Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Pytanie o TTL

Domyślnie Pytanie o TTL

Panowie proszę napisać czy tak naprawdę tryb TT-L jest tak naprawdę przydatną funkcją? Bardzo dużo lamp jednaj nie ma tego trybu.
    Czy warto mało wiele nauczyć się na manualu niż korzystać z tego TT-L ?

Jestem fotografem amatorem robię fotki od czasu do czasu i tak się zastanawiam czy kupić lampę z TT-L czy bez.

Uprzejmie proszę radę.
    Z góry dziękuję.
    D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać lampy.

Jeśli robisz zdjęcia na rodzinnych imprezach, szybkie reportaże czy zdjęcia spontaniczne to TTL jest super sprawą, szybko i bezproblemowo uzyskasz w akceptowalnie powtarzalne rezultaty.

Jeśli z drugiej strony chcesz robić zdjęcia z wieloma lampami (w sumie od dwóch w górę to już wiele...), zaplanowane sesje z 'przemyślanym' światłem, jeśli masz czas poświęcić 5-10-15 minut na ustawienie światła a później robisz serię zdjęć i dopiero zmieniasz ustawienia - w takim przypadku lampa manualna w zupełności wystarczy.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Dziękuję Ci za informacje. W takim razie pod moj styl fotografowania trzeba pod pasować pod TT-L.
    Z drugiej strony trochę poknociło mi to plany gdyż lampa z TT-L jest zdecydowanie droższa bez TT-L.

W takim razie trzeba jeszcze wstrzymać się z zakupem i dołożyć parę groszaków. Lampa, która ewentualnie mnie interesuje ma liczbe przewodnia 33 czy jakoś tak i wydaje mi się, że w pomieszczeniach typu pokój odbicie od ściany lub od sufitu nie wchodzi w grę.
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vargas Zobacz posta
    Dziękuję Ci za informacje. W takim razie pod moj styl fotografowania trzeba pod pasować pod TT-L.
    Z drugiej strony trochę poknociło mi to plany gdyż lampa z TT-L jest zdecydowanie droższa bez TT-L.

W takim razie trzeba jeszcze wstrzymać się z zakupem i dołożyć parę groszaków. Lampa, która ewentualnie mnie interesuje ma liczbe przewodnia 33 czy jakoś tak i wydaje mi się, że w pomieszczeniach typu pokój odbicie od ściany lub od sufitu nie wchodzi w grę.
    Jak jest to jej LP przy 35 czy 50mm to spokojnie wystarczy do odbijania. Jeśli jest to jednak jej moc przy 105mm, to przy odbijaniu będzie za mało - do odbijaniu używa się najmniej skupionego światła, czyli zazwyczaj pozycja 24mm + dyfuzor. W takim wypadku lampa z LP=33m@105mm, przy 24mm będzie miała LP ~14-15m, z dyfuzorem ~8m, a to jest mało - minimalnie więcej niż lampa wbudowana.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Przeglądając oferty lamp zauważyłem w specyfikacji takie coś... proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.

Lampa YN-460 II
    - Tryby pracy: M – manualny, gorąca stopka, S1 – fotocela na pierwszy błysk, S2 – fotocela na drugi błysk (TTL)

Lampa YN-468 II
    -Tryby pracy: TTL, M – manualny, gorąca stopka; MULTI - stroboskop oraz S1, S2 wyzwalana przez fotocelę ( S2 z pominięciem przedbłysków pomiarowych )

Chodzi mi o to, że przy lampie 468 II jest jasno wyszczególnione, że posiada TT-L a przy lampie 460 II mam zrozumieć, że jakotakowego nie posiada ?

W sumie to za 300zł nie kupi się lampy mało wiele dobrej z TT-L z wyższą LP.
    Ostatnio edytowane przez Vargas ; 15-04-2014 o 20:09
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vargas Zobacz posta
    Przeglądając oferty lamp zauważyłem w specyfikacji takie coś... proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.

Lampa YN-460 II
    - Tryby pracy: M – manualny, gorąca stopka, S1 – fotocela na pierwszy błysk, S2 – fotocela na drugi błysk (TTL)

Lampa YN-468 II
    -Tryby pracy: TTL, M – manualny, gorąca stopka; MULTI - stroboskop oraz S1, S2 wyzwalana przez fotocelę ( S2 z pominięciem przedbłysków pomiarowych )

Chodzi mi o to, że przy lampie 468 II jest jasno wyszczególnione, że posiada TT-L a przy lampie 460 II mam zrozumieć, że jakotakowego nie posiada ?

W sumie to za 300zł nie kupi się lampy mało wiele dobrej z TT-L z wyższą LP.

1. Nie TT-L, a TTL.
    2. Jak nie ma podanego, to nie ma.
    Nikon

Domyślnie

Jeżeli TTL jest dla cb istotny to bym szukał lampy systemowej. A nie jakiś jakichś wynalazków z P.R.C.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Jeżeli TTL jest dla cb istotny to bym szukał lampy systemowej. A nie jakiś jakichś wynalazków z P.R.C.
    Jakby te systemowe, jak SB-700, nie były z PRC...

Poza tym jak masz te 600zł różnicy w cenie.. to z chęcią też przyjmę taką "dotację" do lampy.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jakby te systemowe, jak SB-700, nie były z PRC...
    Chodziło mi o producenta. Yongnuo to Chińczycy a Nikon to Japończycy. Niby niewielka różnica ale osobiście wolę "chińskie" SB-700 czy SB-910 od chińskiego YN-coś tam coś tam.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Chodziło mi o producenta. Yongnuo to Chińczycy a Nikon to Japończycy. Niby niewielka różnica ale osobiście wolę "chińskie" SB-700 czy SB-910 od chińskiego YN-coś tam coś tam.
    Piszesz tak bo masz kasę i tą Twoją radę można potłuc o kant dupy
    No mnie nie stać na tę chwilę i mam 300zł aby mało wiele coś kupić. Czytałem o tych YN- xxx i są naprawdę jak na tę cenę bardzo dobre.
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów