Szukaj
Nie, że ja tak uważam lecz jest to uwaga bardziej doświadczonych fotografów, którzy używają tych lampek.
Jeśli masz się naśmiewać to lepiej daj sobie spokój.
Założyłem ten temat ponieważ chcę wybrać odpowiedni wybór a nie znam się tak bardzo na lampach. Czytam i czytam różne fora i pomału dostaję mętlik w głowie.
Dzięki Bogu, ze tu na forum są spoko userzy, którzy krótko i zwięźle odpowiedzą na podany problem i za to im bardzo dziękuje.
D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
Kiev 4 + 35mm f/1,8
Nikt się z nikogo nie naśmiewa. A już na pewno nie ja...
To po pierwsze. Po drugie są tu tacy userzy, którzy twierdzą, że im wystarczy kilka najtańszych lamp YN i innych nie chcą. Są też i tacy, dla których zejście poniżej SB-910 (pomijam SB-800) nie wchodzi w grę i wszystko inne uważają za s#%*. Ty zaś - takie odnoszę wrażenie - chciałbyś mieć, wydając 300 złotych, lampę z tymi wszystkimi funkcjami, jakie ma SB-910 za 1500 złotych, czyli 5 razy droższa. W tym sporcie tak niestety dobrze to nie ma...
Reasumując, chcesz wydać maks 300 złotych to zapomnij o dobrej lampie z TTL. I nie jest to żadne naśmiewanie się z kogokolwiek. Dobra lampa musi dobrze kosztować, podobnie jak dobry aparat, samochód etc.
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 17-04-2014 o 22:00
Nikon
Wybacz, ale to raczej tym masz dziwne mniemanie o tym o ludzie oczekują i najtańsza lampa z TTL wg. Ciebie to SB-700...
Poza tym autor wątku nic nie pisał o jakiś "wygórowanych" oczekiwaniach od lampy, a tylko o lampie TTL.
Nie mówiąc już o tym, że YN-468II to całkiem dobra lampa, która ma nawet więcej funkcji/opcji niż lampy za 500zł.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Czy LP tej lampki jest wystarczająca do zdjęć amatorskich zdjęć codziennych? w zwykłym pokoju czy gdzieś indziej.
Kilka postów wyżej jest napisane, że ta lampka LP 33 to jednak za mała aby ewentualnie odbić światło od sufitu czy też ściany.
Zdaje sobie sprawę, że kwota nie jest oszałamiająca, którą dysponuję lecz bardzo zależy mi na TTL. Pomału dochodzę do wniosku, że raczej nic nie wybiorę a byłem przygotowany na tę YN-468II. Teraz zastanowić się nad YONGNUO YN-560 II lub III i nauczyć się mało wiele ustawienia manualnego.
Panowie proszę się nie prześcigać w swoich racjach gdyż to mi w niczym nie pomaga.![]()
Kiev 4 + 35mm f/1,8
Jedno pytanko o TTL-a.
Niezależnie od przysłony i czasu, system będzie mi naświetlał scenę do uzyskania prawidłowego naświetlenia?
"Nikon"
Wiele już zostało powiedziane na temat lamp YN:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234260
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224117
Nikon
Vargas sam mam YN560 od 2 lat i to jeszcze pierwszą jaką wypuścili podpiętą pod D5100. Do wykorzystania amatorskiego w zupełności wystarczy i doskonale się sprawdza. Wcześniej wspomagała nex-a 5n wyzwalana wbudowaną fotocelą i też było ok. Nie bój się manuala. Po przeczytaniu instrukcji obsługi lampy i kilku fotkach ogarniesz temat bez problemu. Według mnie do naszych potrzeb nie warto ładować kasy w lampy 4-5 razy droższe, lepiej tę kasę dołożyć do dobrego szkła. Lampę systemową na pewno bym sobie sprawił gdybym na zdjęciach zarabiał a tak mam i lampę (która sprawdza się w moich zastosowaniach w 100%) i nówkę N35mm a co najważniejsze zadowolenie z robionych fotek![]()
Panowie gdybym mógł to postawił bym wam browara. Fajnie, że są na forum ludzie którzy potrafią normalnie wytłumaczyć i doradzić w granicach rozsądku.
Bardzo wam dziękuję.
Kiev 4 + 35mm f/1,8
Skontaktuj się z nami