Close

Strona 199 z 239 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 981 do 1 990 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Jeśli kogoś obraził mój wczorajszy ironiczny ton to przeprasza.

Karrampukl; znów ironia mi się ciśnie na palec, ale postaram się bez niej
    Zdjęcia które wstawiłeś z całą pewnością nie dowodzą jakiejkolwiek interwencji serwisu.
    Zdjęcie pierwsze jest miękkie ze względu na f2.8 a więc małą GO, T1/640 a więc czas wcale nie bardzo krótki w stosunku do ruchliwości sikorek, wreszcie ustawienia Picture Control Natura - a więc styl płaski, mało kontrastowy, z jego domyślną ostrością 2, połączony z NR Normal i iso800. Przy takim świetle i takich parametrach, chyba nawet nieruchome igły kaktusa nie wyszły by ostro, a mimo to widać że ostrość jest na głowie.
    Zupełnie inaczej wygląda zdjęcie drugie - iso250 (czyli NR w puszce prawie nie działa), kontrastowy profil VIVID z ostrością o wartości 4, f4.5, bardzo ostre światło - przy takich warunkach i parametrach, mydlane szkło rysowałoby ostro.
    "Pawel Pawlak" za tak dogłębną i wnikliwą odpowiedz masz u Mnie wielkie piwo jak będziesz w okolicy.
    a i dla "karrampuk" też się znajdzie za przyznanie się do błędu w wyborze przykładu, co bez analizy Pawła niektórzy przyjęliby jako prawdę niestety.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Na tak, Karrampuk przed wysyłką do serwisu robił wszystkie zdjęcia z długimi czasami, płytką GO i wysokim ISO, natomiast po serwisie inaczej zaczął dobierać parametry?

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    [...]przed wysłaniem aparatu do serwisu-100 na 100 zdjęć nieostrych
    [...] po serwisowaniu w Nikon Polska - 70 na 100 ostrych[...]
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Jak jeszcze Fatman przyzna sie do bledu, to problem z AF-em przestanie istniec (wlasciwie to nigdy nie istnial) a Nikon postawi nam wszystkim piwo
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

proszę nie rozumieć mojej wypowiedzi, jako podważającej dziwne albo nieprawidłowe zachować AF w niektórych D800, ja tylko odniosłem się do tego przykładu. I jestem w 99% przekonany że więcej jest statystycznie takich "problemów" niż faktycznych nieprawidłowości działania AF.
    Mój D800 też potrafi mnie czasem zadziwić, ale w większości przypadków jego działanie bardziej mi odpowiada niż d700.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Czyli Sailor rozwiązał zagadkę -ci którzy mieli problem z D800 się po prostu mylą i nie potrafią używać aparatu ?
    Sailor niczego nie rozwiazal bo nic nie zamierzal rozwiazywac. Zamiast rozwiazywania zagadek woli rozwiazywac damskie gorsety :P

Napisalaem po prostu ( a Pawel Pawlak to powyzej potweirdzil) ze jesli zdjecie jest nieostre to nie jest to od razu wina puszki. D800tka to trudna puszka - w szczegolnosci dla ludzi ktorzy przesiadaja sie na nia np z d700. duza liczba megapikseli sprawia ze trudno jest zrobic nieporuszone zdjecie. Wystarczy zmniejszyc obrazek do rozdzielczosci np d700 i nagle okaze sie ze foto jest ostre jak zyleta
    Po prostu d800 wymaga wprawy (jest zblizone do srednego formatu - wezcie jakiegos hassela do reki i popstrykajcie - zobaczycie jak bardzo "nie ostrzy" )

Oczywiscie nie zmienia to faktu te sprzet sie psuje bardziej niz 20 lat temu, ze sa niedorobki i ze czesc sprzetu trzeba serwisowac. Zdarzaja sie tez wpadki typu 600tka dla ktorych naturalna rzecza jest natepny model bo marketingowo i technologicznie tak wyjdzie korzystniej. Swego czasu przy hasselach h2d zdarzaly sie odpadajace przednie soczewki z kitowego szkla. a byl to sprzet za 60tys. firma wypuscila update szkla i problem sie skonczyl. Tak wiec nie tylko w nikonie zdarzaja sie wpadki.

Zupelnie inna kwestia jest podejsice serwisu. Aczkolwiek kazdy kto w serwisie pracowal wie jak to wyglada od wewnatrz i jakie historie sa w stanie opowiedziec uzytkownicy.

reasumujac - prawda lezy jak zawsze po obu stronach.

2. Dlaczego ci wyśmiewający np. moje problemy z D800 (wg. nich problemem byłem ja a nie aparat)
    mam nadzieje ze to nie w moim kierunku to stweirdzenie? to ze pisze ze w wiekszosci przypadkow problemem jest fotograf - bo niestety taka jest prawda - nie oznacza ze w Twoim przypadku nie mamy do czynienia z wadliwym sprzetem. Akurat Twoja historia to z tego co zdazylem doczytac to inna para kaloszy.
    nie kupili go ode mnie, mimo tego, że sprzedawałem go w bardzo atrakcyjnej cenie (6000 zł wydaje mi się dobrą ceną za całkowicie sprawny aparat, z 6 miesięczną gwarancją) ?
    jesli z fv i cena brutto to cena znakomita.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Mój D800 też potrafi mnie czasem zadziwić, ale w większości przypadków jego działanie bardziej mi odpowiada niż d700.
    w moim d800 drobiazgow mnie wqrzajacych zebralo sie tyle ze w koncu go wysle do serwisu. co nadal nie zmienia faktu ze uwazam iz to doskonala puszka
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Sailor, niestety Twoja pierwsza wypowiedź była nasycona ironią i sarkazmem w takim stopniu, że odebrałem ją tak jak odebrałem. Uśmieszek czyli emotikonka na końcu wpisu też mi w tym pomogła.

Tak czy inaczej po wizycie na Targach Foto o problemie z D800 wiem więcej i jestem go bardziej niż pewny.

[Dopisane]

Mój D800 dawał mi foty ostre jak brzytwa w 36Mpix. Do czasu niestety. Też nadal uważam, że to rewelacyjny sprzęt, dużo lepszy do foto od tego co mam teraz w zamian. Tylko jak jest sprawny.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 30-03-2014 o 14:22
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Ken Rocwell na temat AF w trybie C - "The main reason you ought to change one of these menu items is that the D800 and D800E default to taking a lot of out-of-focus pictures in the AF-C mode unless you change CSM a1 to ensure that it takes in-focus pictures — honest!"

Domyślnie

Wow, czyli Ken radzi ustawić w A1 priorytet ostrości a nie spustu. No za cholerę nikt inny by na to nie wpadł.......
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

..ci którzy mieli problem z D800 się po prostu mylą i nie potrafią używać aparatu ?
    Niekoniecznie, to zalezy.
    Paweł trafnie analizował zdjęcia. Ostrość, detal zalezy od kilku spraw.
    Proszę popatrzeć na ... rozdzielczości filmów analogowych. Była ona podawana dla dużego kontrastu i dla średniego kontrastu oświetlenia - wynik jest inny. Oczywiście film przy dużym kontraście oświetlenia miał większą rozdzielczość. Ale to chyba "czujemy", że jak jest szaro to zdjęcia nie sa takimi "żyletami". A to, że wtedy ma się 1. otwarte szkła, 2. dłuższe czasy, 3. wyższe ISO to jeszcze potęguje efekt "nieostrości".

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Na tak, Karrampuk przed wysyłką do serwisu robił wszystkie zdjęcia z długimi czasami, płytką GO i wysokim ISO, natomiast po serwisie inaczej zaczął dobierać parametry?
    Myślę,że po serwisie zrobił dopiero jedną sesje i miał dobre światło. Będzie miał kiepskie i znowu nie będzie ideału. Ale to nie będzie świadczyło o wadliwości body. Serwis nic nie robi z matrycą ani z optyką, tylko poprawia celność AF.
    Zakładam, że nie ma problemu FF/BF, bo jeśli się nie trafia z ostrością to ciężko o ostrość tam gdzie ona miałaby być.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-03-2014 o 00:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 199 z 239 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199200201209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów