Szukaj
To trochę bezsensu wydać na sprzęt prawie 6 tyś zł, żeby potem kombinować jak ustawić AF żeby trafił tam gdzie celujesz, a nie gdzie indziej. Kiedyś miałem D300 i 17-55 i było tak: cel = punkt, a pomyłki zdarzały się baaaardzo rzadko.
D800, 85mm 1,8d G w drodze, 35mm 1,8G, Yongnuo 467
Fakt , też to zaobserwowałem , że ten "nowy" sprzęt Nikona jest pod względem AF "inny". Ale tak jak już sugerowałem wyżej , jak się człowiek "zrestartuje" z dotychczasowych doświadczeń i podejdzie do nowego sprzętu w sposób "nieskażony" - jest w stanie , metodą dedukcji i prób, wydusić całkiem niezłe efekty. Potrzeba jednak początkowo do tego intensywnego MYŚLENIA (dedukowania).
Podejrzewam , że puchy z nowej produkcji Nikona , począwszy od d7k i d5100 mają inaczej oprogramowany moduł AF i inne algorytmy zaszyte w sofcie. Sporo ludzi fociło wcześniej np. d300 i przechodząc np. na d7100 nie potrafią zajarzyć o co chodzi ......... przecież zawsze , na takich samych ustawieniach i w podobnych warunkach było dobrze ..... a tu teraz ZONK .......
Andrzej ; podpowiedź : wystarczy przestawić myślenie i złamać parę dotychczasowych zasad......
Nie pytajcie - nie powiem .... - byłoby to za proste ....
Niech każdy próbuje sam do tego dojść ; naprawdę się da
"Wiem ale nie powiem"![]()
D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S
D7100 to jest dobry sprzęt, tylko trzeba go dobrze poznać. Jeśli macie wątpliwości, czy AF wybrał ten punkt co potrzeba, to jest prosta recepta. Wójek Nikon daje wam bezpłatnie oprogramowanie dedykowane do tego aparatu. W ViewNX włączasz sobie przycisk, który pokazuje Ci czerwonymi kwadratami, który punkt jest wybrany. Jeśli obrobisz fotę innym oprogramowaniem, to te dane ulegają kasowaniu. Jeśli aparat trafił, gdzie trafić powinien i nadal jest nie ostro, to albo ten zestaw aparat+szkło nie trafia dobrze, albo fota jest minimalnie poruszona. Ta puszka ma wysoką rozdzielczość i obnaża wszelkie niedoskonałości. Jeśli podejrzewamy błędy AF, trzeba porównać ostrzenie ze statywu na ten sam detal w trybie live view. Jeśli AF potrzebuje korekcji, wprowadzamy stosowną korektę AF w menu aparatu. W ten sposób należy sprawdzić w przypadku zooma skokowo cały zakres, aby pozbyć się wątpliwości. Dobrze też sprawdzić ostrzenie na różnych odległościach. Ten proces należy wykonać przy świetle dziennym, gdyż światło żarowe potrafi trochę zafałszować odczyty. Powodzenia.
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...83#post3304683
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 27-01-2014 o 23:09
tylko jak to przeleciec programem jak ostrosc robimy na oczy malucha a spada na smoczek
smoczek super ostry a juz oczko nie
co innego jak ost robilem zdjecia swojego strychu gdzie na na plytach wariowal tamronik to ostrosc lapalem na kontrascie tzn na zaszpachlowanej srubie od karton gipsu
ale kiedy dzieciak ma jasna karnacje jasne ubranie i ostrosc ustawiam na oko i aparat robi pi to cykam a w domu zamiast ostrosci twarzy zalapalo ciemna pilke za dzieciakiem i ona jest super ostra a dzieciak juz nie
nie wiem ale robi sie tak jak jest mialo kontrastu ze AF sobie ucieknie
ale to nie jest zadne FF czy BF bo jak jest juz glowa np zony gdzie rzesy sa ladnie pomalowane tzn wyraziste czarne to przy D7100 na zblizeniu mozna liczyc ile ich jest tak ladnie walnie idealnie w oko
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Ty to masz pamięć.Dawno temu tak pisałem. Trzeba jednak zachować jakąś hierarchię szkieł. Stałki wypadają lepiej, ale ten zoom jako zoom jest na DX najlepszy właśnie w kwestii AF, bo w ostrości to niekoniecznie. Od lat już nie sledzę szkieł DX, nie wiem na ile to zdanie jest aktualnie prawdziwe, pojawiły się u konkurencji (sigma) nowe konstrukcje, może nie jest to już najlepszy z jasnych zoomów na DX.
Podobnie piszę o 24-70 - super AF i bardzo ostry na szerokim kącie. Ale na pozycji tele - nie jest taką żyletą i kilerem stałek. Zdecydowanie wolę 50 i 85 mm przymknięte do 2.8![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami