Close

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 145

Wątek: D300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    No tak, bo D700 ma tak dobry pomiar światła że wyciąganie cieni było kosmetyką. Nie potrzebowałem wyciągać więcej jak 0,5 EV. Pracując D800 zdarza się że rozjaśniam o 2EV
    Wtrące się , używałeś pomiaru punktowego w d700 ?
    http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu

Domyślnie

Jak dla mnie, bez D400 po D300s jest ogromna dziura. Przeglądając specyfikacje D7100 czy D600 widzę, że brakuje w nich rzeczy, które mam w D300s i uważam za bardzo potrzebne. Na szczęście mój aparat nadal robi zdjęcia, które mi się podobają i mam nadzieję, że będzie je robił jeszcze długo, ale jak w końcu padnie, nie mam żadnego pomysłu, co dalej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QubaKpl Zobacz posta
    Wtrące się , używałeś pomiaru punktowego w d700 ?
    Różnie w zależności od potrzeby. Mam zaprogramowane w przyciskach zmianę pomiaru i w trakcie robienia zdjęć je stosuję. Podobnie zresztą teraz w D800 ale to już inaczej działa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    No tak, bo D700 ma tak dobry pomiar światła że wyciąganie cieni było kosmetyką. Nie potrzebowałem wyciągać więcej jak 0,5 EV. Pracując D800 zdarza się że rozjaśniam o 2EV
    Tylko, że koledzy skrobią o czymś innym niż Ty, a mianowicie o celowym(świadomym) niedoświetleniu lub prześwietleniu. Ty zaś piszesz o pomyłkach światłomierza. Jakby nie patrzeć to spora różnica.

Domyślnie

Archibald a masz zdjęcia wyciągane o 2 albo 3ev z prawdziwych warunków kiedy może to być potrzebne - np. piłki nożnej w nocy przy sztucznym oświetleniu? Bo jak sie zrobi taki domowy test, to wszystko pięknie wygląda, natomiast jak miałem rzeczywiste warunki to już tak pięknie nie było. Wersja domowa:

D90, ISO 1600, kompensacja -3ev, dodanie 3ev w Lightroom (odpowiednik ISO 12800):

Ostatnio edytowane przez Daimon ; 25-01-2014 o 14:52 Powód: Dodanie wersji bez podbicia jasności
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daimon Zobacz posta
    Archibald a masz zdjęcia wyciągane o 2 albo 3ev z prawdziwych warunków kiedy może to być potrzebne - np. piłki nożnej w nocy przy sztucznym oświetleniu? Bo jak sie zrobi taki domowy test, to wszystko pięknie wygląda, natomiast jak miałem rzeczywiste warunki to już tak pięknie nie było. Wersja domowa:

D90, ISO 1600, kompensacja -3ev, dodanie 3ev w Lightroom (odpowiednik ISO 12800):

Swój "test" robiłem przy sztucznym oświetleniu. Nie ma znaczenia , że w domu i w statycznych scenach. Obrazek zawsze będzie taki sam (DR , kolorystyka , szum) - nieważne czy focimy sceny statyczne czy dynamiczne.
    Zdjęć wyciąganych o 2 - 3 EV z "warunków bojowych" nie mam ; szczęśliwie ( jak do tej pory ) starczało mi światła.

Domyślnie

Mi nie chodziło o dynamike scen. Skóra + kolorowe stroje + zielona trawa + czarne tło nie znosi wysokiego ISO tak dobrze jak fotka w sztucznym oświetleniu przy warunkach domowych dlatego się spytałem czy masz w ogóle takie zdjęcia, bo wtedy sie okazuje, że magiczne 3EV z testów domowych już aż tak świetnie nie wychodzi
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daimon Zobacz posta
    Mi nie chodziło o dynamike scen. Skóra + kolorowe stroje + zielona trawa + czarne tło nie znosi wysokiego ISO tak dobrze jak fotka w sztucznym oświetleniu przy warunkach domowych dlatego się spytałem czy masz w ogóle takie zdjęcia, bo wtedy sie okazuje, że magiczne 3EV z testów domowych już aż tak świetnie nie wychodzi
    Przy najbliższej okazji sprawdzę w warunkach rzeczywistych Twoje zastrzeżenia ; niemniej zauważ , że zainscenizowałem do testu scenę z dużą ilością koloru zielonego , z głębokimi cieniami oraz z czerwonym akcentem .......

Póki co , po cropach 100% , widzę jednak bardzo poważną degradację obrazu przy wyciąganiu w postprocesie ekspozycji powyżej 2,0 EV ( im wyższe bazowe iso tym gorzej). O ile dla celów publikacji zdjęć w internecie nie ma to większego znaczenia ( zdjęcia się zmniejsza) , to chcąc drukować foty w większym rozmiarze niż 15x20 - jest nie do przyjęcia.
    Generalnie ; MZ możliwości wytworzenia akceptowalnego obrazu do druku matrycą w d300 "kończą" się na wartości iso w okolicach 10000. Powyżej tego parametru obraz jest nie do odratowania , a tym samym nieakceptowalny ; przekładając to na realne możliwości forsowania ekspozycji - wygląda następująco :
    iso 200 - 5,7EV , iso320 - 5EV , iso400 - 4,7EV , ..... , iso1600 - 2,7EV , iso2500 - 2EV , iso3200 - 1,7EV ..... przy czym , tak jak pisałem wyżej , 2 EV lepiej nie przekraczać jeśli fota ma być drukowana w większym rozmiarze , czyli optimum ( dla 10000iso) jest focenie na iso 2000 - 2500.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 25-01-2014 o 20:02

Domyślnie

Polazłem dziś na orlika sprawdzić jak wyjdzie forsowanie matrycy d300 w "warunkach bojowych" ;

obawiam się , że przedstawione poniżej z tej próby zdjęcia nie oddają w pełni możliwości matrycy ponieważ zastane warunki oświetleniowe były skrajnie niekorzystne ( świeciły tylko 3 lampy) a przejrzystość powietrza była kiepska ;
    gdyby trzeba było robić reportaż z imprezy sportowej w takich warunkach to obawiam się , że żadnym dostępnym sprzętem nie udałoby się tego dobrze zrobić ; zastane parametry naświetlania ( f2,8 , iso 1600 , t 1/50..... i wariacje) nie pozwoliłyby na wykonanie poprawnych technicznie zdjęć sportowych ....... trzeba by użyć sprzętu o 3,5-4 ev czulszego niż d300 - a takiego chyba jeszcze Nikon/Canon/Pentax z równie dobrym AF nie mają .......no może D4 by dał radę na styk .......

W niedzielę odbędzie się turniej halowy - będzie to doskonała okazja do powtórzenia testu forsowania matrycy d300 w bardziej "tradycyjnych" warunkach

pełne kadry ; jak widać degradacja kolorystyczna jest nieduża - forsowane foty nadają się spokojnie do internetu

croopy 100% - tu już mocno widać ekstremalnie trudne warunki oświetleniowe - degradacja obrazu jest potężna - do druku foty się nie nadają kompletnie

Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 30-01-2014 o 00:11

Domyślnie

niestety wyciaganie z cieni czy ev w przypadku d300 powoduje niesamowita degradacje pod tym wzgledem niestety nie jest rozowo, ale ile to razy trzeba az tyle wyciagac z cieni...no mi sie zdarza w dyskotece zwaszcza 2 plan wyciagac mocno ale to ekstremum

Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów