Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ferris Zobacz posta
    Teraz to już zastanawiam się czy nie sprzedać D5100 i odłozoną kasę na 18-200 VR II zainwestować w D7000+18-105.
    Taki zestaw () ma systemową regulację FF/BF a matryca ta sama.
    Matryca ta sama ale AF już nie ten sam ......
    MultiCam 4800 (zastosowany w d7000 i notabene w d600) nie jest MZ modułem godnym polecenia.
    AF w d5100 jest zdecydowanie stabilniejszy.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Matryca ta sama ale AF już nie ten sam ......
    MultiCam 4800 (zastosowany w d7000 i notabene w d600) nie jest MZ modułem godnym polecenia.
    AF w d5100 jest zdecydowanie stabilniejszy.
    I mikroregulację dają gratis, co prawda tylko dla jednego obiektywu.

NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    I mikroregulację dają gratis, co prawda tylko dla jednego obiektywu.

[/IMG]
    nie pomyliły Ci się puchy ? mówimy tu o d5100 a nie o d90
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 28-12-2013 o 23:47

Domyślnie

D5100 nie ma wbudowanej mikroregulacji, jednak dzięki magicznemu softowi Nikona możliwa jest łatwa regulacja programowa.
    Kolega zgera pomylił okienka, bo wrzucił podgląd programu z D90.
    W przypadku D5100 okienko regulacji wygląda tak:

Szerzej program opisywany jest na Nikon Hacker, ale chyba o tym już wiecie, bo swego czasu i tutaj było o nim głośno, po czym wszyscy się pokłócili, a wątek zamknięto.
    Ostatnio edytowane przez colins ; 29-12-2013 o 14:29
    D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    nie pomyliły Ci się puchy ? mówimy tu o d5100 a nie o d90
    Puchy mi się nie pomyliły, wrzuciłem podgląd z D90 tylko dlatego że AVAST nie pozwala mi na otwarcie programu do D5100, usuwa plik bo wykrywa wirusa.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Czy taka kalibracja pomoże na lekki BF przy żarowym skoro w innych warunkach jest ok? Chyba nie?

Domyślnie

Pomoże w utracie gwarancji jeśli takowa jeszcze jest
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

Nie ma gwarancji, nie ma problemu, czasem nawet w dosłownym tego zwrotu znaczeniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjakub Zobacz posta
    Pomoże w utracie gwarancji jeśli takowa jeszcze jest
    Na palcach jednej ręki policzyć można wpisy osób, którym aparat popsuł się sam z siebie i musieli potem korzystać z naprawy gwarancyjnej (dział serwis tu na forum nie jest specjalnie rozbudowany, a opisywane problemy najczęściej wynikają z niewłaściwego obchodzenia się ze sprzętem, upadku itp.).
    Rąk natomiast brakuje do policzenia osób, które borykają się z problemem spowodowanym złą kalibracją. Problemem, z którym serwis niestety też nie zawsze sobie radzi.
    Osoby borykające się z tym problemem muszą więc postawić sobie pytanie.
    Czy odsyłamy aparat do serwisu, narażając go na różne przygody spowodowane transportem, wielotygodniowe oczekiwanie w serwisie kiedy to jesteśmy pozbawieni ulubionej zabawki, a na koniec często rozczarowanie z powodu źle przeprowadzonej kalibracji?
    Czy może jednak ryzykując utratę gwarancji (co też do końca nie jest powiedziane) w szybki i bezpieczny sposób kalibrujemy sobie sami aparat zgodnie z oczekiwaniami?
    Po tym jak serwis z regulacją mojego aparatu poradził sobie, że tak powiem, średnio, dla mnie wybór jest prosty.
    Zresztą kto nie ryzykuje, ten w kozie nie siedzi (czy jak to tam było?).
    Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim!
    D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR

Domyślnie

Skoro ktoś chce wziąć sprawy w swoje ręce to chyba lepszy ten sposób, niż jak kiedyś był na necie - manipulowanie kluczykiem w pobliżu lustra. Też nie wiem w jaki sposób serwis miałby odrzucić gwarancję, skoro oni robią to praktycznie tym samym programem - co wyciekł do sieci. 100% ostrzenia w Nowym Roku.
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów