Close

Strona 42 z 67 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Byłem bardzo zadowolony, że na tym forum może być ciekawy wątek (mam na mysli też zdjęcia, wątek obserwuję od samego początku) poświęcony canonowskiemu body wolny od zadym. I niech tak zostanie, nie zaczynajmy przepychanek.
    Chyba jednak sie nie uda, nie na tym forum. Tu slowo Canon, dziala jak plachta na byka. Oczywiscie najwiecej madrosci plynie z ust osob, ktore ani 6D, ani jasnych szkiel Canona (o ktorych tu czesto mowa) nawet na wystawie nie widzieli. Nawiasem mowiac, takze o jasnych Nikkorach moga jedynie pomarzyc, ale wiedza najlepiej, ktorym punktem AF mozna trafic a ktorym nie, usmialem sie tylko
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Chyba jednak sie nie uda, nie na tym forum. Tu slowo Canon, dziala jak plachta na byka. Oczywiscie najwiecej madrosci plynie z ust osob, ktore ani 6D, ani jasnych szkiel Canona (o ktorych tu czesto mowa) nawet na wystawie nie widzieli. Nawiasem mowiac, takze o jasnych Nikkorach moga jedynie pomarzyc, ale wiedza najlepiej, ktorym punktem AF mozna trafic a ktorym nie, usmialem sie tylko
    Nie jak płachta na byka, tylko są osoby, które uważają, że ich wybór jest jedyny słuszny i nie potrafią podjąć dyskusji.
    I wygląda, że to chyba i m.in. o Tobie.

Bo wojnę o wyższości C6D nad całym Nikonem, to właśnie zaczęli fanatycy C.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

A ja przyatakuję z innej strony... Myślę że za 1,5 roku czerwoni wypuszczą 6D mkII i jeśli do tego czasu żółci się nie ogarną, trzeba będzie myśleć o migracji... Szkoda byłoby AF, szkieł i lamp, ale ta firma po prostu nie chce zarabiać więcej w segmencie semi-pro. Zmuszając do zakupu D800 lub D4 i nie dając nic poniżej pcha ludzi do czerwonego obozu.

Ciekawi mnie polityka żółtych, bo prowadzi w prostej linii do utraty zaufania oraz opuszczenia systemu przez zaawansowanych użytkowników. Dziwne ruchy i produkty, ale może jest to wstęp do wykupu firmy za przysłowiową paczkę fajek przez inny koncern? Drugi bagnet na rynku to łakomy kąsek.

Póki D3/s/D700 są żywe i są do nich części, jest git. Jak ktoś potrzebuje, ma jeszcze D800 po poprawkach. Co potem? Nie jest to zdrowe, bo konkurencja na polu FF jest potrzebna (nam).

Domyślnie

Istnieje D610 i to jest odpowiednik 6D, nie wiem o co ci chodzi.
    D800 to półka na której jest 5Dmk3 - bo to są body semipro, ale jednak o trochę innych cechach. Natomiast 6D i D610 to bardzo podobne aparaty. Jak ktoś ma szklarnie z systemu X to nie widzę sensu przesiadki na body z systemu Y, gdy body są porównywalne tak jak 1DX i D4 czy D600 i 6D.
    Co do sensu zamiany D800 ma 5D czy na odwrót - jak kto lubi się przesiadac co 2-3 lata to czemu nie. Bo potem będzie nastepna generacja i sytuacja się moze odwrócić. Historia tak uczy. Przedtem canon miał puszkę bardziej studyjną, nikon reporterską (5D z 21 Mpx ale nie najlepszym AF vs D700), teraz nikon ma bardziej studyjną (D800), canon reporterską - 5Dmk3.
    Studyjna czy reporterska - oczywiście to generalizowanie.
    Proszę nie agitować wprost za przesiadkami, to najbardziej prowokuje do jeszcze ostrzejszych odpowiedzi. 400 postów było bez tego i wątek był OK.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-01-2014 o 11:23
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Spokojnie, podobne posty są i na kanon-desce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Istnieje D610 i to jest odpowiednik 6D, nie wiem o co ci chodzi.
    D800 to półka na której jest 5Dmk3 - bo to sa body semipro, ale jednak o trochę innych cechach. Natomiast 6D i D610 to bardzo podobne aparaty. Jak ktoś ma szklarnie z systemu X to nie widzę sensu przesiadki na body z systemu Y, gdy body są porównywalne tak jak 1DX i D4 czy D600 i 6D.
    Co do sensu zamiany D800 ma 5D czy na odwrót - jak kto lubi się przesiadac co 2-3 lata to czemu nie. Bo potem będzie nastepna generacja i sytuacja się moze odwrócić. Historia tak uczy. Przedtem canon miał puszkę bardziej studyjną, nikon reporterską (5D z 21 Mpx ale nie najlepszym AF vs D700), teraz nikon ma bardziej studyjną (D800), canon reporterską - 5Dmk3.
    Studyjna czy reporterska - oczywiście to generalizowanie.
    Proszę nie agitować wprost za przesiadkami, to najbardziej prowokuje do jeszcze ostrzejszych odpowiedzi. 400 postów było bez tego i wątek był OK.
    Ten post powyżej powinien być z automatu wklejany w każdym wątku odnośnie wyboru sprzętu/zmiany systemu. Zasadniczo czy się wybierze 6D czy D610, D800 czy 5Dmk3, D4 czy 1Dx to... będzie się miało świetny aparat, którym można zrobić pratycznie dowolne zdjęcie. Nie ma lepszego czy gorszego, niektóre ciut lepiej się spiszą w danej sytuacji, w innej zaś konkurent, ale zasadniczo 98% rzeczy da się zrobić tak samo dobrze którymkolwiek aparatem. Ten mały procent który zostaje to skrajnie indywidualne potrzeby, którego mogą zdecydować o wyborze jednego czy drugiego, ale na podstawie tego nie da się określić obiektywnie który sprzęt jest lepszy i tyle.
    Skakanie z systemu na system to chyba najlepsza droga do stracenia kasy. Zwykle to operator aparatu ogranicza możliwości sprzętu, a nie na odwrót.

Poza tym to raczej nie jest przypadek, że Canon i Nikon tak się rozmijają w specyfikacjach i przeznaczeniu puszek (najbardziej to po duecie D800/5D widać). Raz reporterski canon, raz studyjny nikon - później na odwrót. Ci którzy robią powiedzmy studyjne czy krajobraz, na daną chwilę by mieć najlepszy aparat w tej kasie wybiorą wielomegapikselowca. Za powiedzmy 2 lata znowu się rolę odwrócą i znowu chcąc mieć najlepszy wybór - przeskoczą na konkurencje kupując body i nowe szkła. Wiadomo, że dużo osób to gadżeciarze i chcą mieć co jakiś czas nowe zabawki, więc zmieniają szpeje, niekoniecznie z uzasadnionych fotograficznie powodów. A dla producentów biznes się kręci

Domyślnie

To oczywista oczywistość, że przesiadki nie leczą i w większości przypadków nie są potrzebne. Chodziło mi o to, że żółci zdają się ostatnio kombinować na krótką metę i zmiana tego trendu w ciągu 1,5 roku od teraz byłaby miłą niespodzianką.

Domyślnie

Kiedyś umieraliście z zachwytu nad Nikonem D 80, Canonem EOS 400 d ... a teraz szukacie dziury w całym
    Co za różnica czy Nikon D 610 czy Canon 6D ? Oba są świetne. Generalnie jestem za zamknięciem tematu o różnych markach DSLR na forum Nikona.
    Ktoś ma wątpliwości ... wchodzi na canonboard i tam dowie się wszystkiego z pierwszej ręki.
    Tak myślę lecz może nie mam racji.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    To oczywista oczywistość, że przesiadki nie leczą i w większości przypadków nie są potrzebne. Chodziło mi o to, że żółci zdają się ostatnio kombinować na krótką metę i zmiana tego trendu w ciągu 1,5 roku od teraz byłaby miłą niespodzianką.
    Ale przepraszam, gdzie jest to kombinowanie na krótką metę ? Bo jak patrze na na body w obu systemach to realnym brakiem w obu jest brak nastepcy 7D w Canonie i D300s w Nikonie. Natomiast pozostałe segmenty są bym powiedział bardzo dobrze obstawione i generalnie wszystko jest świeże/własnie zostało odświeżone. Nawet bym sie osmielil powiedziec, ze z lekkim wskazaniem na Nikona jesli chodzi o specyfikacje puszke patrzac od najnizszych modeli do D610 wlacznie). Z kolei patrzac od gory to mamy D4 (lata chwila D4s) vs 1D X oraz D800/5DMKIII - gdzie roznice Jacek ładnie przed chwila wyklarował. Z kolei w Nikonie wskoczyl teraz jeszcze Df - ale to bym traktowal po prostu bonusową puszke - taki "concept car" na zasadzie wypuscimy i zobaczymy czy i jak sie przyjmie - zupelnie niezalezny od pozycjonowania w pozostalych klasach/segmentach.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 09-01-2014 o 12:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    jak patrze na na body w obu systemach to realnym brakiem w obu jest brak nastepcy 7D w Canonie i D300s w Nikonie.
    i D700
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Strona 42 z 67 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów