Close

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 109 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Domyślnie Koniec problemów-nie tak do końca

Koleżanka Mada już jest i wyjaśniaNie pisałam,ponieważ robiłam tysiące zdjęć i sprawdzałam jak szalona.Fotki robię w Raw,problem z mydłem jest nadal,natomiast jest o niebo lepiej,ponieważ na manualu na 10 zdjęć powiedzmy jedno jest ok.Jak dla mnie ewidentnie wina obiektywu(brak kalibr?) Oczywiście obietyw ustawiony na AF.
    Archibald-na priv wysłałam fotki robione po 2 serie na tych samych ustawieniach i wychodzi
    -jedna w miare ostra,druga mydło.
    I to tyle
    Tymczasem cały czas pstrykam,eksperymentuję,doszkalam i zbieram na nowy obiektyw)
    Dzięki Wszystkim za pomoc i wrzucam focię do skomentowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mada1974 Zobacz posta
    Koleżanka Mada już jest i wyjaśniaNie pisałam,ponieważ robiłam tysiące zdjęć i sprawdzałam jak szalona.Fotki robię w Raw,problem z mydłem jest nadal,natomiast jest o niebo lepiej,ponieważ na manualu na 10 zdjęć powiedzmy jedno jest ok.Jak dla mnie ewidentnie wina obiektywu(brak kalibr?) Oczywiście obietyw ustawiony na AF.
    Archibald-na priv wysłałam fotki robione po 2 serie na tych samych ustawieniach i wychodzi
    -jedna w miare ostra,druga mydło.
    I to tyle
    Tymczasem cały czas pstrykam,eksperymentuję,doszkalam i zbieram na nowy obiektyw)
    Dzięki Wszystkim za pomoc i wrzucam focię do skomentowania

Zrób dwa zdjęcia kwiatka lub czegoś innego nieruchomego. Jedno normalnie przez wizjer a drugie poprzez LV.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mada1974 Zobacz posta
    Fotki robię w Raw,problem z mydłem jest nadal,natomiast jest o niebo lepiej,ponieważ na manualu na 10 zdjęć powiedzmy jedno jest ok.Jak dla mnie ewidentnie wina obiektywu(brak kalibr?) Oczywiście obietyw ustawiony na AF.
    Widzę tutaj niekonsekwencję. Na manualu czy AF? A jeśli pod pojęciem manual rozumiesz tryb naświetlania, to jaki to ma wpływ na celność obiektywu? Bo skoro czasami jest ostro, to nie jest to problem mydlanego obiektywu, tylko trafienia ostrością w odpowiednie miejsce.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie ..

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Widzę tutaj niekonsekwencję. Na manualu czy AF? A jeśli pod pojęciem manual rozumiesz tryb naświetlania, to jaki to ma wpływ na celność obiektywu? Bo skoro czasami jest ostro, to nie jest to problem mydlanego obiektywu, tylko trafienia ostrością w odpowiednie miejsce.
    Przepraszam za tego manuala -miałam na myśli tryb A,ustawienia obiektywu AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Z innej beki ; AF w d5100 i jego skuteczność w repo sportowym w trudnych warunkach oświetleniowych ;

Na tych samych zawodach sportowych (hokej) robiłem testowo 4 sety zdjęciowe po ok 100 kadrów każdy ;
    pierwszy: d300 z sigmą na najskuteczniejszych znanych mi ustawieniach puchy przy foto sportowym - set niemal w 100% (97%) udany ;
    trzy pozostałe sety wykonywałem d5100 z sigmą ; set A - ustawienia d5100 jak przy secie pierwszym w d300 - udane kadry - mniej niż 50% , set B - pozornie nielogiczna modyfikacja ustawień puchy - udane kadry - ponad 80% , set C - ustawienia puchy jak w B + inny sposób celowania i kadrowania - udane kadry w ponad 90% (91%) przypadków....................................... .Podczas wykonywania zdjęć mógł nastąpić zbieg wyjątkowo korzystnych okoliczności ; dlatego w środę wieczorem , planuję wybrać się na piłę kopaną , na orlika , celem potwierdzenia/obalenia tej zadziwiającej skuteczności d5100 z seta C . Oczywiście porównawczo d300 też popracuje ............

No i potwierdziło się ........

d5100 + sigma 70-200/2.8 OS na f2.8
    set testowy liczył 526 kadrów (mieszanych - pojedynczych i seryjnych); moduł AF ( MultiCam 1000DX) bezbłędnie trafił ( tam gdzie chciałem) w 423 przypadkach , co daje skuteczność na poziomie 80,4%
    wykonywany porównawczo taki sam test d300 ( 337 kadrów , bezbłędnie trafionych 299 --> skuteczność 88,7%

Wniosek dla mnie jest jeden : jak się puchę ( d5100) odpowiednio ustawi oraz zastosuje się specyficzną technikę focenia to można całkiem skutecznie nią focić dynamiczne sceny w trudnych warunkach oświetleniowych , niemal tak skutecznie jak wspaniałym (pod tym względem) d300. A wydawało mi się to na początku NIEMOŻLIWE ........ ( rzadko kiedy skuteczność AF z d5100 -ustawionego na logicznych nastawach - takich jak w d300, w podobnych warunkach i podobnych scenach zbliżała się do 60%......)

Poniżej parę losowo wybranych kadrów z tego testu ; pod każdym zdjęciem jest link do większego formatu ;

EDIT; jakby znalazł się jakiś niedowiarek to proszę na mój PM wysłać swój adres ; wypalę płytę z WSZYSTKIMI następującymi po sobie kadrami z tego testu i wyślę pocztą ....... ;

Wszystkie foty w teście wykonywane były na f2.8

http://imageshack.com/a/img706/2644/exgu.jpg

http://imageshack.com/a/img547/9572/z17j.jpg

http://imageshack.com/a/img513/3822/clnq.jpg

http://imageshack.com/a/img703/4791/6ial.jpg

http://imageshack.com/a/img198/4674/6xk1.jpg

i jeszcze na deser mocny croop ( ok 50%)

http://imageshack.com/a/img546/1958/n1ho.jpg

Poważnymi ograniczeniami d5100 przy foceniu sportu są : 1/ wolny tryb seryjny 2/wolno reagujący spust ; wielkim PLUSEM jest natomiast cudownie elastyczna matryca .......

I jeszcze jedna ciekawostka : .... AF z d5100 jest mało czuły na bandy obwieszone reklamami ; raptem 3 razy zrobił psikusa w moim teście ; tymczasem , o dziwo , d300 wyostrzył na reklamy 7 kadrów .....
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 02-02-2014 o 21:49

Domyślnie

To na czym polega ten magiczny sposób na obsługe AF z D5100? Pisałeś, że inaczej niż w D300 - no to na pewno bo tryb 3D w modułach AF z 11 punktami to niezbyt dobrze działa Ja D90 zawsze sport fociłem AF-C + punkt centralny - jak sam nie popełniłem błędu (czyt. poprawnie śledziłem punktem) to większość fot była ostra (poza zdjęciami w nocy przy sztucznym świetle, bo tam nawet ta metoda nie wyrabiała)
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Rozwiń proszę trochę kwestię ustawień przy których uzyskałeś takie wyniki. Ciekaw jestem czy można by to zaadaptować do D80. Choć zazwyczaj nie robię dynamicznych scen, to może się kiedyś przyda
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

No i potwierdziło się ........

d5100 + sigma 70-200/2.8 OS na f2.8
    set testowy liczył 526 kadrów (mieszanych - pojedynczych i seryjnych); moduł AF ( MultiCam 1000DX) bezbłędnie trafił ( tam gdzie chciałem) w 423 przypadkach , co daje skuteczność na poziomie 80,4%
    wykonywany porównawczo taki sam test d300 ( 337 kadrów , bezbłędnie trafionych 299 --> skuteczność 88,7%

Wniosek dla mnie jest jeden : jak się puchę ( d5100) odpowiednio ustawi oraz zastosuje się specyficzną technikę focenia to można całkiem skutecznie nią focić dynamiczne sceny w trudnych warunkach oświetleniowych , niemal tak skutecznie jak wspaniałym (pod tym względem) d300. A wydawało mi się to na początku NIEMOŻLIWE ........ ( rzadko kiedy skuteczność AF z d5100 -ustawionego na logicznych nastawach - takich jak w d300, w podobnych warunkach i podobnych scenach zbliżała się do 60%......)
    [...]
    Poważnymi ograniczeniami d5100 przy foceniu sportu są : 1/ wolny tryb seryjny 2/wolno reagujący spust ; wielkim PLUSEM jest natomiast cudownie elastyczna matryca .......

I jeszcze jedna ciekawostka : .... AF z d5100 jest mało czuły na bandy obwieszone reklamami ; raptem 3 razy zrobił psikusa w moim teście ; tymczasem , o dziwo , d300 wyostrzył na reklamy 7 kadrów .....
    Już tak nie wychwalaj tej "cienkiej" puchy - D5100 bo i tak wielu Ci nie uwierzy, że potrafi ona wypluwać takie dobre zdjęcia... Hmm... lepiej pochwal się (może być na PW), jak ustawiasz D5100. Z góry wielkie dzięki.
    Nikon

Domyślnie

Wykonaj po kolei DOKŁADNIE następujące kroki :

1. przycisk MENU (na puszce) --->podświetl MENU FOTOGRAFOWANIA (2-ga ikonka od góry z lewej - aparat)---->wejdź klikając OK ---> podświetl USTAW FUNKCJĘ PICTURE CONTROL----> wejdź naciskając kursor w prawo--->podświetl VI ZYWE ----> wejdź naciskając kursor w prawo ---> podświetl WYOSTRZANIE ---> kursorem w prawo przesuń podziałkę na 7 , kliknij OK-----> kliknij lewy kursor wracając do MENU FOTOGRAFOWANIA

2. w MENU FOTOGRAFOWANIA odszukaj(przesuwając kursor w dół) i podświetl USTAWIENIA CZUŁOŚCI ISO ----> kliknij prawy kursor ---> podświetl NAJDŁUŻSZY CZAS MIGAWKI ----> kliknij prawy kursor ---> wybierz (podświetlając) klikając górnym kursorem czas 1/1000---> naciśnij OK---> podświetl MAKSYMALNA CZUŁOŚĆ----> kliknij prawy kursor----> podświetl 1600--->kliknij OK --->podświetl AUTOMATYCZNY DOBÓR ISO---> kliknij prawy kursor ---->podświetl WŁĄCZONE ---->kliknij OK

3. w MENU FOTOGRAFOWANIA odszukaj(przesuwając kursor w dół) i podświetl TRYB WYZWALANIA MIGAWKI ---> wejdź naciskając prawy kursor---> podświetl SERYJNE---> kliknik OK

4. podświetl MENU USTAWIEŃ OSOBISTYCH ( 3 ikonka od góry z lewej - ołówek)---> kliknij prawy kursor --->podświetl AUTOFOKUS ---> kliknij prawy kursor---> podświetl a1 PRIORYTET W TRYBIE AF-C---> kliknij prawy kursor---> podświetl OSTROŚĆ ---->kliknij OK

5. wyłącz puszkę

6. włacz puszkę

7. naciśnij na puszce przycisk "i" ----> przesuwając w dół kursor podświetl pole AF-A (AF-S, AF-C) ----> kliknij OK ---> podświetl AF-C----> kliknij OK

8. zejdź do kolejnej kratki TRYB POLA AF ---> kliknij OK ----> podświetl AF Z DYNAMICZNYM WYBOREM POLA ( 2 od góry) ---> kliknij OK

9. wyłącz puszkę

10 włącz puszkę

11 Ustaw program A , ( kółkiem ) przysłonę na f5,6 , punkt ostrości w środku kadru

powinnaś mieć na monitorze następujący widok:
    istotne ustawienia są w ramkach

idź jutro z pieskami na spacer ; fotografuj seriami 3-4 zdjęcia jak pies jest w centrum kadru ( w odległości 3-10m) ; nie patrz na kompozycję kadru - chwilowo będzie nieistotna ;

Napisz czy zdjęcia zrobiły się ostrzejsze czy nie ;

Jeśli NIE to patrz post #58 punkt B/ ---> INNEJ OPCJI NIE MA
    Ponowię prośbę z wcześniejszego postu o jeszcze jakieś przykładu ustawiania D5100 Naprawdę widać spore różnice przy powyższych ustawieniach. Chętnie potestuję inne ustawienia

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów