Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 121

Domyślnie

fireboy - nikt nie pisze, że d40 daje złe jpgi, tylko, że brak mu śrubokręta.
    z kolei jpg generowany z d70 nie jest atutem, bo często trzeba wprowadzac korekcję lub obrabiać nef.
    manio - oczywiście, że praca w d50 na jpg jest OK. Tylko, że masz wybór - możesz robić dobre jpg i nef, w d70 z jpg nie jest tak różowo.
    Madz-ia bierz d50 i do tego koniecznie 18-70 a nie 18-55.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    manio - oczywiście, że praca w d50 na jpg jest OK. Tylko, że masz wybór - możesz robić dobre jpg i nef, w d70 z jpg nie jest tak różowo.
    Madz-ia bierz d50 i do tego koniecznie 18-70
    Jacek ale oczywiscie ze tak, tylko nagminnie pojawiaja sie na forum nie do konca precyzyjne zdania, ktore przez niektorych moga byc zrozumiane nastepujaco:
    W D70 musisz robic w rawach
    W D50 nie musisz robic w rawach - i tutaj sa pewne niedopowiedzenia - w D50 tez mozna i jest wedlug mnie tak samo wskazane jak w D70 robic w rawach przy zalozeniu ze ktos chce nieco wiecej niz poprawne jpgi - tylko o to mi chodzilo

PS Co gorsza ktos nowy moze po prostu zrozumiec ze w D50 w rawach sie nie da.
    Nikon

Domyślnie

manio przecież ja nie napisałem, że ktoś kto woła raw-y w D50 jest nienormalny chodziło mi tylko o to, że jpg-i z z D50 są lepsze niż z D70s a dziwczynie może nie będzie się chciało bawić w nef-y

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blister Zobacz posta
    manio przecież ja nie napisałem, że ktoś kto woła raw-y w D50 jest nienormalny chodziło mi tylko o to, że jpg-i z z D50 są lepsze niż z D70s a dziwczynie może nie będzie się chciało bawić w nef-y
    A to przepraszam - po doprecyzowaniu wszystko jasne
    Nikon

Domyślnie

D50.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

W pierwszej kolejności D50, a w drugiej D70... Do tych dwóch puszek możesz aplikować dużą gamę obiektywów w przyzwoitej cenie i różnych producentów. D40 niestety wymaga obiektywów z własnym silniczkiem. Pozdrawiam i życzę miłego focenia...
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Jacku - ja po prostu twierdzę, że nie każdemu brak śrubokręta będzie przeszkadzał. Ja przed zakupem czytałem wszędzie, że zakup lustra to zakup systemu a nie puszki i trzeba sobie odpowiedzieć jakich szkieł będzie się używać. Skoro stwierdziłem, że na początek będzie kitowe 18-55, które ewentualnie z czasem zamienię na 18-70. A do tego w zależności od tego co będę miał dokupię 55-200VR lub też 70-300VR. Ewentualnie myślałem też nad zamianą dwóch szkiełek na 18-200VR (wszystko w sumie daje podobne ceny - bo dopóki jest to dla mnie tylko hobby które nie przynosi dochodów to nie kupię niestety szkła które 3x przekracza cenę body). Tak więc wybór padł na D40. Z resztą nikt z puszką nie wiąże się na całe życie. D40 daje mi dużo radości i na razie sporo wybacza - bo przede mną długa droga. Ważne są zdjęcia a nie to jaką kto ma puszkę. JEDYNE szkło, które odciągało mnie od D40 to słynna 50tka, która jest, jak mówią, rewelacyjnym szkłem portretowym. Na razie się obejdę, a może w końcu wyjdą jakieś stałki AF-S Teraz nawet się zastanawiam, bo traktując 50tkę wyłącznie jako szkło portretowe można opanować sztukę ostrzenia ręcznego. Ja po zakupie D40 przełączyłem sobie 18-55 na manual i próbowałem co i jak i muszę powiedzieć że byłem zaskoczony na +. Wizjer jest przyzwoity i niezbyt odległe przedmioty można ostrzyć ręcznie dość szybko. Oczywiście, że AF ułatwił by sprawę. Muszę teraz poszukać kogoś w Toruniu kto ma 50tkęi umówić się na wspólne focenie i sprawdzić organoleptyczie jak to osławione szkiełko działa.

I tym optymistycznym akcentem, życzę Madzi zadowolenia z wybranego aparatu. Bez różnicy, który z tych wybierzesz będziesz zadowolona
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

cześć
    Jak widać każdy swoje chwali. Morał z tego taki że wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Więc jek mówi stara rada: iść do sklepu zobaczyć co lepiej w dłoni leży i kupić. A cokolwiek byś nie wybrała i tak będziesz zadowolona.
    ps. JPG z D 70s wychoszą całkiem znośne trzeba tylko trochę pogrzebać w ustawieniach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadgob Zobacz posta
    Jak widać każdy swoje chwali.
    Poniekąd racja Ja nie twierdzę, że D40 jest LEPSZY od swoich poprzedników, bo generalnie ma mniej funkcji. Ale nie rozumiem czemu skreślają ludzie ze względu na brak śrubokręta, skoro ktoś nie będzie go potrzebował bo zamknie sie w tych szkłach o których pisałem wyżej... Piszą tak z reguły osoby mające już jakąś szklarnie i IM by D40 całkowicie nie odpowiadał. Ale jak ktoś zaczyna zbierać to może zacząć od tego... szczególnie przy tej cenie i promocji... Teraz jeszcze podobno w MM w Poznaniu można kupić 22% taniej bo bez vatu promocja jest... Więc po zwrocie masz D40 za ok 1300zł...
    Ale jak musi być śrubokręt to zdecydowanie polecam D50.

[edit]
    ale my tu gadu gadu a główna zainteresowana się nie odzywa
    Ostatnio edytowane przez fireboy ; 22-06-2007 o 09:38
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fireboy Zobacz posta
    JEDYNE szkło, które odciągało mnie od D40 to słynna 50tka, która jest, jak mówią, rewelacyjnym szkłem portretowym. Na razie się obejdę, a może w końcu wyjdą jakieś stałki AF-S Teraz nawet się zastanawiam, bo traktując 50tkę wyłącznie jako szkło portretowe można opanować sztukę ostrzenia ręcznego.
    rozpatrywałeś więc tylko jakąś ewentualnie jedną stałkę (bez silnika). A kto inny może miec inne preferencje i będzie jej brakowało i innych obiektywów (np portretowe 85, albo makro - za mniej niz 3 tysiące)
    50 nie jest rewelacyjna do portretu.
    Co do ręcznego ostrzenia - jak masz ciemny obiektyw to GO jest dość spora i trafisz z ostrością gdzie chcesz. Gorzej z jasnymi obiektywami gdy się robi zdjęcia na zupełnie otwartych przysłonach. Często się nie trafia dokładnie tam gdzie się chce ze strefą ostrości.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów