Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 145

Wątek: D300s

Domyślnie

Tez miałem dylemat co wybrać po D300, ciężki orzech do zgryzienia miałem, przez ostatni rok zwiedzałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi, niestety nikt mi nie chciał sprzedać D700 z matryca z D600

Teraz czekam na kuriera z 6d
    Coraz mniej Nikona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez weller Zobacz posta
    Tez miałem dylemat co wybrać po D300, ciężki orzech do zgryzienia miałem, przez ostatni rok zwiedzałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi, niestety nikt mi nie chciał sprzedać D700 z matryca z D600

Teraz czekam na kuriera z 6d
    Ja mam podobnie. Nie widzę dla siebie żadnego sensownego następcy w stajni Nikona. Widocznie Nikon nie chce na mnie zarobić albo testuje moją cierpliwość

Oszczędny w słowach Awatar Fatamorgana
    Miasto
    UK- The North/PL- The South

Domyślnie

Jak zwykle zderzają się 2 strony- tych co wiedzą, umieją, potrafią oraz są świadomi siły jakości i solidności w połączeniu z dobrym rzemiosłem z tymi, którzy zostali że tak powiem zmanierowani nowoczesnymi zabawkami i gadżetami technologicznymi, które powodują, że od sprzętu oczekuje się czegoś na kształt wakacji "all inclusive" (żeby aparat robił to, to i to a i jeszcze tamto i żeby najlepiej nic nie trzeba było potem z obrazkiem robić - nawet jak zdjęcia są przeciętnego pomysłu i wykonania).

Mój przyjaciel mawia że jak tak dalej pójdzie, to za kilka lat ludzie będą oczekiwali od aparatu fotograficznego, że zrobi im zakupy, zadzwoni do wujka w Stanach i podetrze im tyłek. ...

Obserwuję od początku wszelkie informacje i głosy o D300(s) od czasów premiery, bo był to przełom w jakości Nikona wraz z premierą drugiego przełomu- D3.

Należy zrozumieć rosnące oczekiwania fotografów ślubnych czy osób mających określone wymagania w związku z wykonywaną pracą, ale czasami urastają one do przesady i jak się czyta te niektóre opinie (tu i np. na opacznych optycznych) to mam wrażenie, że niektórzy focą albo tylko w kościołach bez okien i przy wyłączonych światłach albo wyłącznie w katakumbach (i to przy gasnących pochodniach..), bo tak dramatycznie wygląda ich potrzeba wysokiego ISO....

Tacy sami ludzie te kilka lat temu - gdy ukazał się D300 - piali z zachwytu nad ISO 1600 i 3200.
    Teraz apetyty wzrosły bo i technika idzie nieubłaganie do przodu, ale czy aby na pewno samo wysokie ISO załatwia sprawę???

A gdzie dobry pomysł na zdjęcie, gdzie przemyślana obróbka i gdzie praca z RAW? A jasne szkła?
    Przecież to są równoległe sprawy i podstawowe umiejętności fotografa w dzisiejszych czasach...

Na koniec stara prawda- która nie zmieniła się od czasów pierwszych luster cyfrowych. Tak aparat jak i obiektywy należy dobierać pod kątem przeznaczenia.
    Jak ktoś chce "sprzęt do wszystkiego" to...niech sobie kupi D4 z obiektywem 28-300mm.

(i niech dalej narzeka...).

Btw.
    Foci ktoś śluby na pustyniach lub w Himalajach???
    Ostatnio edytowane przez Fatamorgana ; 22-01-2014 o 13:03
    Sympatyk Canona, użytkownik Sony, posiadacz Nikona.
    D4, D7100, D300 + 7 dział kalibru 16-300mm, amunicja oraz sporo stuffu- w tym 5 m. wężyka....

Domyślnie

Jak focisz rodzinkę itp. to pamiętaj, że D300 nie ma trybu zielonego ani scenek. I to nie sarkazm, ironia czy coś podobnego. Nie każdy robi na RAWach w manualu. A (tylko) do tego to body się nadaje. Bo jpgi wypluwa marne. Ja długo walczyłem żeby jpg jakoś wyglądały, wgrywałem profile różne, przestawiałem, ustawiałem.. W końcu się poddałem i cykałem RAW-y i nawet najbanalniejszą fotkę u cioci na imieninach musiałem przepuszczać przez obróbkę. Moja gehenna się skończyła.. Kupiłem D600 A przy twoim założonym budżecie kupiłbym D7000.
    Ostatnio edytowane przez orelob ; 22-01-2014 o 13:50

Oszczędny w słowach Awatar Fatamorgana
    Miasto
    UK- The North/PL- The South

Domyślnie

Ten czy inny sarkazm nie robi na mnie wrażenia, bo akurat w Nikonie raczej każdy aparat był produkowany pod kątem określonego przeznaczenia i z konkretnymi możliwościami, także to się raczej nie zmieniło.

Natomiast zmieniło się bardzo wiele wśród tzw. branży fotograficznej w kraju.
    Narobiło się różnych "fotografów", którzy za dużo czytają for a za mało robią dobrych zdjęć i sporo wydziwiają- przy czym często zabierają głos w tematach o których mają tylko słabe pojęcie lub mają je w oparciu o jednostkowe, niewiele wnoszące do całości przykłady).

Potem mamy narzekania i wygórowane oczekiwania od sprzętu, który ma zastępować umiejętności.
    W każdej dziedzinie można iść na skróty i zastępować rozum techniką. Ale czy to ma być podstawa???

Nie mam nic przeciwko naprawdę dobrym fotografom, których praca wymaga najlepszej jakości i osiągów sprzętu, ale ilu faktycznie ma taki warsztat? Ci najlepsi rzadko się udzielają na takich forach, bo nie mają na to czasu albo szkoda im go na próżne rozważania i roztrząsanie czy ISO 3200 powinno być mniej zaszumione od ISO 6400 - takie są realia.

P.S. Nie focę rodzinek a nawet jeśli to nie używam do tego ani scenek ani trybów zielonych.
    A Nikona D300 kupiłem pod kątem dziedziny którą uprawiam a nie do wszystkiego. Czyli zgodnie z przeznaczeniem i możliwościami jakie ten sprzęt ma.
    Dlatego uważam, że wszystko jest jak należy i z sensem.

Jak będę potrzebował innego sprzętu to go kupię również pod kątem przeznaczenia.
    Dla mnie to tak oczywiste jak zakup pojazdu 4x4 do jazdy w terenie zamiast zwykłej, choćby nie wiem jak wypasionej osobówki.

Pozdr.
    Sympatyk Canona, użytkownik Sony, posiadacz Nikona.
    D4, D7100, D300 + 7 dział kalibru 16-300mm, amunicja oraz sporo stuffu- w tym 5 m. wężyka....

Domyślnie

Pewnie masz rację. Tylko ja odpowiedziałem autorowi wątku, nie tobie A on napisał do czego chce aparat.

Domyślnie

Widocznie nie był to aparat dla Ciebie Orelob. Wiele osób, między innymi kładzie nacisk na "pancerność" niezawodność i lubi, ma czas i czuje przyjemność z obróbki plików RAW. Jesli ktoś tego nie chce i nie czuje powinien iść w kierunku co mu księgowy na dany rok kalendarzowy zaproponuje, jako kolejna puszka z super ISO. Dlatego co roku wychodzi coraz bardziej zawodne i plastikowe "badz..." niż kiedyś. Nie bez kozery wielu nie widzi sensu szukania nowości, bo one nic nie wnoszą dla nich.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Widocznie nie był to aparat dla Ciebie Orelob. Wiele osób, między innymi kładzie nacisk na "pancerność" niezawodność i lubi, ma czas i czuje przyjemność z obróbki plików RAW. Jesli ktoś tego nie chce i nie czuje powinien iść w kierunku co mu księgowy na dany rok kalendarzowy zaproponuje, jako kolejna puszka z super ISO. Dlatego co roku wychodzi coraz bardziej zawodne i plastikowe "badz..." niż kiedyś. Nie bez kozery wielu nie widzi sensu szukania nowości, bo one nic nie wnoszą dla nich.

Zgadza się. Też lubię pomajstrować w RAW-ach, jeżeli chcę. A nie, bo muszę. I warto żeby autor wątku o tym wiedział i dlatego to napisałem. D300 ma zalety - AF, pancerność (jak ktoś lubi). Czy do fotek rodzinki i wakacji to potrzebne? Nie wiem, może autorowi wątku tak. Ale niech sobie zdaje sprawę z tych rzeczy o których pisałem.

I nie czaję tego ataku na posiadaczy nowych lustrzanek. Że niby łykają marketing, kupują badziew i co tam jeszcze.. Każdemu wg. potrzeb, możliwości i fantazji.
    Ostatnio edytowane przez orelob ; 22-01-2014 o 14:19

Domyślnie

Masz rację w tym co napisałeś, ja nawet na swoim D70 od początku tylko robiłem w RAW, bo do jpega nie bardzo nawet kiedyś się nadawał. Jeśli ktoś ma "dobry" warsztat w obróbce to i na potrzeby netu potrafi nie jednego dziś nim zaskoczyć. Mnie tylko szkoda że D300 nie ma CCD jak D70/200 bo to byłby ideał !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

a ja przeszedlem taka droge

D50--->D80--->D300 plus D3000---->D7000---->D7100---->od tygodnia znowu d300
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów