Close

Strona 977 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4778779279679759769779789799871027107714771977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 761 do 9 770 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ja używam aku z fotoamigo. Mają też normalny sklep internetowy, gdzie jest taniej o prowizję. Kupiłem dwa aku i używam zamiennie z oryginałem. Ładowarkę mam podróbę oryginału z ebay. Kilka dolarów kosztowała.
    Polara bym nie kupował. Nie ma takiej potrzeby.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A czemu uważasz, że nie ma sensu kupować polara?

Domyślnie

Polar zje ci 1-2 działki światła. Kit sam w sobie jasny nie jest, więc ten polar przyda się tylko w słoneczny dzień. Poza tym średnicy 40,5 nie wykorzystasz w przyszłości do jakiegoś bardziej rozwojowego szkiełka. Jak już kupować polara, to na coś porządnego, np. na jakąś fajną stałkę, którą lubisz.

A jeśli koniecznie chcesz na 16-50, to zastanów się nad średnicami. Większość nexowych szkiełek ma gwint 49mm, więc może lepiej będzie kupić filtr o takiej średnicy + przejściówkę na 40,5. Z kolei ten zewnętrzny wysuwany tubus w 16-50 ma średnicę idealnie jak pod 52mm, więc całkiem rozsądnym wyjściem może być polar 52mm + przejściówka 40,5-52mm.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maleaw Zobacz posta
    A czemu uważasz, że nie ma sensu kupować polara?
    Oprócz aspektów nazwijmy to technicznych o których napisał Marcin, odpowiedz proszę do czego Ci będzie potrzebny polar?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki za rzeczową odpowiedź poczekam aż posiądę stałkę BTW. Sel 50 f 1.8 chyba dobre szkiełko? Przymierza się do jego kupna ale jeszcze nie odlozylem $$ Zdybo chciałem polarka bo mi się podobają zdjęcia z jego użyciem nasycenie, brak refleksów no i wyjezdzam do Grecji a tam sporo będę fotografował w słońcu

Domyślnie

Zdyboo nie za bardzo rozumiem, twoje negatywne nastawienie do polara.
    Może maleaw jedzie gdzieś na słoneczne plaże, albo inną wodę, a może na wakacjach będzie oglądał zabytkowe samochody - nie napisał tego, ale jest setki sytuacji zdjęciowych, w których nic nie zastąpi polara. I nic innego nie wyeliminuje paskudnego odbicia otoczenia z wypolerowanej maski samochodu, szyby czy nie usunie wszędobylskich refleksów lustra wody. O własności przyciemnienia nieba nie będę wspominał, bo to akurat jest jedyna rzecz, którą da się potem zamarkować w PS - no chyba, że używasz Polara tylko do tego celu. Wtedy ok - polar jest zbędny.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Nie tyle negatywne nastawienie, co brak potrzeby jego użycia. OK, jak ktoś uwielbia zdjęcia samochodów, wystaw sklepowych czy strumyków to polar jest niezbędny i radzę kupić dobry filtr, optymalizowany już pod aparaty cyfrowe.
    Jeżeli chodzi o zdjęcia nieba, to właśnie wróciłem ze słonecznej Sycylii i polara nie wyjąłem z torby, a mimo to:
    raz

dwa

trzy

Typowo wakacyjne fotosy.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dlatego napisałem, że do nieba nie jest konieczny

BTW. Akurat obrazkach jak z Twojego zdjęcia nr 1 preferuje używanie polara, bo nie lubię tego nadmiernego srebrzenia się wody, lubię jej głęboki odcień gdy nie ma na niej aż tylu odblasków. To samo zresztą fota 3 - jest duża szansa, że z polarem w zatoczce woda zrobiłaby się całkowicie przejrzysta cudownie pokazując kamienie i generalnie dając odczuć, że tam jest płycej. Ale .... to są po prostu preferencje, nie ma jednego, uniwersalnego postrzegania w fotografii.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Ale .... to są po prostu preferencje, nie ma jednego, uniwersalnego postrzegania w fotografii.
    Otóż to. Ja na przykład zwykle lubię jak woda jest wodą, a nie przedłużeniem powietrza.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Bez wątpienia musi to mieć związek z Twoim urodzeniem pod jednym ze znaków trygonu wodnego, nie powietrznego.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 977 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4778779279679759769779789799871027107714771977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów