W d90 zrobi sie lekko ponad 1000 zdjec na jednej baterii.
Mam w sumie dwa orginaly, ale nie bylo tak, ze druga bateria byla potrzebna, albo zdarzalo sie to wyjatkowo rzadko.
Szukaj
W d90 zrobi sie lekko ponad 1000 zdjec na jednej baterii.
Mam w sumie dwa orginaly, ale nie bylo tak, ze druga bateria byla potrzebna, albo zdarzalo sie to wyjatkowo rzadko.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Bo to wszystko zależy od tego, jak intensywnie używa się wyświetlacza. Jeśli po zrobieniu fotki oglądasz ją skrupulatnie, to bateria długo nie pociągnie. Bez LV i częstego podglądania zrobionych zdjęć można zrobić dużo fotek.
Airshow 2013, Nikon D5100, 1390 zdjęć (RAW). Bateria nie padła, karta się skończyła (16GB). Dużo przeglądania i kasowania zepsutych ujęć, żeby zrobić miejsce na następne.
Podsumowując, argument o słabszej baterii jest (moim zdaniem) niezasadny.
pozdrawiam
Wytrzymałość baterii zależy od tego jak i w jakich warunkach się jej używa. By obraz był jasny musiałbyś napisać dokładnie ile czasu siedziałeś w menu, ile czasu przeglądałeś zdjęcia, ile czasu miałeś odpalone LV, co miałeś powłączane a co mogłoby dodatkowo obciążyć procesor, powinieneś też określić w jakiej temperaturze robiłeś zdjęcia i pewnie jeszcze pamiętać o wielu innych rzeczach. Na szczęście nie musisz tego robić bo tym zajmuje się swojsko brzmiąca organizacja CIPA i wg ich standardów D90 robi 850 zdjęć na jednym ładowaniu, a D5100 660 zdjęć.
Redaktorzy portalu fotografuj.pl twierdzą, że d90tką na jednym ładowaniu da się zrobić ponad 4000 zdjęćJak widzisz tu nie ma reguły. Można się jedynie podpierać standardami.
Celowo nie napisałem o tym bo to po pierwsze deklaracja producenta, a ja wolę nieco bardziej niezależne źródła od przechwałek producentów. Druga sprawa to że chyba dość jasno dałem do zrozumienia, że wszystko zależy od warunków, także jeśli mamy coś porównywać to tylko przy zachowanych tych samych standardów a tu z pomocą przychodzi CIPA. Jej testy są dużo bardziej rygorystyczne niż Najkonowe, a dla mnie po prostu bardziej wiarygodne. Nawet mi się nie śniło zbliżenie do tego co deklaruje Nikon.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-12-2013 o 13:20
Napewno są ustandaryzowane i wiadomo, jak to robili (CIPA). Co do nikona - jestem pewny, że ładowali fotki z wyłączonym ekranem. Jak wyglądała kompresja - ciężko stwierdzić, bo pakowanie danych obciąża procesor w aparacie (pobiera prąd) i trzeba obadać, co jest tańsze energetycznie - pakowanie, czy zapis surowych danych.
Nie mniej jednak najprościej przyjąć, że pojemniejszy akumulator pozwoli na więcej. Wiem, że nie sprawdzi się to w przypadku d200, ale zazwyczaj pozwala na zgrubne oszacowanie ilości strzałów.
Dzięki za odpowiedzi
Zastanawiałam się jedynie, czy D90 nie jest już aby starożytną konstrukcją. Dyskusja tego wątku toczyła się w 2011 roku.
Skontaktuj się z nami