Jak widze tego typu budowle (zdjecia fajne) to od razu samoczynnie wzrok ucieka na siedzacych, czy tez stojacych tam ludzi i szukam swojej tesciowej![]()
Szukaj
Jak widze tego typu budowle (zdjecia fajne) to od razu samoczynnie wzrok ucieka na siedzacych, czy tez stojacych tam ludzi i szukam swojej tesciowej![]()
Fajne zdjęcia pokazujące ogrom i przepych budowli.
Jest to kolejny doskonały przykład na synkretyczne korzenie chrześcijaństwa, tak w sztuce sakralnej jak
w kwestiach dogmatów.
W 1850 roku pasącemu bydło Mikołajowi ukazała się postać z różańcem w dłoni. Nakazała mu, by upomniał ludzi, że jeżeli nie porzucą pijaństwa i rozpusty, spotka ich kara. Zapowiedziała też epidemię cholery. Mikołaj zaczął rozpowiadać o objawieniu. Ale nikt mu nie wierzył. Zaś władze carskie wtrąciły go za sianie zamętu do więzienia w Koninie.
Wypuszczono go dopiero, kiedy spełniła się przepowiednia o wybuchu cholery.
John Deer
"Niech nad mym grobem oszust czarny
Nie wznosi w niebo swoich dloni
Na nic mi jego obrzed marny
Gdy mnie na wiecznosc ziemia wchlonie
Na nic martwemu z pustych zwrotow
Obludnych prosb i modlow platnych
Faryzeusza, ktory gotow wziac od biedaka grosz ostatni..........
Zdjecia mi sie podobaja. Ladnie pokazuja ogrom budowli.
Inna sprawa co na nich widac...
Architekt i osoby odpowiedzialne za realizacje tego projektu powinny sie smazyc w 7 kregu piekel.
Na to sie nie da patrzec ... gdzie tu symetria? Gdzie plan?
Brak gustu? Za malo powiedziane...
A mozna przeciez budowac sakralne budowle ktore sa dzielem sztuki..
Sagrade Familia Gaudiego naprzyklad...
Fajne bo prezycyjnie zakomponowane. Podobają mi się też kolory.
Wtręt antyklerykalny sobie wspaniałomyślnie odpuszczę.
Co do symetrii, planu i pracy architektów to pozwolę się nie zgodzić.
Architekci takie zlecenie i wywiązali się doskonale.
To wszystko robi ogromne wrażenie, choć wiele tam architektonicznego kiczu.
Budowę Temple Expiatori de la Sagrada Familia rozpoczęto w 1882 i do dziś nieukończono, natomiast
Bazylikę w Licheniu została ukończona w 10 lat.
Jest bez wątpienia również dziełem sztuki sakralnej.
Kolorki wydają się cośkolwiek za ciepłe, ale generalnie nie jest źle i udało się oddać monumentalny klimat tej sakralnej budowli.
Szkoda, że nie przyfociłeś tych koszmarków na postumentach na zewnątrz (jakaś radosna twórczość miejscowej ludności), to dopiero ciekawostka (a w tle świątynia).
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
O wlasnie - brakowalo mi tego wyrazenia - architektoniczny kicz.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika...dok_ogolny.JPG
No jak to wyglada? Dla mnie nie ma tu za grosz symetrii. Wszystko psuje mi ta wieza ktora kiedys bedzie wprost idealnie pasowac na minaret...
Podtrzymuje zdanie o smazeniu architektow.
ogromne budowle w większości trącą patosem, nadęciem i kiczem, po prostu dlatego, że ludzie i instytucje takie budowle zamawiający są nadęci, patetyczni i kiczowaci... licheń nie jest odstępstwem od tej reguły
a zdjęcia to bardzo plastycznie oddają![]()
Skontaktuj się z nami