Szukaj
100% hobby. ... ... www
Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Jak jeszcze Fatman przyzna sie do bledu, to problem z AF-em przestanie istniec (wlasciwie to nigdy nie istnial) a Nikon postawi nam wszystkim piwo![]()
Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.
proszę nie rozumieć mojej wypowiedzi, jako podważającej dziwne albo nieprawidłowe zachować AF w niektórych D800, ja tylko odniosłem się do tego przykładu. I jestem w 99% przekonany że więcej jest statystycznie takich "problemów" niż faktycznych nieprawidłowości działania AF.
Mój D800 też potrafi mnie czasem zadziwić, ale w większości przypadków jego działanie bardziej mi odpowiada niż d700.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Sailor niczego nie rozwiazal bo nic nie zamierzal rozwiazywac. Zamiast rozwiazywania zagadek woli rozwiazywac damskie gorsety :P
Napisalaem po prostu ( a Pawel Pawlak to powyzej potweirdzil) ze jesli zdjecie jest nieostre to nie jest to od razu wina puszki. D800tka to trudna puszka - w szczegolnosci dla ludzi ktorzy przesiadaja sie na nia np z d700. duza liczba megapikseli sprawia ze trudno jest zrobic nieporuszone zdjecie. Wystarczy zmniejszyc obrazek do rozdzielczosci np d700 i nagle okaze sie ze foto jest ostre jak zyleta![]()
Po prostu d800 wymaga wprawy (jest zblizone do srednego formatu - wezcie jakiegos hassela do reki i popstrykajcie - zobaczycie jak bardzo "nie ostrzy")
Oczywiscie nie zmienia to faktu te sprzet sie psuje bardziej niz 20 lat temu, ze sa niedorobki i ze czesc sprzetu trzeba serwisowac. Zdarzaja sie tez wpadki typu 600tka dla ktorych naturalna rzecza jest natepny model bo marketingowo i technologicznie tak wyjdzie korzystniej. Swego czasu przy hasselach h2d zdarzaly sie odpadajace przednie soczewki z kitowego szkla. a byl to sprzet za 60tys. firma wypuscila update szkla i problem sie skonczyl. Tak wiec nie tylko w nikonie zdarzaja sie wpadki.
Zupelnie inna kwestia jest podejsice serwisu. Aczkolwiek kazdy kto w serwisie pracowal wie jak to wyglada od wewnatrz i jakie historie sa w stanie opowiedziec uzytkownicy.
reasumujac - prawda lezy jak zawsze po obu stronach.
mam nadzieje ze to nie w moim kierunku to stweirdzenie? to ze pisze ze w wiekszosci przypadkow problemem jest fotograf - bo niestety taka jest prawda - nie oznacza ze w Twoim przypadku nie mamy do czynienia z wadliwym sprzetem. Akurat Twoja historia to z tego co zdazylem doczytac to inna para kaloszy.
jesli z fv i cena brutto to cena znakomita.nie kupili go ode mnie, mimo tego, że sprzedawałem go w bardzo atrakcyjnej cenie (6000 zł wydaje mi się dobrą ceną za całkowicie sprawny aparat, z 6 miesięczną gwarancją) ?
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Sailor, niestety Twoja pierwsza wypowiedź była nasycona ironią i sarkazmem w takim stopniu, że odebrałem ją tak jak odebrałem. Uśmieszek czyli emotikonka na końcu wpisu też mi w tym pomogła.
Tak czy inaczej po wizycie na Targach Foto o problemie z D800 wiem więcej i jestem go bardziej niż pewny.
[Dopisane]
Mój D800 dawał mi foty ostre jak brzytwa w 36Mpix. Do czasu niestety. Też nadal uważam, że to rewelacyjny sprzęt, dużo lepszy do foto od tego co mam teraz w zamian. Tylko jak jest sprawny.
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 30-03-2014 o 14:22
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Ken Rocwell na temat AF w trybie C - "The main reason you ought to change one of these menu items is that the D800 and D800E default to taking a lot of out-of-focus pictures in the AF-C mode unless you change CSM a1 to ensure that it takes in-focus pictures — honest!"
Wow, czyli Ken radzi ustawić w A1 priorytet ostrości a nie spustu. No za cholerę nikt inny by na to nie wpadł.......
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Niekoniecznie, to zalezy.
Paweł trafnie analizował zdjęcia. Ostrość, detal zalezy od kilku spraw.
Proszę popatrzeć na ... rozdzielczości filmów analogowych. Była ona podawana dla dużego kontrastu i dla średniego kontrastu oświetlenia - wynik jest inny. Oczywiście film przy dużym kontraście oświetlenia miał większą rozdzielczość. Ale to chyba "czujemy", że jak jest szaro to zdjęcia nie sa takimi "żyletami". A to, że wtedy ma się 1. otwarte szkła, 2. dłuższe czasy, 3. wyższe ISO to jeszcze potęguje efekt "nieostrości".
Myślę,że po serwisie zrobił dopiero jedną sesje i miał dobre światło. Będzie miał kiepskie i znowu nie będzie ideału. Ale to nie będzie świadczyło o wadliwości body. Serwis nic nie robi z matrycą ani z optyką, tylko poprawia celność AF.
Zakładam, że nie ma problemu FF/BF, bo jeśli się nie trafia z ostrością to ciężko o ostrość tam gdzie ona miałaby być.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-03-2014 o 00:14
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami