nagle uznałam, że potem body szybko nie wymienię na coś lepszego i będę sobie w brodę pluć. Mam wybór zakupu jednej z ostatnich sztuk NEX7 z 18-55, która była na wystawie albo zakupu świeżynki alfy6000. Jutro jadę zobaczyć jak wygląda ta "wystawówka" bo równie dobrze tematu może nie być jeśli ma duży przebieg albo jest obtrzaskana ale chciałabym znać waszą opinię. Widzę, że znacie się na rzeczy, ja jestem szarym człowieczkiem, który zawsze chciał coś z fotografią robić ale zawsze nie było pieniędzy na nic (szczytem marzeń była małpka za 400zł).
    Zwykła lustrzanka jest dla mnie o wiele za duża, mam małe, wątłe rączki, które są przyzwyczajone do trzymania lekko pędzla a nie kilo kartofli

Mam nadzieję, że nie zlejecie "nowej" bo wiem, że to mój pierwszy post ale zanim zacznę się udzielać postanowiłam poczytać i kupić cokolwiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ventose Zobacz posta
    Witam.
    Czytam sobie ten wątek i czytam a w międzyczasie mam twardy orzech do zgryzienia.

Jeszcze niedawno zakupić miałam NEXa5 ale nagle uznałam, że potem body szybko nie wymienię na coś lepszego i będę sobie w brodę pluć. Mam wybór zakupu jednej z ostatnich sztuk NEX7 z 18-55, która była na wystawie albo zakupu świeżynki alfy6000. Jutro jadę zobaczyć jak wygląda ta "wystawówka" bo równie dobrze tematu może nie być jeśli ma duży przebieg albo jest obtrzaskana ale chciałabym znać waszą opinię. Widzę, że znacie się na rzeczy, ja jestem szarym człowieczkiem, który zawsze chciał coś z fotografią robić ale zawsze nie było pieniędzy na nic (szczytem marzeń była małpka za 400zł).
    Zwykła lustrzanka jest dla mnie o wiele za duża, mam małe, wątłe rączki, które są przyzwyczajone do trzymania lekko pędzla a nie kilo kartofli

Mam nadzieję, że nie zlejecie "nowej" bo wiem, że to mój pierwszy post ale zanim zacznę się udzielać postanowiłam poczytać i kupić cokolwiek.
    Witamy.
    Ja szczerze mówiąc teraz bym się wstrzymał z zakupem. A6000 dopiero pojawił się w sklepach, a ponad 3300 zł za ten aparat z kitem to stanowczo za dużo. Poza tym w okresie okołokomunijnym elektronika ma dziwną tendencję do zwiększania cen. Za 2-3 miesiące powinno być sporo taniej.

Z Nexem 7 nie miałem styczności, za to A6000 mogę polecić, o ile nie będziesz żałowała pieniędzy na lepsze szkła. Niestety matryca 24 megapiksele jest mocno wymagająca i nie wszystkie obiektywy wyrabiają optycznie. Według mnie najlepszym zakupem na chwilę obecną będzie Nex 6 - na 16 megapikselach wszystko jest ostrzejsze, a jakość jest wystarczająco dobra. No i nówkę z kitem da się upolować za 2300 zł.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

W Saturnie mają A6000 z kitem za 3089zł mega promocja. Tak tam ma być 3 to nie pomyłka
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Ten kit to biedny będzie przy matrycy a6000 Ciekawe czy porobią szkła v2.0 (albo zamienniki) pod te nowsze puszki bo niektóre obiektywy mogą być za słabe, już przy n7 narzekano...
    A co do pytania to ja bym teraz brał pewnie a6000 bo tylko lepszego AFu mi brakuje w n5n a to tam jest;] Aczkolwiek sam czekam aż wyjdzie coś z dotykowym ekranem i takim AFem

Strona 987 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4878879379779859869879889899971037108714871987 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów