Close

Strona 54 z 57 PierwszyPierwszy ... 4445253545556 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

W d90 zrobi sie lekko ponad 1000 zdjec na jednej baterii.
    Mam w sumie dwa orginaly, ale nie bylo tak, ze druga bateria byla potrzebna, albo zdarzalo sie to wyjatkowo rzadko.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Bo to wszystko zależy od tego, jak intensywnie używa się wyświetlacza. Jeśli po zrobieniu fotki oglądasz ją skrupulatnie, to bateria długo nie pociągnie. Bez LV i częstego podglądania zrobionych zdjęć można zrobić dużo fotek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    ja nigdy nie przekroczyłem swoim D5100 800zdjęć RAW, obiektywem 35mm 1,8, bez lampy i włączonym na krótko podglądem zdjęć.
    Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    W d90 zrobi sie lekko ponad 1000 zdjec na jednej baterii.
    Airshow 2013, Nikon D5100, 1390 zdjęć (RAW). Bateria nie padła, karta się skończyła (16GB) . Dużo przeglądania i kasowania zepsutych ujęć, żeby zrobić miejsce na następne.
    Podsumowując, argument o słabszej baterii jest (moim zdaniem) niezasadny.

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johny42 Zobacz posta
    Chyba źle mnie zrozumiałeś, naprawdę nie chodzi żadne potyczki. Poprostu skoro moja bateria (a zakładam, że tak mają wszystkie w d5100) ma taką wytrzymałość, to ciekawiło mnie ile robi d90.
    Wytrzymałość baterii zależy od tego jak i w jakich warunkach się jej używa. By obraz był jasny musiałbyś napisać dokładnie ile czasu siedziałeś w menu, ile czasu przeglądałeś zdjęcia, ile czasu miałeś odpalone LV, co miałeś powłączane a co mogłoby dodatkowo obciążyć procesor, powinieneś też określić w jakiej temperaturze robiłeś zdjęcia i pewnie jeszcze pamiętać o wielu innych rzeczach. Na szczęście nie musisz tego robić bo tym zajmuje się swojsko brzmiąca organizacja CIPA i wg ich standardów D90 robi 850 zdjęć na jednym ładowaniu, a D5100 660 zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Johny42 Zobacz posta
    ..Może mi się jakaś super bateria trafiła.
    Redaktorzy portalu fotografuj.pl twierdzą, że d90tką na jednym ładowaniu da się zrobić ponad 4000 zdjęć Jak widzisz tu nie ma reguły. Można się jedynie podpierać standardami.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Na szczęście nie musisz tego robić bo tym zajmuje się swojsko brzmiąca organizacja CIPA i wg ich standardów D90 robi 850 zdjęć na jednym ładowaniu, a D5100 660 zdjęć.
    A według standardu Nikona D90 robi 4200 zdjęć a D5100 2200 zdjęć, wszystko zależy od wielu czynników.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    A według standardu Nikona D90 robi 4200 zdjęć a D5100 2200 zdjęć, wszystko zależy od wielu czynników.
    Celowo nie napisałem o tym bo to po pierwsze deklaracja producenta, a ja wolę nieco bardziej niezależne źródła od przechwałek producentów. Druga sprawa to że chyba dość jasno dałem do zrozumienia, że wszystko zależy od warunków, także jeśli mamy coś porównywać to tylko przy zachowanych tych samych standardów a tu z pomocą przychodzi CIPA. Jej testy są dużo bardziej rygorystyczne niż Najkonowe, a dla mnie po prostu bardziej wiarygodne. Nawet mi się nie śniło zbliżenie do tego co deklaruje Nikon.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-12-2013 o 13:20

Domyślnie

Napewno są ustandaryzowane i wiadomo, jak to robili (CIPA). Co do nikona - jestem pewny, że ładowali fotki z wyłączonym ekranem. Jak wyglądała kompresja - ciężko stwierdzić, bo pakowanie danych obciąża procesor w aparacie (pobiera prąd) i trzeba obadać, co jest tańsze energetycznie - pakowanie, czy zapis surowych danych.
    Nie mniej jednak najprościej przyjąć, że pojemniejszy akumulator pozwoli na więcej. Wiem, że nie sprawdzi się to w przypadku d200, ale zazwyczaj pozwala na zgrubne oszacowanie ilości strzałów.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Napewno są ustandaryzowane i wiadomo, jak to robili (CIPA). Co do nikona - jestem pewny, że ładowali fotki z wyłączonym ekranem. Jak wyglądała kompresja - ciężko stwierdzić, bo pakowanie danych obciąża procesor w aparacie (pobiera prąd) i trzeba obadać, co jest tańsze energetycznie - pakowanie, czy zapis surowych danych.
    Nie mniej jednak najprościej przyjąć, że pojemniejszy akumulator pozwoli na więcej. Wiem, że nie sprawdzi się to w przypadku d200, ale zazwyczaj pozwala na zgrubne oszacowanie ilości strzałów.
    Odnośnie procedur CIPA i Nikona wszystko jest opisane w instrukcji obsługi.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi
    Zastanawiałam się jedynie, czy D90 nie jest już aby starożytną konstrukcją. Dyskusja tego wątku toczyła się w 2011 roku.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aemilie Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi
    Zastanawiałam się jedynie, czy D90 nie jest już aby starożytną konstrukcją. Dyskusja tego wątku toczyła się w 2011 roku.
    D90 jest starożytną a D5100 starodawną konstrukcją jeśli potrzebujesz aparatu możesz spokojnie myśleć o którymś z tych dwóch; jeśli potrzebujesz nowości ... szukaj czegoś nowszego.
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Strona 54 z 57 PierwszyPierwszy ... 4445253545556 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów