Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Domyślnie

Jeden z kolegów opisywał tutaj sytuację, że bawił się tym oprogramowaniem, a potem testowo odesłał aparat do kalibracji zastanawiając się czy wykryją ingerencję w soft.
    No i niby wykryli. Tylko, że ten kolega tu się chwalił, że przetestuje w ten sposób czujność serwisu. A przecież wszyscy wiemy, że oni śledzą nasze forum.
    Wszystko wskazuje na to, że ja też jestem już u nich spalony.
    W każdym razie jego przygoda zakończyła się w ten sposób, że mimo posiadania gwarancji za kalibrację musiał zapłacić (z dopiskiem w aktach, że grzebał w sofcie aparatu ). Natomiast sam aparat z opinii serwisu nadal pozostawał objęty gwarancją.
    Tą drogą również serwisantom Nikona życzę szczęśliwego Nowego Roku, a wszystkim forumowiczom dziękuję za tworzenie tego świetnego forum.
    Ostatnio edytowane przez colins ; 30-12-2013 o 16:22
    D5100, N35 f/1.8G, N18-105 VR

Domyślnie

A.mnie zastanawia czy po kalibracji puszki do obiektywu ilość trafnych ustawień AF się zwiększy. Przykład. Na 10 zdjęć 5 jest trafionych, a po kalibracji np. 9 trafionych. Jest to możliwe ?? Czy tylko regulacja AF w tym może pomóc?? Pozdrawiam.
    D 90 + dodatki 😁

Domyślnie

Teoretycznie tak. Oczywiście pod warunkiem, że powodem nieostrości fotek był AF. Zrób 10 zdjęć przy użyciu statywu + samowyzwalacz i wówczas ocenisz.
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut54 Zobacz posta
    Teoretycznie tak. Oczywiście pod warunkiem, że powodem nieostrości fotek był AF.
    No nie wiem... Jeżeli wcześniej było 6/10 z BF to po serwisowym przesunięciu AF do tyłu będzie 6/10 trafionych. Moim zdaniem, nijak nie zmieni się to w 9/10 bo jakim cudem?

Domyślnie

No i muszę bronić swojego zdania. Już sam wynik trafionych fotek wskazuje, że powodem tego stanu rzeczy nie jest sam BF. Wtedy - przy idealnym celowaniu wynik ostrych byłby 0/10. BF czy FF jest stałym przesunięciem. Dlatego moja sugestia była użycie statywu i samowyzwalacza by wykluczyć inne czynniki wpływające na wynik. Ale to jest moje zdanie.
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Domyślnie

Już sam wynik trafionych fotek wskazuje, że powodem tego stanu rzeczy nie jest sam BF. Wtedy - przy idealnym celowaniu wynik ostrych byłby 0/10. BF czy FF jest stałym przesunięciem.
    Właśnie to napisałem - BF/FF to inny problem niż trafianie 5/10.

Dlatego moja sugestia była użycie statywu i samowyzwalacza by wykluczyć inne czynniki wpływające na wynik. Ale to jest moje zdanie.
    Jasne, statyw w takim przypadku zawsze jest dobrym pomysłem. Dodatkowo proponuję przeprowadzić test przy różnym rodzaju oświetlenia.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecml Zobacz posta
    No nie wiem... Jeżeli wcześniej było 6/10 z BF to po serwisowym przesunięciu AF do tyłu będzie 6/10 trafionych. Moim zdaniem, nijak nie zmieni się to w 9/10 bo jakim cudem?
    Zależy co rozumiemy pod pojęciem zdjęcie nie trafione, nigdzie nie ma ostrości i nie jest wynik poruszenia, lub ostrość wylądowała gdzie indziej niż ostrzyliśmy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Zależy co rozumiemy pod pojęciem zdjęcie nie trafione, nigdzie nie ma ostrości i nie jest wynik poruszenia, lub ostrość wylądowała gdzie indziej niż ostrzyliśmy.
    No tak, jeżeli 5 z tych 5/10 wcześniej miało taki sam BF to kalibracja da 10/10, czyli 100% celności. Ale chyba nie rozpatrujemy takiego przypadku?

Domyślnie

No właśnie, ja rozpatruje taką sytuację gdzie 5 z 10 jest nie trafionych i w tych 5 są takie z lekkim ff oraz całkiem rozmazane. I tu pytanie czy kalibracja pomoże w celności trafień AF??
    Ostatnio edytowane przez Grendel038 ; 01-01-2014 o 22:54
    D 90 + dodatki 😁

Domyślnie

"No właśnie, ja rozpatruje taką sytuację gdzie 5 z 10 jest nie trafionych i w tych 5 są takie z lekkim ff oraz całkiem rozmazane.
    Innymi słowy - na 10 strzałów masz 5 "trafionych" - to tu nie pomoże kalibracja( skoro masz 5 w punkcie) chyba, ze jest FF a zdjęcia trafione są efektem poruszenia. Ale to chyba małoprawdopodobne

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów