W końcu, miast tylko kłapać dziobem, pojechałem zobaczyć tę bazylikę.
Zwiedzałem oczarowany przez kilka godzin.
Chylę czoła.
Teraz nie jestem pewien, czy ta budowla nie powinna powstać.
Szkoda, ze znikły zdjęcia, trudno się teraz odnieść.
Szukaj
W końcu, miast tylko kłapać dziobem, pojechałem zobaczyć tę bazylikę.
Zwiedzałem oczarowany przez kilka godzin.
Chylę czoła.
Teraz nie jestem pewien, czy ta budowla nie powinna powstać.
Szkoda, ze znikły zdjęcia, trudno się teraz odnieść.
Takie słowa to miód na serce pomysłodawców i architektów - w końcu nie od dziś wiadomo, czym i jak oczarować maluczkich (weź choćby samą ideę łuków triumfalnych, które kiedyś działały tak swoim rozmachem i gigantyzmem). Przy czym nie używam słowa maluczki, żeby Cię urazić - w tym sensie ja też jestem razem z Tobą maluczki - no chyba, że możesz sobie zbudować na własnym podwórku dom podobnych gabarytów i podobnie ociekający złotem.
Problem w tym, że odbyło się to z mojej (antyklerykała) kieszeni, nie pytając mnie o zdanie. Jeśli taki na przykład x. Boniecki, mówi, że Łagiewniki (mniejsze o 3/4 i mniej wystawne) są objawem pychy i marnowaniem środków, co powiedziałby o Licheniu, gdyby mógł mówić szczerze?
Bombel, ja patrzę z perspektywy historyka sztuki i plastyka.
To moja branża, choć problemy ze zdrowiem nie pozwoliły mi ukończyć studiów.
Ale zajmuję się sztuką złotniczą, projektuję, tworzę, rozwijam się![]()
To miło, wiem teraz, do kogo się zwrócić w razie wątpliwości w tej materii.
Ja tylko jestem zdania, że nie potrzeba organizować tak kosztownej (i jednocześnie tak potwornie niegustownej i objawiającej pychę) manifestacji zdolności warsztatowej sztuki złotniczej za moje pieniądze.
Czuję jakiś dysonans pomiędzy takim zachowaniem, a twierdzeniami kościoła heirarchicznego o jego ubóstwie. Ot i wszystko.
I na boga! Przy projektowaniu i tworzeniu nie wzoruj się na Licheniu!![]()
no to ja mam problem bo pojawia sie CBA.pl darmowy hosting zdjęć - a lichenia nie ma
śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
Pawel Borowka
<')(((<-( <')(((<-( The deeper I go<')(((<-( The better I get
Skontaktuj się z nami