Close

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Teoretycznie same zalety. A gdzie ukryty "haczyk"? Jest jakiś minus?
    Może nie haczyk, ale mi w trybie M wygodniej jest używać ISO pod klawiszem+kółko zamiast AutoISO. Ustawiam ekspozycje z odpowiednią korektą na drabince, jak brakuje zakresu podbijam iso. Z włączonym AutoISO muszę za każdym razem wprowadzać korektę na stałe i za chwilę znowu ją zmieniać. Moje aparaty nie wyświetlają korekty ekspozycji w wizjerze więc mam dodatkowy problem.

Druga rzecz - tryb M + lampa. W tym przypadku też AutoISO mniej wygodne bo TTL i automat działające razem jak dla mnie średnio dają radę.

Trzecia, w trybach A i S, działa już automat. Dokładanie do tego AutoISO to niemal 100% brak przewidywalności efektu. Z lampą to już w ogóle, TTL + automat A lub S + AutoISO = massakra.

Jak widać, dla mnie osobiście, pomijając specyficzne sytuacje, AutoISO jest kompletnie bezużyteczne.

Domyślnie

Czytam ten wątek, przeglądam, koleżanka ma problem ze zdjęciami w D5100 po przesiadce z D90 - co właściwie skłoniło do takiej zmiany? Wiele osób ma dylemat przy wyborze 90 vs 5100. Jest to na tyle nurtujące, że jak wynika z wypowiedzi w D90 wychodziły zdjęcia bezproblemowe.

PS. Może warto wykluczyć na starcie problem czy przypadkiem ostrość na obiektywie nie przestawiła się na manual? problem może banalny, ale zdjęcia sugerują taką możliwość
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MackEstrite Zobacz posta
    PS. Może warto wykluczyć na starcie problem czy przypadkiem ostrość na obiektywie nie przestawiła się na manual? problem może banalny, ale zdjęcia sugerują taką możliwość
    Ostrość nie przestawia się na manual, jak już to przełącznik autofokusa mógł zostać przestawiony w pozycję M.
    W takiej sytuacji wszystkie zdjęcia będą wychodzić z ostrością w krzakach, problem polega raczej na czym innym.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Jak na moje oko to wina obiektywu...na kiciaku 18-55 wychodziły mi podobne zdjęcia bo sierść jest wymagająca dla szkła na tele 70-300 troszkę lepiej zwłaszcza w środku ogniskowych ...na 50 1.8 inna bajka tyle że trzeba się nachodzić bo zum jest w nogach
    Inna sprawa że robię rawy więc sporo można było uratować
    Ostatnio edytowane przez harpooon ; 26-01-2014 o 15:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MackEstrite Zobacz posta
    [...] koleżanka ma problem ze zdjęciami w D5100 po przesiadce z D90 - co właściwie skłoniło do takiej zmiany?
    Jest wiele rzeczy, dla których warto mieć D5100... choćby lepsze ISO czy lepszy obrazek... Temat wałkowany setki? tysiące? miliony? razy...
    Nikon

Domyślnie

Z tego co wiem - koleżanka Mada1974 przestała mieć problemy z ostrością .
    Szkoda , że sama nie zechciała tego Wam zakomunikować .......

Domyślnie

Co było przyczyną?

Domyślnie

Nie wiem , nie przyznała się ..... , ale diametralna zmiana nastąpiła po poscie #89
    Napisała mi w PW : ..... " jest o niebo lepiej - dziękuję "

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Nie wiem , nie przyznała się ..... , ale diametralna zmiana nastąpiła po poscie #89
    Napisała mi w PW : ..... " jest o niebo lepiej - dziękuję "
    Podejrzewam że zmiana ustawień w Picture Control, szczególnie wzmocnienie wyostrzania przyniosła oczekiwane rezultaty.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Z innej beki ; AF w d5100 i jego skuteczność w repo sportowym w trudnych warunkach oświetleniowych ;

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    ................[/U]
    Na tych samych zawodach sportowych (hokej) robiłem testowo 4 sety zdjęciowe po ok 100 kadrów każdy ;
    pierwszy: d300 z sigmą na najskuteczniejszych znanych mi ustawieniach puchy przy foto sportowym - set niemal w 100% (97%) udany ;
    trzy pozostałe sety wykonywałem d5100 z sigmą ; set A - ustawienia d5100 jak przy secie pierwszym w d300 - udane kadry - mniej niż 50% , set B - pozornie nielogiczna modyfikacja ustawień puchy - udane kadry - ponad 80% , set C - ustawienia puchy jak w B + inny sposób celowania i kadrowania - udane kadry w ponad 90% (91%) przypadków......

konfiguracja sprzętowa d5100+Sigma 70-200/2.8OS , set C - przykład celności

edit : dopiero po zamieszczeniu foty zauważyłem , że zmniejszyłem ją bez podostrzenia - zapewniam , że jest ostra jak żyleta ....

Podczas wykonywania zdjęć mógł nastąpić zbieg wyjątkowo korzystnych okoliczności ; dlatego w środę wieczorem , planuję wybrać się na piłę kopaną , na orlika , celem potwierdzenia/obalenia tej zadziwiającej skuteczności d5100 z seta C . Oczywiście porównawczo d300 też popracuje , a przy okazji sprawdzę możliwości forsowania obrazu za pomocą jego matrycy w "warunkach bojowych" (o temacie tym dywagujemy z kol.Daimon w innym wątku)

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów