Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Nikon d5100 i YN 468II

Witam.
    Używam powyższego zestawienia do fotografii amatorskiej.
    Lampa jak na swoją cenę wydaje się być idealna.
    Niestety przy TTL aparat ma tendencję do prześwietlania zdjęć.
    Przy Ustawieniu manualnym lampy jest ok, mniemam więc, że powtarzalność błysków jako taka jest.
    Wygląda to tak, że ustawiam aparat na ten sam obiekt i strzelam kilka fotek, szybko, wolno, nie ma znaczenia. Co 4-5 zdjęć jedno z nich jest prześwietlone.
    Aparat oczywiście w trybie manualnym ze sztywnym ISO.

Drugą sprawą jest ISO automatyczne.
    Jeśli podłączę lampę, to w trybie auto ISO ustawiam jakieś tam ISO ręcznie. Aparat dostosowuje mi ISO w zakresie 4 razy mniej - 4 razy więcej niż mu zaproponowałem (przykładowo ustawiam ISO 800: aparat w zależności od oświetlenia proponuje mi iso 200-3200).
    ALE! Robię jakieś zdjęcie gdzie powiedzmy te 3200 to za mało (suwak pokazywał że za mało ale aparat informował, że użyje iso 3200 no bo ja proponowałem 800) i w informacji o zdjęciu mam ISO przykładowo 4000.

Podejrzewam, że to może coś z tym prześwietlaniem jest związane, ale jak ustawię iso sztywno na manualnym iso to takie jak już zaproponowałem już zostaje. wszystkie parametry są identyczne, a co któreś zdjęcie prześwietlone, słychać tez, że palnik w lampie mocniej błyska.

Dzięki z góry wszystkim za pomoc.

Domyślnie

Gdy przy auto ISO zmienisz ISO ze 100 na inną wartość, to aparat je poniesie o taką sama wartość EV - tak więc zmiana ISO przy auto ISO to tylko ustawienie minimalnego ISO wraz z korektą na +, a nie ręczne jego ustawienie.

Co do prześwietlania - TTL nigdy nie był w 100% powtarzalny, zawsze będą odchyłki i będą się zdarzały zdjęcie prześwietlone i niedoświetlone. Tym bardziej że masz lampę za 50% ceny...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ale co powoduje to prześwietlenie?
    Rozumiem, że mechanizm pomiaru ekspozycji lampy? Bo palnik sam w sobie jak mówiłem powtarzalność ma bardzo dobrą.
    Przy zwykłym ttlu lampa mierzy sobie ekspozycję sama tak? Nie korzysta z pomiaru ekspozycji aparatu?
    Czy jest sens taka lampę zareklamować? Czy zaakceptować to, że co 5 zdjęcie idzie do wywałki?
    Rozumiem, że nie jest to wina aparatu.

Co do ISO auto, to nie jest to tylko ISO minimalne.
    Jak ustawię 6400 to aparat strzeli 1600 również. Nie strzeli za to mniej. Natomiast jak ustawię powiedzmy 400 to zamiast dać tylko 1600 to ustawia też i więcej. Nie ogarniam tego. Jeśli już aparat podpowiada że tyle chce użyć, to taką wartość powinien podstawić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loocash Zobacz posta
    Ale co powoduje to prześwietlenie?
    Rozumiem, że mechanizm pomiaru ekspozycji lampy? Bo palnik sam w sobie jak mówiłem powtarzalność ma bardzo dobrą.
    Przy zwykłym ttlu lampa mierzy sobie ekspozycję sama tak? Nie korzysta z pomiaru ekspozycji aparatu?
    Czy jest sens taka lampę zareklamować? Czy zaakceptować to, że co 5 zdjęcie idzie do wywałki?
    Rozumiem, że nie jest to wina aparatu.

Co do ISO auto, to nie jest to tylko ISO minimalne.
    Jak ustawię 6400 to aparat strzeli 1600 również. Nie strzeli za to mniej. Natomiast jak ustawię powiedzmy 400 to zamiast dać tylko 1600 to ustawia też i więcej. Nie ogarniam tego. Jeśli już aparat podpowiada że tyle chce użyć, to taką wartość powinien podstawić.
    TTL to pomiar światła przez obiektyw, więc zawsze przez aparat. A co powoduje prześwietlenia - cena lampy. Gdzieś musieli oszczędzić, więc nie oczekuj od niej, że zawsze będzie działać idealnie.
    Chcesz, aby nie prześwietlało zdjęć z lampa - kup np SB-700, czy Metza 52 AF-1.

Jak masz włączone auto ISO, to zmieniając je ręcznie ustawiasz minimalne ISO oraz jego "podbicie". Tak to działa.
    Skoro sam piszesz, że nie strzeli mniej niż ustawione, to jest to minimum.
    Prościej wytłumaczyć się tego nie da.
    Nikon

Domyślnie

Strzeli. Do 4 razy mniej, tak jak piszę. A w górę mówi, że strzeli do 4 razy więcej, ale mimo tego co mówi, to i tak ustawia czasem jeszcze więcej.
    Wiedziałem, że będzie to ciężko wytłumaczyć.

Cena lamy... ciekawa odpowiedź...

Bardziej chodzi mi o to, jaki element lamy jest tym słabym ogniwem? Skoro przy manualu powtarzalność jest 100%, a mówisz że ekspozycję mierzy tylko aparat.
    Więc jest tak, że lampa błyska jakoś tam raz, aparat to mierzy i mówi jej jak ma strzelić za drugim razem.
    Rozumiem, że lampa musi w tedy wysłać dwa poprawne błyski (pomyłka w jednym z nich juz wszystko zepsuje).
    Ale takim tokiem rozumowania jeśli przy ttlu robi źle co 5 zdjęcie, to przy manualu co dziesiąte też by psuła.
    A nie psuje.

Domyślnie

Polecam klamoty systemowe wtedy problemów będzie o wiele mniej
    Nikon

Domyślnie

Tak właśnie może być, na manualu będzie dobrze za każdym razem, jeśli warunki ekspozycji się znacząco nie zmienią, a w TTL będzie różnie, z tym że lampy Nikona w TTL będą bardziej przewidywalne. Chyba, że nie zrozumiałem, bo przyznam, że miałem problem ze zrozumieniem wszystkich Twych pytań.
    Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.

Domyślnie

Z tym TTLem jest po prostu tak, że stawiam powiedzmy aparat na statywie na manualu i robię fotki.
    Co 5-6 jedna z nich jest prześwietlona. To samo jak robię normalnie co któreś zdjęcie się praktycznie nie nadaje. Lampę kupiłem w Polsce i chętnie bym ją zareklamował a Wy mówicie, że tak ma być
    Nie znalazłem w necie aby inni mieli takie problemy... Lampa zbiera dość pochlebne opinie.
    Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze cudów nie ma ale wygląda mi to na jej ewidentną wadę.

A ISO to już inaczej nie wytłumaczę, chyba, że ktoś ma taki sam aparat to prędzej zrozumie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loocash Zobacz posta
    Z tym TTLem jest po prostu tak, że stawiam powiedzmy aparat na statywie na manualu i robię fotki.
    Co 5-6 jedna z nich jest prześwietlona. To samo jak robię normalnie co któreś zdjęcie się praktycznie nie nadaje. Lampę kupiłem w Polsce i chętnie bym ją zareklamował a Wy mówicie, że tak ma być
    Nie znalazłem w necie aby inni mieli takie problemy... Lampa zbiera dość pochlebne opinie.
    Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze cudów nie ma ale wygląda mi to na jej ewidentną wadę.

A ISO to już inaczej nie wytłumaczę, chyba, że ktoś ma taki sam aparat to prędzej zrozumie
    Jak lampa jest w manualu, to zawsze ma błyskać tak samo. Jak masz w TTL, to jest to automat i nie ma znaczenia jaki tryb ustawisz w aparacie, zawsze będzie to automat.

Co do prześwietleń - pogódź się z tym. Masz to za co zapłaciłeś.
    A gdzie leży przyczyna - w jakości i szybkości układów zastosowanych w lampie.
    Nikon

Domyślnie

Popracowałem trochę z tą lampą i... bierzcie w ciemno. Wszystko jest OK. Z bliska trzeba jej po prostu obniżyć moc o parę stopni z daleka podnieść, ustawić palnik. Dokupiłem dyfuzor i założyłem na otwarty sufit. Na początek zabawy na pewno Wam wystarczy.
    Czy mam to za co zapłaciłem... Myślę, że mam więcej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów